16.3.10

Κι άλλες τούρτες!

Με αφορμή τα χθεσινά σας σχόλια σχετικά με τη δυσκολία δημιουργίας μιας τούρτας γενεθλίων μου ήρθε στο μυαλό η εποχή που μου ήταν αδιανόητο ότι θα μπορούσα να φτιάξω ακόμα και μια απλή τούρτα...Τα πράγματα όμως καμιά φορά διαψεύδουν την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας...από μια ιδιοτροπία της τύχης είμαι αναγκασμένη να φτιάχνω η ίδια όλα τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι και συνεπώς και τις τούρτες μας. Στην αρχή πανικοβλήθηκα: πώς θα μπορούσα να στολίσω τις τούρτες των παιδιών μου ώστε να μην υπολείπονται σε διακόσμηση από αυτές των ζαχαροπλαστείων;;

Άρχισα να σκέφτομαι και να ψάχνω διάφορους τρόπους...ανακάλυψα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής και τα ζαχαρωτά λουλουδάκια, έμαθα να φτιάχνω παντεσπάνι και κρέμα ζαχαροπλαστικής, έμαθα να κάνω την κρέμα γάλακτος σαντιγί και να τη χρωματίζω με χρώματα ζαχαροπλαστικής...

Η πρώτη μου τούρτα: χρωματισμένη πράσινη και ροζ σαντιγί στην πάνω μεριά, ζαχαρωτό σπιτάκι και λουλουδάκια από κατάστημα με ζαχαρώδη και παιχνιδάκια ειδικά για τούρτες (χιονάτη και νάνοι) από το ίδιο κατάστημα.

 και η πρώτη μου προσπάθεια για κατασκευή τούρτας Μπάρμπι με φούστα από σαντιγί και ζαχαρωτά λουλούδια.
 
Τουρτογλυκό Ντόρα με σοκολατένια και άσπρη σαντιγί

Ε στο τέλος ανακάλυψα και τη ζαχαρόπαστα, να 'ναι καλά η κοπέλα στις συνταγές της παρέας που την ανέβασε, με βοήθησε αφάνταστα.
Με ζαχαρόπαστα έφτιαξα τις φραουλίτσες, τα λουλουδάκια και τα κοτσανάκια για την τούρτα Φραουλίτσα


τα χιονανθρωπάκια, τα γλειφιτζούρια  και τους αριθμούς για την πρωτοχρονιάτικη πίτα

καθώς και αυτές τις δύο νεραϊδούλες που έβαλα πάνω σε δυο ατομικά γλυκάκια


Η ζαχαρόπαστα είναι πραγματικά απίθανο υλικό: όχι μόνο πλάθεται, κόβεται (εύκολα, με τον τροχό της πίτσας), χρωματίζεται και δημιουργεί ό,τι θέλεις, αλλά έχει και τρομερή γεύση. Τη χρωματιστή να σας πω την αλήθεια αποφεύγω να τη δίνω στα παιδιά για να μην τρώνε χρώματα ζαχαροπλαστικής, αλλά την άσπρη την τιμούμε δεόντως! Επίσης, φτιάχνεται με υλικά που όλοι λίγο πολύ έχουμε στο σπίτι, αν εξαιρέσεις το σιρόπι γλυκόζης που το βρίσκουμε εύκολα στο σούπερ μάρκετ και τη ζελατίνη που εφοδιαζόμαστε από καταστήματα με ζαχαρώδη. Κατά τα άλλα βάζεις 50μλ νερό να βράσουν και ανακατεύεις μέσα 100μλ γλυκόζη και 5 κουταλάκια ζελατίνη σε σκόνη. Αν σου αρέσει και η βανίλια μπορείς να ρίξεις μέσα για άρωμα. Όταν διαλυθούν καλά τα κατεβάζεις από τη φωτιά. Βάζεις σε λεκανίτσα ένα κιλό άχνη  και κάνεις μια λακουβίτσα στη μέση. Εκεί ρίχνεις τα υγρά υλικά και ανακατεύεις καλά. Ζυμώνεις με τη βοήθεια άχνης ζάχαρης για να μην κολλάει η ζύμη και ανοίγεις σε φύλλο με πλάστη. Ό,τι περισσέψει μπορείς άνετα να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο για μερικούς μήνες, αρκεί όταν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις, να το βγάλεις μερικές ώρες πριν, ώστε να μαλακώσει πάλι.

Δείτε εδώ πώς να τη δουλέψετε και να καλύψετε με αυτήν ένα κέικ! Ελπίζω να σας κολλήσω το μικρόβιο, χιχι...

21 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Επιμένω ότι αυτά είναι για καλλιτέχνες κι εσύ το έχεις το χάρισμα!!!

Ευαγγελία Βλασσοπούλου είπε...

Είσαι χρυσοχέρα, ΤΕΛΟΣ

Betty's Cuisine είπε...

Εσύ κορίτσι μου δεν φτιάχνεις γλυκά, φτιάχνεις έργα τέχνης!!!
Γειά στα χέρια σου!

princess είπε...

υπέροχα ολα! τι να πω βρε υποκλινομαι στο ταλέντο σου

eudokia είπε...

οκ,το Σεπτεμβριο εχει γενεθια η κορη μου...χι!χι!
είναι όλες καταπληκτικες!

neli είπε...

Δεν υπάρχει τελικά περίπτωση να ασχοληθείς με κάτι και να μην το φέρεις σε πέρας με επιτυχία.
Μπράβο σου!!!!!!
Και κάτι άσχετο μόνο εγώ έχω πρόβλημά τα πρωινά με τον blogger η συμβαίνει και με σας βρε κορίτσια?
Προσπαθώ να δω ιστολόγια και δεν φορτώνουν.

Πλεκτο Εγκωμιο είπε...

Είναι καταπληκτικές όλες!!!! Εχώ δει και γω την ανάρτηση με τη ζαχαρόπαστα, αλήθεια απο που αγόρασες τα χρώματα σε πάστα και τη σκόνη ζελατίνης; Καλη συνέχεια στη μέρα σου!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Εγω ασε που δεν ξερω να φτιαχνω παρα μονο κεικ. αλλά θα λυπομουν να φαω και τετοια γλυκα
χα χα

Σοφία είπε...

Eγω το εχω κολησει ηδη το μικροβιο χιχιχιχι!

Ανεράιδα είπε...

Τι ωραία σχόλια!! Ευχαριστώ, είστε πολύ καλές!!

Ξανθή και Ρίκη, ποτέ μη λες ποτέ. Επιμονή και θέληση χρειάζεται μόνο...

Ευδοκία και Σοφία, περιμένουμε να δούμε και να καμαρώσουμε...αλλά Ευδοκία, συντομότερα παρακαλώ...άλλος δεν έχει γενέθλια πιο κοντα; Για να κάνεις και δοκιμή δηλαδή!:):)

Neli, δεν μπαίνω το πρωί και δεν ξέρω...μήπως όμως υπερφορτώνεται το δίχτυο γιατί υπάρχει μεγάλη κίνηση το πρωί;;

Πλεκτό Εγκώμιο, τα χρώματα που χρησιμοποιώ είναι σε υγρή μορφή, βάζω ελάχιστο για να μη νερουλιάσει η ζαχαρόπαστα. Και τα χρώματα και τη ζελατίνα την αγοράζω από κατάστημα με ζαχαρώδη, ίσως να βρεις και σε κάποια που πουλάνε ξηρούς καρπούς ή γλυκά του κουταλιού.

Nemecis, Betty, Princess, ευχαριστώ πολύ πολύ!

Σοφία είπε...

Στο blog μου υπαρχουν οι δυο πρωτες μου τουρτες (εξ ολοκληρου δικες μου-οχι μονο η ζαχαροπαστα).Κι ετοιμαζομαι για ακομη 2 τον Ιουνιο στα γενεθλια της κορης μου!

Ανεράιδα είπε...

Σοφία, τις έχω δει αυτές, είναι φοβερές!!! Αν είναι έτσι οι πρώτες, πώς θα είναι οι επόμενες;; περιμένουμε να τις δούμε....

Irini είπε...

Καλησπέρα Ανεράιδα,
Η τούρτες που έφτιαξες είναι πανέμορφες και φαντάζομαι πεντανόστιμες.Τυχεροί όσοι δοκίμασαν,εμείς οι υπόλοιποι θα βλέπουμε από μακριά...σνίφ,σνίφ..

Ανεράιδα είπε...

Σ' ευχαριστώ Irini!
Η αλήθεια είναι ότι οι σπιτικές τούρτες δεν έχουν καμία μα καμία σχέση στη γεύση με τις έτοιμες, που είναι όλο σαντιγί και χρώμα...άσε που τις φτιάχνεις και ακριβώς όπως θες!
Τώρα οι δικές μου άλλοτε είναι λιγότερο και άλλοτε περισσότερο νόστιμες...Η Φραουλίτσα ας πούμε ήταν φανταστική, πήρε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια, η τελευταία πάλι επειδή είχε πολλά παντεσπάνια δεν ήταν και από τις καλύτερές μου...

sweet dreams είπε...

τελικα δεν πιανεσαι!μπηκα και γω στο σαιτ τυχαια και τρελαθηκα.λεω να κανω και γω για την κορη μου.τον Μαιο.Δεν κρατιεμαι ως τοτε...

Μαριάννα είπε...

Καταπληκτικές οι τούρτες σου! Θέλω κι εγώ να αρχίσω να φτιάχνω τα γλυκά που τρώμε και να σταματήσω τα έξω, αν και δεν υπάρχει κάποιος λόγος υγείας, όπως π.χ. αλλεργία, απλά γιατί θα είναι σίγουρα πιο υγιεινά. Διαβάζω στις συνταγές της παρέας τα σχόλια και τις ερωτήσεις για τη ζαχαρόπαστα και ομολογώ ότι προβληματίστηκα λίγο με τη γλυκερίνη που γράφουν ότι χρησιμοποιούν. Εσύ όμως λες ότι βάζεις γλυκόζη. Είναι το ίδιο; Επίσης, εκεί λέει ότι δεν μπαίνει στο ψυγείο παρά μόνο ως έτοιμη τούρτα, γιατί διαφορετικά "ιδρώνει", παίρνει υγρασία. Μπερδεύτηκα!
Και πάλι πολλά συγχαρητήρια για τις δημιουργίες σου, πάω τώρα να χαζέψω και τις υπόλοιπες καλλιτεχνίες σου!
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Μαριάννα

Ανεράιδα είπε...

Μαριάννα, η συγκεκριμένη συνταγή βάζει και γλυκερίνη και γλυκόζη....απλώς εγώ παραλείπω τη γλυκερίνη, επειδή βασικά δεν έχω και δεύτερον επειδή ψιλοφοβάμαι....τώρα βέβαια τη ζαχαρόπαστα δεν την τρώει και κανείς και δεν τη δίνω και στα παιδιά, άρα και να χρησιμοποιήσεις δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα....Πάντως εμένα μια χαρά μου γίνεται και χωρίς τη γλυκερίνη, βέβαια δεν έχω φτιάξει και ποτέ με για να καταλάβω τη διαφορά.

Εγώ τη βάζω και στο ψυγείο....και στην κατάψυξη την έχω φυλάξει....σκληραίνει λίγο και όντως ιδρώνει, αλλά αν τη ζυμώσεις καλά μετά, πλάθεται τελικά....

Μαριάννα είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Θα πρέπει να το δοκιμάσω για να δω μόνη μου πως θα γίνει... Το κακό είναι πως στη δουλειά δεν μπορώ να φέρω ζάχαρες και πλάστες, ενώ μπορώ άνετα να χαζέψω στο ίντερνετ, εξου και οι απορίες που μάζεψα χωρίς να το έχω καν δοκιμασει!!!
Σε ευχαριστώ, να είσαι καλά και πάντα δημιουργική!

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΕΣ ΤΟΥΡΤΕΣ. ΓΡΑΨΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΙΟΝΑ...

maya =^o^= είπε...

η ζαχαρόπαστα είναι μπελαλίδικη; έχει γεννέθλια ο άντρας μου σε λίγες μέρες και σκέφτομαι να φτιάξω μια με ζαχαρόπαστα... :)

Ανεράιδα είπε...

Maya:), αν ξέρεις να ανοίγεις φύλλο δε νομίζω να δυσκολευτείς....Δοκίμασέ το! Καλή επιτυχία!

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails