2.3.10

Οικολογικό βάψιμο αυγών

Μια που ξεκινήσαμε να μιλάμε για αυγά και για φυσικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα βάψουμε, να σας πω τι σκοπεύω φέτος να δοκιμάσω: τα κρεμμύδια για το καφεκίτρινο χρώμα και το ριζάρι για το κόκκινο. Και βέβαια να αγοράσω άσπρα αυγά που βάφουν καλύτερα και ευκολότερα.

Βρήκα αυτές τις φωτογραφίες αυγών βαμμένων με κρεμμυδόφυλλα και διακοσμημένων με φυλλαράκια από λαχανικά ή από λουλούδια και θυμάμαι ότι, όταν πριν από χρόνια είχα δει τέτοια διακόσμηση στο χωριό, την είχα θεωρήσει πολύ παρωχημένη σε σύγκριση με τα λαμπερά κόκκινα αυγά της τεχνητής βαφής! Πού να 'ξερα τότε ότι θα ξαναγύριζα σε αυτά κάποια στιγμή!!  

 
(Για να πετύχουμε το σχεδιάκι κάνουμε τα εξής: κόβουμε το φυλλαράκι και το στερεώνουμε στο αυγό με ένα κομμάτι καλσόν. Στη συνέχεια βουτάμε το αυγό στη βαφή και ακολουθούμε τις οδηγίες. Το φυλλαράκι θα αποτυπωθεί στο αυγό, καθώς στο σημείο εκείνο το αυγό μας θα μείνει άβαφο.)

Μπορούμε αν θέλουμε να αδειάσουμε το εσωτερικό των αυγών μας έτσι ώστε  να τα κρατήσουμε για χρόνια ή να τα κρεμάσουμε. Για να τα αδειάσουμε κάνουμε τα εξής: τρυπάμε τη μια μεριά του αυγού με μια βελόνα ή οδοντογλυφίδα. Κάνουμε επίσης μια μεγαλύτερη τρύπα στην άλλη του μεριά και φυσώντας ρίχνουμε το περιεχόμενο σε ένα πιάτο. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια σύριγγα. Γεμίζοντάς την 3-4 φορές αδειάζουμε το αυγό. Στη συνέχεια με τον τρόπο που δείχνει η εικόνα περνάμε την κορδελίτσα για να το κρεμάσουμε.
  

 Εδώ τα καφεκόκκινα είναι με κρεμμυδόφυλλα και τα μοβ με κόκκινο λάχανο και βατόμουρα
  


Εδώ τα κίτρινα είναι με σαφράν, τα ροζ με κρεμμυδόφυλλα, τα μπλε με κόκκινο λάχανο και τα πράσινα με λάχανο και σαφράν.
  



Διακόσμηση μετά τη βαφή
Σε βαμμένα σε παλ χρωματισμούς αυγά κολλάμε μικρά λουλουδάκια. Έτσι συνδέουμε το Πάσχα με την εποχή του, την Άνοιξη.
 


Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε και αν ζωγραφίσουμε λουλουδάκια πάνω στα αυγά...
  

Μπορούμε να ζωγραφίσουμε και ωραίες φατσούλες


Πολύ ωραία ιδέα είναι το ψηφιδωτό με όσπρια, όπως στα παρακάτω αυγά. Θέλει όμως αρκετή υπομονήηη!!
  

Με σελοτέιπ, αυτοκόλλητες ροδέλες κλπ μπορούμε να κάνουμε σχέδια σε ήδη βαμμένα αυγά. Μετά τα βουτάμε πάλι σε βαφή άλλου χρώματος. Στη συνέχεια, βγάζοντας τα αυτοκόλλητα μένουν πάνω στα αυγά τα σχεδιάκια. Άλλη ιδέα είναι να χρωματίσουμε τα σχεδια με μαρκαδόρο.
  

Επίσης ωραία ιδέα είναι να φτιάξουμε αυγά από σπάγγο ή κλωστή και ατλακόλ. Χρησιμοποιούμε ένα αληθινό αυγό για καλούπι και τυλίγουμε την κλωστή γύρω από αυτό κολλώντας την καλά με ατλακόλ. Όταν στεγνώσει σπάμε το αυγό και μένει το περίβλημα που έχει κι αυτό τη μορφή αυγού. (Neli, που έχεις πάρει το κολάι, αυτή την κατασκευή την περιμένουμε από σένα!)



 
Τελευταία, αλλά πολύ ωραία ιδέα το διακοσμητικό αυτό στεφάνι, που φτιάχνεται πανεύκολα αρκεί να έχουμε στη διάθεσή μας πολλά ψεύτικα αυγά (από 1 ευρώ ίσως;;): κόβουμε από σκληρό χαρτόνι (χαρτόκουτας) ένα στεφάνι σαν μια τεράστια ροδέλα. Πάνω εκεί κολλάμε τα αυγά και στη συνάχεια γεμίζουμε τα κενά με χόρτο χειροτεχνίας. Δένουμε κι ένα μεγάλο φιόγκο στην κορυφή και είναι ετοιμο!

  

 
 

15 σχόλια:

Betty's Cuisine είπε...

Πω πω! Το ένα ομορφότερο από το άλλο!
Αλλά όπως είπες και συ θέλουν χρόνο και υπομονή.
Πάντως εδώ και λίγα χρόνια όλο σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω φυσικά υλικά για το βάψιμο των αυγών, αυτά που προτείνεις στην αρχή, αλλά δεν το χω κάνει ποτέ ~ λίγο η έλλειψη χρόνου, λίγο ότι το θυμάμαι τελευταία στιγμή...για να δούμε, ίσως φέτος...
Πάντως το σχεδιάκι με τα φύλλα και το καλσόν το έκανα όταν ήμουν κοριτσάκι! τι μου θύμισες...
Πολλά είπα όμως, άντε πριν με βαρεθείτε την κάνω...
Φιλιά, καλό βράδυ!

neli είπε...

Ανεράιδα έγραψες πάλι!!!!!
Ειναι πανέμορφα και ιδιαίτερα αν σκεφτέι κανείς οτι δεν έχουν πάνω τους ένα τόνο χημικά.
Φέτος θα προετοιμαστώ κατάλληλα και θα τα δοκιμάσω.
Οσο για αυτά με την χρωματιστή κλωστή νομίζω θα είναι πολύ ομορφα και φυσικά μια δοκιμή θα μας πείσει.

Ανεράιδα είπε...

Betty, κι εγώ το ίδιο. Τελευταία στιγμή ίσα που προλάβαινα να αγοράσω τις χημικές βαφές! Όχι να ψαχτώ και για εναλλακτικούς τρόπους βαψίματος, χαχα... Κακα τα ψέματα, η Μεγαλοβδομάδα κορίτσια είναι σκότωμα για τις γυναίκες (φτιάχνεις, φτιάχνεις, ψωνίζεις, ψωνίζεις και τελειωμό δεν έχουνε. Τουλάχιστον φέτος θα γλιτώσουμε τα πολλά ψώνια! (black humor)

Πάντως, και εγω γι' αυτο ξεκίνησα από τώρα να το σκέφτομαι....για να προετοιμαστώ και να είμαι έτοιμη την Μεγάλη Πέμπτη...

Ανεράιδα είπε...

Neli, εννοείται ότι το αυγουλάκι με την κλωστούλα περιμένουμε από σένα να το δούμε!!

Ξανθή είπε...

Πολύ ωραίες ιδέες!Προσπάθησα κάποιες χρονιές με κρεμμύδια, παντζάρια κουρκουμά.Αυτά με το κόκκινο λάχανο πολύ μου άρεσαν σαν χρώμα.Όπως λες πρέπει να προετοιμαστούμε γιατί ο χρόνος κυλά γρήγορα!!
Αν θέλεις ρίξε μια ματιά και σε αυτά μου έχουν δώσει τη διεύθυνση εδώ και χρόνια.
http://culture.polishsite.us/articles/art344fr.htm
Καλό βράδυ!!

Ανεράιδα είπε...

Ξανθή, σε ευχαριστώ για το σχόλιο και το λινκ! Θα το μελετήσω, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!

http://despoinasdecoupage.blogspot.com είπε...

Καλέ... τι προκομμένο κοριτσάκι είσαι εσύ; τι να προτοθαυμαση κανείς εδώ μέσα; Μπράβο κοπέλα μου!!!
Αυτό με τα αυγά πάντως... εγώ βαριέμαι...είναι όμως καταπληκτικά όλα. Πες μου τώρα... ότι θα τα φτιάξεις...

Τα σχέδια με τα φιλαράκια, θυμάμαι όταν ήμουνα μικρή τα έφτιαχνε η μαμά μου ( και όλες οι γυναίκες στο χωρίο)

Σε φιλώ γλυκά

Ανεράιδα είπε...

Ξυπόλητη, θα τα φτιάξω, θα τα φτιάξω... Το ριζάρι θα το ψωνίσω από τώρα μαλιστα να το 'χω μήπως δεν προλάβω τη Μεγαλοβδομάδα (βρε τι μ' έχει πιάσει με τα αυγά!!) Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!

Είχα φτιάξει και πέρυσι κάποια ρουφηχτά (τα είχα αδειάσει) και ζωγραφιστά αλλά δε βρίσκω τις φωτο...

erifili είπε...

Καταπληκτικές ιδέες, ιδίως αυτή με το ψηφιδωτό.Πέρυσι εγώ κατήργησα την κόκκινη βαφή.Εβρασα τα μισά αυγά σκέτα χωρίς χρώμα και μετά τους πέρασα sleeves (αυτοκόλλητες ροδέλες με σχέδια).Τα υπόλοιπα τα έβρασα σε νερό από πατζάρια και έγιναν καταπληκτικά.Πρέπει όμως τα αυγά να είναι λευκά.

Ανεράιδα είπε...

Erifili, ωραίο κι αυτό με τις ροδέλες... κι έτσι τα αυγά τρώγονται άφοβα! Τι χρώμα σου έγιναν αυτά που έβαψες με παντζάρια, ροζ;;

kiki είπε...

Κι εγώ θα πειραματιστώ με φλούδες φέτος! Πολύ όμορφες ιδέες!

Demi είπε...

Υπέροχες ιδέες για αυγουλάκια ,μπραβο Ανεραίδα!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ!!!!

Ελευθερία είπε...

θα νσυμφωνισω με ολες
ειναι πανεμορφα ολα τους, ζηλευω θελω και γω, αλλα... μαλλον θα αρκεστω στα... οικολογικα οπως καθε χρονια, μονο που θα κανω σχεδια με... καλσον!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και 2 χρόνια βάφω τα αυγά μου με κόκκινα κρεμμυδότσουφλα. Το χρώμα που βγαίνει είναι κανελί σκούρο σχεδόν κόκκινο. Μου αρέσουν πολύ είτε τα βράζω μέσα σε φλούδια χωρίς να τα τυλίξω σε καλσόν (σκετο χρώμα), είτε με καλσόν όπου και γίνονται με νερά και είναι πολύ εντυπωσιακά

Μαίρη (Ginger) είπε...

Καλή σου μέρα ανεραιδούλα, ανακάλυψα αυτή την ανάρτησή σου ψάχνοντας τον τρόπο που βάφουμε αυγά με κρεμμυδότσουφλα. Το έκανε η γιαγιά μου παλιά αλλά δεν είχα δώσει σημασία πως γινόταν. Φέτος θα το κάνω και κλέβω κι άλλες ιδέες σου. Καλή Ανάσταση σου εύχομαι αν δεις αυτο το σχόλιο εγκαίρως!

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails