Έχετε προσέξει ποτέ τα συστατικά που αναγράφονται στο ψωμί για τοστ ή σάντουιτς που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ; Έχετε αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν να μένει μαλακό ακόμα και 10 μέρες μετά την αγορά και το άνοιγμά του τη στιγμή που αν το αγοράσουμε από το φούρνο την επόμενη κιόλας μέρα είναι μπαγιάτικο; Χημικός δεν είμαι, αλλά με την κοινή λογική καταλαβαίνω ότι είναι γεμάτο από συντηρητικά και πρόσθετα ... Άσε που όλα αυτά τα τυποποιημένα προϊόντα μας εθίζουν στις "πλαστικές", ψεύτικες γεύσεις! Την πρώτη φορά που τα δοκιμάζουμε κάτι μας ξενίζει, κάτι δε μας αρέσει, γιατί η γεύση τους δεν είναι φυσική....σιγά-σιγά όμως συνηθίζουμε και, στο τέλος, όχι μόνο τα καταναλώνουμε ευχάριστα, αλλά και τα προτιμούμε από τα αντίστοιχα, λιγότερο επεξεργασμένα, αλλά και λιγότερο ελκυστικά προϊόντα.....
Εγώ πάντως αποφάσισα να σταματήσω να αγοράζω τυποποιημένο ψωμί του τοστ, αλλά και το γνωστό κίτρινο ολλανδικό τυρί....Θα φτιάχνω τα ψωμάκια που σας προτείνω και θα τα βάζω στην κατάψυξη για να διατηρούνται φρέσκα. Όταν μου τελειώνουν θα κάνω το ίδιο με ψωμί από το φούρνο.....Όσο για το τυρί, ευτυχώς έχουμε ωραιότατα ελληνικά κασέρια και γραβιέρες....Αν τα παιδιά μας δεν τα τρώνε, θα τα συνηθίσουμε να το κάνουν....Στο κάτω κάτω είναι πολύ ανώτερα σε γεύση....
Τα παρακάτω ψωμάκια είναι φτιαγμένα με απλά και υγιεινά υλικά. Μπορούν και να συνοδεύσουν το φαγητό, αλλά και να αποτελέσουν την πρώτη ύλη στα σάντουιτς. Τη συνταγή την είχα αποθηκεύσει στον υπολογιστή μου και μπορείτε να τη βρείτε στο www.radicio.com
Μεταφέρω εδώ πώς την έφτιαξα εγώ
- Έβαλα σε λεκανίτσα 50 μλ χλιαρό νερό, μία κουταλιά ξηρή μαγιά και ένα κουταλάκι ζάχαρη και άφησα κανένα εικοσάλεπτο να φουσκώσει.
- Σε κατσαρόλα ζέστανα 200 μλ γάλα, 100 μλ βούτυρο, 150 μλ νερό, 2 κουταλιές ζάχαρη και λίγο αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Όταν κρύωσαν κάπως τα έριξα στο μείγμα με τη μαγιά και πρόσθεσα ένα αυγό χτυπημένο και περίπου ένα κιλό αλεύρι (ίσως λίγο λιγότερο ή περισσότερο, το βλέπουμε με το μάτι)
- Ζύμωσα λίγο τη ζύμη και μετά την έκανα μπάλα, την άλειψα με λίγο βούτυρο και την άφησα σε ζεστό φούρνο για μία ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ζύμωσα κάμποσο ακόμα και κατόπιν τη χώρισα σε 20 περίπου μπαλάκια (μεγέθους λεμονιού) και άλλα έπλασα στρογγυλά, άλλα μακρόστενα.
- Τα άφησα πάνω σε λαδόκολλα να φουσκώσουν και πάλι
- Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 ακριβώς λεπτά.
35 σχόλια:
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!
Έχεις δίκιο κι εγώ συμφωνώ ότι πρέπει να τρώμε όσο το δυνατόν πιο αγνά προϊόντα και φυσικά είναι κλάσεις ανώτερη η γεύση των ελληνικών τυριών,τι γραβιέρες,τι κεφαλοτύρια,κάθε νησί και κάθε χωριό έχει τα δικά του ιδιαίτερα τυριά, άλλη η γραβιέρα Κρήτης άλλη γεύση της Κεφαλλονιάς,όλα τόσο ιδιαίτερα και νόστιμα!
Μου αρέσει η συνταγή!!Θα τη δοκιμάσω Καλημέρα !!Καλή εβδομάδα!!!!
Δεν ξέρω γιατί.... αλλά.... μου άνοιξε η όρεξη... Είναι η ώρα τέτοια....
Ευχαριστω για την συνταγή!!
Καλή βδομάδα!!!
Ανεραιδα μου καθε μερα φτιαχνω ψωμι -στον αρτοπαρασκευαστη-
θα δοκιμασω και αυτην την συνταγη γιατι μου φαινεται πιο πλουσια για τα μικρακια μας ακομη και σαν φετα ψωμιου με λιγη μαρμελαδα
σευχαριστουμε
Α, να είσαι καλά ,σ'ευαριστούμε για την ωραια συνταγή σου!!!Εγώ θα την δοκιμάσω σήμερα!!!
Φτιάχνω μέρα παρά μέρα ψωμί, έτσι θα δοκιμάσω και τα ψωμάκια για το κολατσιό του αντρούλι μου που παίρνει στην δουλειά του!!
μιαμ μιαμ...με ζεστο βουτυρακι θα ειναι τρελα!!!
ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΨΩΜΙ !!!
ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑΣ ΕΦΤΙΑΞΕΣ!!!
ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΝΩ ΨΩΜΙ ΣΤΟΝ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΡΩΓΕΤΕ ΚΑΙ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ.
ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!!!!!!!!!
ΣΈΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!!!!!!
Δεν έχεις άδικο για τα συστατικά των έτοιμων...αυτός ήταν αρχικά ο λόγος που άρχισα να φτιάχνω πιο ψαγμένες συνταγές. Τα ψωμάκια σου σούπερ!!
ΛΙΛΑ
Η συνταγή σου μου φάνηκε ιδιαίτερη. Αν και φτιάχνω ψωμί στο σπίτι με ζύμωμα αυτό δεν το γνώριζα.
Ευχαριστούμε!
ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ!!!!!!!!!
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
...ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΑΣ...ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΚΑΡΒΕΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΛΕΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΦΙΛΙΑ Χ 2
Λαχταριστα τα ψωμακια σου.Καλη εβδομαδα να εχεις.
Κι εμείς ζυμώνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε και κρατάμε και το ψωμί στην κατάψυξη, αλλά ψωμάκια για το κολατσιό τους δεν έχω φτιάξει ποτέ.
Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Να σου πω και κάτι που έχω παρατηρήσει στο ψωμί του τοστ; Δε μουχλιάζει ποτέ!!
Τα ψωμιά με ημερομηνία λήξης, για τοστ και σάντουιτς, δεν μουχλιάζουν, όπως έγραψε και η Νίκη και διατηρούνται στο ψυγείο πολλές πολλές μέρες μετά. Αχ τι συντηρητικά μας ταίζουν.
Πολύ ωραία η συνταγή...πολύ ωραία τα ψωμάκια και με αγνά υλικά! Γεια στα χέρια σου!
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε έχεις δίκιο!
Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!!
ειμαι πολύ ψωμου!!! και φαινονται πολυ ευκολα Θα τα κάνω το ΣΚ.
λοιπόν κούκλα, αύριο κιόλας ζυμώνω ψωμάκια για σαντουιτσάκια!ΤΕΛΕΙΑ συνταγή!!!!!
Σ΄ευχαριστώ για τη συνταγή...τα βρίσκω εξαιρετικά και θα προσπαθήσω να τα φτιάξω σίγουρα!!
Μου άνοιξες την όρεξη και το κέφι για μαγειρική! Αυτή η συνταγή θα γίνει σύντομα στην Ελλάδα!
Έχεις παίξει στο παιχνίδι μου; Αν όχι είσαι καλεσμένη!!!
Εχεις πολύ δίκιο για τα τυποποιημένα ψωμιά Η συνταγή φαίνεται απλή και η λύση της κατάψυξης σίγουρα διευκολύνει
Φιλιά
Σήμερα κιόλας θα δοκιμάσω τη συνταγή! Δηλαδή τοστ φτιάχνεις με τι τυρί; Άπειρες συσκευασίες γκούντα έχω στο ψυγείο μου!!!!
Πολύ ωραία συνταγή! ευχαριστούμε :)
ΜΠΡΑΒΟ σου!!!
Σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή.
Θα τα δοκιμάσω κι εγώ!
Καλό βράδυ!!!
Γιατί διαβάζω συνταγές σε ώρες που πεινάω μου λες;;;;Με ξεσήκωσες (οποία πρωτοτυπία!!!) με τα ψωμάκια!Ενδιαφέρουσα η συνταγή!!!Και φαίνονται σούπερ λαχταριστά!!!Έχεις δίκιο για τα έτοιμα ψωιά!Δε συγκρίνονται με τα σπιτικά!!!Σε φιλώ!
το μπράβο δεν θα σου το πω μόνο για την εξαίρετη και απλή συνταγή σου,αλλά και για τον τρόπο που σκέπτεσαι...
ελάχιστος κόπος απαιτείται για να φτιάξουμε μόνες μας αυτά τα νόστιμα και εύκολα ψωμάκια...
και να ξέρουμε και τί τρώμε...
όχι τα πλαστικά γεμάτα Ε και συντηρητικά που μας εθίζουν...
να είσαι καλά...πολλά φιλιά...-:))
Και μόνο που τα βλέπω τα λιγουρεύομαι,θα την δοκιμάσω την συνταγή γιατί τρελαίνομαι για τα ψωμιά!!!
Αχ..όταν τα λέω εγώ με λένε τρελή και υπερβολική!Πολύ χαίρομαι που δεν είμαι μόνη μου σε αυτό!!!Μπράβο και πάλι μπράβο!
Πραγματικά όλα αυτά τα τρόφιμα κρύβουν κινδύνους.
Το έτοιμο μας φαίνεται πολύ βολικό αλλά τελικά είναι πολύ απλό να φτιάξουμε εμείς κάποια πράγματα.Μονάχα καλός προγραμματισμός χρειάζεται κι όλα γίνονται!!
Ευχαριστώ για την τόσο ωραία και εύκολη συνταγή! Εφτιαξα τα ψωμάκια σήμερα και είναι πεντανόστιμα και πολύ αφράτα!!!
Μολις τα έκανα.. Θα σας πω εντυπώσεις το μεσημέρι!!ευχαριστω πολυ!
Αντί για βούτυρο μπορούμε να βάλουμε ελαιόλαδο;
Ναι, την τελευταία φορά που τα έφτιαξα έβαλα μισό βιτάμ μισό λάδι (ελαιόλαδο πάντα) και βγήκαν εξίσου ωραία.....μόνο τη ζάχαρη σκέφτομαι την επόμενη φορά να περιορίσω.....Καλή επιτυχία!
Μόλις τα έφτιαξα. Το πρόβλημα που συνάντησα ήταν ότι κολλούσε η ζύμη, αλλά θυμήθηκα ότι η γιαγιά μου όταν ζύμωνε έβρεχε τα χέρια της και το ξεπέρασα (είμαι εντελώς άσχετη με τη ζύμωμα). Βγήκαν υπέροχα. Ο άντρας μου έφαγε το πρώτο σάντουιτς και το ευχαριστήθηκε (λέει). Αύριο το πρωί θα περάσουν από την έγκριση των κοριτσιών μου. Ελπίζω να τους αρέσουν και να ξεχάσουμε να έτοιμα. Ευχαριστώ για τη συνταγή.
Όντως κολλάνε αρκετά.....εγώ το αντιμετωπίζω προσθέτοντας στο ζύμωμα λίγο περισσότερο αλεύρι.....η δική σου λύση μου φαίνεται όμως σωστότερη, καθώς δεν αλλοιώνει τη σύνθεση του μείγματος και δε θα σκληραίνει τα ψωμάκια.....Σε ευχαριστώ και εγώ πολύ για το σχόλιο!
γεια χαρα σε ολη την παρεα!μολις τα εψησα κ παρολο που δεν μου φουσκωσε η ζυμη βγηκαν σουπερ!μου πηρε παραπανω απο κιλο αλευρι κ βγηκαν 12 ατομικα φρατζολινια!μπραβο σου ανεραιδα για τη συνταγη αλλα κ για το μπλογκ!φιλακια απο κρητη!
Δημοσίευση σχολίου
Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!