10.6.10

Χειροποίητο τετράδιο: οδηγίες κατασκευής

Τώρα που το συγκεκριμένο τετραδιάκι έχει πάρει κυριολεκτικά το δρόμο του, νομίζω πως είναι η ώρα να σας πω πώς το έφτιαξα, σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται (και για να θυμάμαι κι εγώ αργότερα).

Για τα εξώφυλλα χρησιμοποίησα: 
δύο χαρτονάκια 
χαρτί για να τα ντύσω

Για το εσωτερικό:
40 περίπου σελίδες από χαρτόνι κάνσον και χαρτί, κομμένα 20 επί 25 εκ. περίπου (μπορείτε να δώσετε τις διαστάσεις στο χαρτοπωλείο και να σας κόψουν το χαρτόνι οι ίδιοι)

Για τη σελιδοποίηση και τη διακόσμηση
ένα κομμάτι κορδέλα 1 περίπου μέτρο
διακοσμητικά λουλουδάκια
κορδελίτσες κλπ.



Αυτά είναι τα εξώφυλλα. Κόβουμε ένα κομμάτι 2,5 περίπου πόντων στην άκρη του καθενός (το μακρόστενο με τις τρύπες) και του κάνουμε με το περφορατέρ 7 τρύπες για να ενώσουμε το τετράδιο με την κορδελίτσα.
Οι τρύπες πρέπει να γίνουν και σε όλα τα εσωτερικά φύλλα, ακριβώς στα ίδια σημεία. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε ως οδηγό τα κομμάτια από το χαρτόνι.
Αφού τρυπήσουμε όλα τα φύλλα φτιάχνουμε τα εξώφυλλα: τοποθετούμε το μακρόστενο κομμάτι δίπλα στο πιο τετράγωνο σε απόσταση ενός ή δύο χιλιοστών και στη συνέχεια τα καλύπτουμε με το χρωματιστό χαρτί όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
το μπροστινό μέρος
το πίσω
 
Προσέχουμε να διπλώσουμε όμορφα το χαρτί στις γωνίες.

Καλύπτουμε με χαρτί της αρεσκείας μας τα δύο εσώφυλλα και το τρυπάμε κι αυτό στα σημεία που πρέπει (από αυτό το σημείο δεν έχω φωτο, παρά μόνο αφού συνέδεσα το βιβλίο).
το μπροστινό μέρος
το πίσω
 
Έπειτα, βάζουμε τα πάντα στη θέση τους και είμαστε έτοιμοι να τα συνδέσουμε. Επειδή οι τρυπούλες είναι πολύ δύσκολο να βγουν απολύτως στην ίδια θέση, χρησιμοποιούμε μια οδοντογλυφίδα για να τις κρατήσουμε "ανοιχτές" και να περάσουμε την κορδέλα.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να περαστεί η κορδέλα και διάφορα σχέδια που μπορούν να γίνουν. Στο συγκεκριμένο έχω στερεώσει την άκρη της κορδέλας στο πίσω μέρος. 

Διακοσμούμε όπως μας αρέσει. Εδώ έχω χρησιμοποιήσει λουλουδάκια που έφτιαξα από κομματάκια οργάντζας, γάζας και κορδέλας. Δείτε εδώ πώς μπορούμε να τα φτιάξουμε.

 
 Ξέχασα να πω κάτι σημαντικό. Αν θέλουμε στο τετράδιο να κολλήσουμε φωτογραφίες, λουλουδάκια, χαρτάκια κλπ. πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διάφορα επιπλέον "πατουράκια" στη σελιδοποίηση, για να υπάρχει κάποιος χώρος ανάμεσα στις σελίδες κι έτσι το τετράδιο να μην "ανοίγει" άκομψα. Αυτά μπορεί να είναι της μορφής (όπως αυτά που χρησιμοποιήσαμε για τα εξώφυλλα):

 Θα σκορπίσουμε 4-5 από αυτά ανάμεσα στις σελίδες και έτσι  το τετράδιο θα έχει το περιθώριο να ανοίξει και λίγο παραπάνω. 

Έχει βέβαια αρκετή δουλίτσα, αλλά είναι πάντα ωραίο να χρησιμοποιείς κάτι που το έχεις φτιάξει εξ ολοκλήρου μόνη σου! Νομίζω επίσης ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα για τα κορίτσια που κρατούν (νεραϊδο)ημερολόγιο! Καλή επιτυχία αν το φτιάξετε!

29 σχόλια:

Rena είπε...

Πολύ χρήσιμες οι οδηγίες σου ευχαριστούμε!

Φωτεινή είπε...

Τι κόλλα χρησιμοποιείς για να κολλήσεις τα χρωματιστά χαρτιά στα εξώφυλλα? Έχω δοκιμάσει κι εγώ να κάνω ένα τετράδιο κάπως έτσι αλλά σπιράλ που ήταν πιο εύκολο αλλα είχα θέμα με την κόλλα. Είχα χρησιμοποιήσει αντί για χρωματιστά χαρτιά τους καφέ ταχυδρομικούς φακέλους και από το ίδιο χαρτί στόλισα και το εσωτερικό, αλλά για το εξώφυλλο έβαλα κόλλα ντεκουπάζ γιατί οι άλλες μούλιαζαν πολύ το χαρτί και δεν στέγνωναν γρήγορα. Κάποια στιγμή θα κάνω την σχετική ανάρτηση. Έχει βγει καλό. Περιμένω βέβαια με αγωνία την ανάρτησή σου για τα δεντράκια!

Asteri (Maria) είπε...

Aπαπαπα δεν είναι ωραίο ...... δώστο σε μένα να το ξεφορτωθείς χιχιχιχιχιχιχιχιχιχιχι :P
Φιλιάααααααααααα

Ξανθή είπε...

Κι εγώ νεραϊδοημερολόγιο κρατάω!!!που θα το βρω;;
Καλό βράδυ!!!

NANTIA είπε...

Πολύ πολύ πολύ ωραίο!!! Και για χιλιοστή φορά καταπληκτικές οδηγίες! Όντως έχει λίγη δουλίτσα, αλλά αξίζει τον κόπο!

marilise είπε...

τι λες Αστεράκι μου τώρα πια είναι ολόδικό μου , έτσι για να ζουλεύεις !!!!!!

apinkdreamer είπε...

μ'αρεσει που με ανεφερες και στο τελος της αναρτησης σου!!! μολις ειδα τον τιτλο μπηκα σαν τρελη!!! υπεροχο το τετραδιο και ακομη πιο υπεροχη εσυ που δημιουργεις απιστευτες κατασκευες!!!να δουμε ποτε θα αποφασισεις να κανεις ενα etsy!!!

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Πολύ ωραίο με πολύυύ δουλειά, ως συνήθως.
Βίτσιο θα δου μείνει, πρόσεξέ το.Πλάκα κάνω. Θαυμάζω πάντα την υπομονή σου απο τον σχεδιασμό της ιδέας μέχρι την υλοποίηση.
Κρίμα που έχω ξεπεράσει την ηλικία (για λίγο μην νομίζεις)να κρατώ ημερολόγιο!

EFI είπε...

Πολύ όμορφο το τετράδιο και το δέσιμο ακόμα πιο τέλειο!

princess είπε...

Ανεράιδα είναι το κάτι άλλο μου αρέσει πάρα πολύ το εξώφυλλο, σε τόνους ρομαντικούς όπως πάντα...

eleni είπε...

Aνεράιδα,πολύ όμορφο και οι οδηγίες σκίζουν!
Πάντα λεπτομερής και κατανοητή.Οι μικρές νεραιδούλες θα ξετρελαθούν!
Φιλιά!

sweet dreams είπε...

teleio!!!!!!!!!!

Μαιρη είπε...

Μπράβο σου!! Πολύ όμορφο αποτέλεσμα!! Κ όταν φτιάχνεις μόνος σου κάτι έχει άλλη αξία!!!

λού είπε...

βρε βρε τι εχουμε εδω.. μπράβο!!! μου θυμιζεις τις κατασκευες που εκανα με τη γιαγιά μου -ώρες και ώρες φτιάχναμε και φτιάχναμε!

Ειρηνη Σ είπε...

Υ Π Ε Ρ Ο Χ Ο !!!!!!!!!

Unknown είπε...

Tι να πω? Συγχαρητήρια! Μου αρέσει πολύ αυτή η τετραδιοσκεψη!! Μπράβο

Πλεκτο Εγκωμιο είπε...

Ευχαριστούμε πολύυυυυυυυυ!! Φιλάκια πολλα! Ααααα ελπίζω να το κατάλαβες....
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ!!!!

SpIrToKoYto είπε...

ούτε παραγγελία να την είχα την ανάρτησή σου..σου είπα πως μου άρεσε πολ΄υ και έχω σκοπό να το φτιάξω για τις συνταγές της γιαγιάς μου..
πολύ σ'ευχαριστώ..

Magda^_^ είπε...

Ααα θα τρελαθώ!Είναι φανταστικό! Να το προσπαθήσω στις διακοπές??Χμμ..Πάντως τόσο υπέροχο αποκλείεται να μου βγει!
ΠΟλλά πολλά φιλιά!

Ευαγγελία Βλασσοπούλου είπε...

Πάρα πολύ ωραίο. Φαίνεται πολύπλοκο αλλά νομίζω ότι αξίζει η προσπάθεια!Ευχαριστούμε πολύ πολύ πολύ για τις οδηγίες

Ανεράιδα είπε...

Rena, σε ευχαριστώ! Ελπίζω να μην άφησα κενά...

Φωτεινή, νομίζω ότι τα κορίτσια που ασχολούνται πιο σοβαρά από μένα με το scrapbooking χρησιμοποιούν κόλλα σε σπρέυ.....πήγα κι εγώ να αγοράσω για να στρώσει καλύτερα αλλά την τελευταία στιγμή φοβήθηκα ότι θα μύριζε και δεν την πήρα. Χρησιμοποίησα ατλακόλ και την άπλωσα με το πινέλο....Ακόμα δεν ξέρω αν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος....Περιμένα κι εγώ να δω το δικό σου με τους φακέλους!

Asteraki, δυστυχώς πρόλαβε άλλη....Με πρόλαβε μάλιστα και στο σχόλιο, χαχα

Ξανθή, αλήθεια; Κρατάς;;

Νάντια, σ' ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να σας εμπνεύσουν οι οδηγίες!

Ανεράιδα είπε...

Marilise, ποιος τη χάρη σου! χαχα

apinkdreamer, η αλήθεια είναι ότι είχα εσένα στο νου μου....etsy, ε; Το έχω σκεφτεί, αλλά....δεν ξέρω. Βαριέμαι να φτιάχνω τα ίδια πράγματα κάθε φορά,ή έστω παρόμοια...Είμαι σοβαρά γιατρέ μου;

Χαρά, μπα, γιατί την έχεις ξεπεράσει;; Και στο ιστολόγιό σου τι νομίζεις πως κάνεις;; Επειδή δηλαδή δεν τα γράφεις σε χαρτί; Για ανασκουμπώσου και άσε τις δικαιολογίες!

EFI, ευχαριστώ! Κι εμένα μ' αρέσει έτσι με την κορδέλα...

Princess, σε ευχαριστώ! εχουμε το ίδιο γούστο....

Ανεράιδα είπε...

Eleni, να 'σαι καλά! Σε ευχαριστώ γι' αυτό που λες για τις οδηγίες....

Sweet dreams, να 'σαι καλά, ευχαριστώ!

Μαίρη, έχεις δίκιο. Το Σεπτέμβρη λέω να φτιάξω μερικά για τα σχολεία μας....

λού, καλώς ήλθες! Αχ αυτές οι γιαγιάδες...ανεκτίμητες!!

Ειρήνη μου, σε ευχαριστώ!

Ανεράιδα είπε...

Μαρία Ζ, να 'σαι καλά!

Πλεκτό Εγκώμιο, ευχαριστώ!

Spirtokouto, χαίρομαι που σε βοήθησαν οι οδηγίες. Πολύ καλή ιδέα να το φτιάξεις για τις συνταγές της γιαγιάς!

Μαγδάκι, είμαι σίγουρη ότι θα είναι ωραιότερο το δικό σου! Άντε τώρα που τελειώνουν και οι εξετάσεις σου, ευκαιρία είναι!

Nemecis, εντάξει είναι λίγο διαδικασία, οι τρύπες περισσότερο να σου πω την αλήθεια....σε ευχαριστώ!

marilia είπε...

Είχα σκεφτεί να το φτιάξω αυτό για τα παιδιά μου στο σχολείο, ώστε να κρατούν ημερολόγιο κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά το απέρριψα λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας. Πού να φτιάξεις 17 τέτοια...
Πάντως το βιβλίο σου είναι εντυπωσιακότατο! :)

Μαριλού είπε...

Μόλις σήμερα ανακάλυψα (!!!!) το ιστολόγιό σου και το βρίσκω εκπληκτικό. Φυσικά και γράφτηκα αμέσως να σε "παρακολουθώ", μη μου ξεφύγει τίποτα!!! Είναι οι καλύτερες οδηγίες που έχω διαβάσει (κι έχω διαβάσει αρκετές) για να φτιάξω ένα βιβλίο ευχών για το γάμο της ανηψιάς - εξαδέλφης (ναι είναι 2 σε 1 αφού είμαστε συγγενείς από δυο πλευρές) που την έχω σαν αδελφούλα μου. Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με αρκετές χειροτεχνίες και κάμποσες τεχνικές, αλλά τώρα σκέφτομαι να αρχίσω και πάλι. Καλή συνέχεια με απεριόριστη έμπνευση και υπομονή. Να είσαι πάντα καλά!

swanocean είπε...

Ανεράιδα έχω να πω ότι δεν παίζεσαι...Χρησιμοποίησα τις συγκεκριμένες οδηγίες για να κάνω βιβλίο ευχών για την βάφτιση του γιου μου και όσοι το είδαν ξετρελάθηκαν.Πάντα τέτοια να κάνεις να παίρνουμε ιδέες κ εμείς.

Ανεράιδα είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ όλες!! Τα σχόλιά σας πραγματικά είναι μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και έμπνευση για τη συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα! πραγματικά πολύ ενδιαφέρον η ιστοσελιδα σου! πολυ ομορφα πραγματα γεματα δημιουργια. Τον καλοκαιρακι ετοιμαζω το γαμο και την βαφτιση του παιδιου μου. Μου έδωσες πολύ καλές ιδέες. Σε ευχαριστώ. Σμαράγδα

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails