12.11.10

Κεκάκια για τη γιορτούλα μας

Χτες λοιπόν, του αγίου Μηνά, πολιούχου του Ηρακλείου, είχαμε αργία. Μαζί με τον άγιο Μηνά γιορτάζει και ο άγιος Βίκτωρας και μαζί του και  το μεγάλο μου το κοριτσάκι, η Βικτωρία. Της έφτιαξα λοιπόν κεκάκια για να κεράσει σήμερα τα παιδάκια στο σχολείο της (Ναι, ναι, σήμερα κάναμε μάθημα, καθώς προκόψαμε και εκλέξαμε και δήμαρχο και περιφερειάρχη με την πρώτη....). Μου πήρε στην κυριολεξία όλη τη μέρα! Έφτιαχνα, έψηνα και στόλιζα. Έφτιαξα διπλή δόση για να διαλέξω τα πιο εμφανίσιμα για το σχολείο και επίσης, έκανα δύο συνταγές, σκούρα με κακάο και λευκά με βανίλια (τη συνταγή της φαρίνας, απλώς πρόσθεσα πραγματική βανίλια).


Για τα σοκολατένια έκανα τη συνταγή που προτείνει η Κική και πραγματικά ήταν τα πιο αφράτα κεκάκια που έχω φάει ποτέ....Το λάθος μου ήταν ότι αντί για αλεύρι+μπέικιν έβαλα φαρίνα και φούσκωσαν υπέρ το δέον, μερικά ξεχείλισαν κιόλας....προς γνώση και συμμόρφωση για την επόμενη φορά. Πάντως βγήκαν πεντανόστιμα και ωραιότατα. Τα στόλισα και με διάφορα σχεδιάκια από ζαχαρόπαστα από πάνω και στη συνέχεια τα έκλεισα σε τετράγωνα κομμάτια διάφανης ζελατίνας, τα σύρραψα στην πάνω μεριά με το συρραπτικό και τα στόλισα με μια κορδελίτσα.

Τη ζαχαρόπαστα την έφτιαξα ως εξής:
5 κουταλιές σούπας νερό
5 κουταλάκια γλυκού ζελατίνη*
125 μλ γλυκόζη*
1 κιλό άχνη ζάχαρη
Ανακατεύουμε τη ζελατίνη στο νερό και τα βάζουμε στο μάτι σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε τη γλυκόζη μέχρι να λιώσει και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, βάζουμε την άχνη σε λεκανίτσα και κάνουμε μια γουβίτσα στο κέντρο της. Εκεί ρίχνουμε τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε  μέχρι να γίνει σα ζύμη (να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά). Η ζύμη μας θα είναι χλιαρή και εύπλαστη. Σε αυτή τη φάση, πριν να κρυώσει δουλεύεται πολύ εύκολα. Αν κολλάει προσθέτουμε κι άλλη άχνη. Μπορούμε να τη χρωματίσουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής* και να πετύχουμε κάθε είδους χρωματική απόχρωση αναμειγνύοντας τα χρώματα. Αν τα χρώματα είναι σε υγρή μορφή θα χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλη άχνη.

*Ζελατίνη σε σκόνη, όπως και χρώματα ζαχαροπλαστικής, θα βρείτε σε καταστήματα με ζαχαρώδη κλπ Και τα δύο τώρα πια υπάρχουν και  σε σούπερ μάρκετ (η ζελατίνα σε φύλλα).
 Γλυκόζη επίσης θα βρείτε εύκολα σε ΣΜ.






 Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνονται τα μικροδωράκια που έδωσε στους συμμαθητές της η εορτάζουσα: ένα τετράδιο και μερικά μολύβια σε κάθε παιδάκι. Καλή λύση για δωράκι, γιατί είναι πολύ οικονομικά, αλλά ταυτόχρονα χρήσιμα. Τα τύλιξα με γκοφρέ χαρτί ροζ και χαρτί αφής λαχανί και με αναλόγου χρώματος κορδελίτσα.Χάρηκα γιατί η κόρη μου μου είπε ότι στο διάλειμμα, έπαιζαν σχολείο και έγραφαν με τα καινούργια τους μολύβια στα καινούργια τους τετράδια! Έχουν πολύ πλάκα τα μικρά....στο διάλειμμα από το σχολείο αυτά παίζουν ....σχολείο!!

Τέλος, ευχαριστώ πάρα πολύ τις κοπέλες που μου έδωσαν βραβείο, πάω να τα μαζέψω και αύριο θα κάνω ειδική ανάρτηση γι' αυτά. Φιλιά σε όλους!!

30 σχόλια:

Μαμά Κουκουβάγια είπε...

Να σου ζήσει το κοριτσάκι σου, να το χαίρεσαι, να είναι γερό και ευτυχισμένο...Πολύ νόστιμα φαίνονται τα κεκάκια σου, και πολύ ωραίο το δωράκι για τα υπόλοιπα παιδάκια...

...Με την ευκαιρία, την ζαχαρόπαστα πως την φτιάχνεις;

Maria είπε...

Χρόνια του πολλά να το χαίρεσαι το κοριτσάκι σου!!!όσο για τα κεκάκια που έφτιαξες φαίνονται υπέροχα!!!!

Asteri (Maria) είπε...

Να της χαίρεσαι την ζουζούνα σου!!! Χρόνια της πολλά !!!!
Τέλεια τα κεκάκια!!!!

eleni είπε...

Χρόνια πολλά,να τη χαίρεσαι!
Να είναι γερή κι ευτυχισμένη!
Φυσικά,δεν κάθισες με σταυρωμένα χέρια-μα τι έφτιαξες πάλι!
Όλα μια γλύκα!
Φιλιά!

Λαμπρινή είπε...

Να σου ζήσει η κορούλα σου χαρούμενη και ευτυχισμένη σε όλη της την ζωή!Πολύ πλάκα τα μικρούλια!Οι δικές μου στο διάλειμμα κάνουν χορευτικά της Patty!!Όμορφη ιδέα τα κεκάκια.Δεν το είχα σκεφτεί για το σχολείο και συνήθως αγοράζουμε κάτι.Την επόμενη φορά θα το κάνω κι εγώ!!

Ανώνυμος είπε...

Να τη χαίρεσαι την κούκλα σου, να είναι γερή και φωτισμένη!Όσο για τη μαμά η λέξη χρυσοχέρα είναι λίγη!Ααα!μα τι προκομμένα και επιμελή μαθητούδια έχει το Ηράκλειο!Εμείς εδώ και στην τάξη παίζουμε... διάλειμμα(ενίοτε)
Φιλιά
Άννα,Βέροια

Maria είπε...

ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΑΚΛΑ ΣΟΥ!!!....ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ...
ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΚΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΑΑΑΑΑΑΑ!!!!

princess είπε...

Ανεραιδα μου να το χαιρεσαι το μικρουλίνι σου να ειναι παντα ευτυχισμένο και χαρούμενο.. Οσον αφορά τα κεκάκια μου τρέχουν τα σάλια, τι υπέροχα που φαίνονται και μάλλον είναι!!! περιμένουμε να μας πεις αντιδράσεις απο εκείνους που τα γεύτηκαν

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Να σου ζήσει το κοριτσακι σου!


Καλε, αυτα δεν ειναι για να τα τρως, ειναι για να τα βλεπεις.........

dhmhtra είπε...

Χρόνια πολλά και καλά!
Να γίνει η κόρη σου δημιουργική σαν και σένα.

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Να την χαίρεσαι και να την καμαρώσεις ... Βασίλισσα Βικτωρία!
Κι εμένα γιόρταζε η μαμά μου κι ο μικρός ανηψιός μου. Δεν πιστεύω να της έχεις αλλάξει το όνομα γιατί η μαμά μου το φέρει βαρέως ακόμα και τώρα οτι τηνλένε Ρούλα (τι μπανάλ, μετά απο κοτζάμ βασιλικό όνομα!χαχα)
Φιλάκια και του χρονου με γλυκά απο τα χεράκια σου
Υπερπαραγωγή και δωράκια αγάπης.

peny είπε...

Να την χαίρεσαι!!!
Καλά δεν το συζητώ τέλεια τα δωράκια και τα μαφινς!!!!

Betty's Cuisine είπε...

Πολύχρονη η μικρούλα σου, να την χαίρεσαι και να την καμαρώνεις!
Μπας και περίσσεψε κανένα κεκάκι, γιατί μια λιγούρα την έπαθα, δεν στο κρύβω... :)

lourdi lourdaki είπε...

Μα γιατι τοσο καιρο δεν ειχα βρει το δρομο να ερθω στο σπιτι σου? Και εχανα τοσο ωραια πραγματα που φτιαχνς!!! μα απο δω και περα, θελω να ειμαι φιλη σου και θαυμαστρια σου! αν με θες φυσικα..
Σου ευχομαι δε να χαιρεσαι το μικρο σου Τριανταφυλλακι!!
Καλο βραδυ Α! αν θες ελα απο το σπιτι μου εχω κατι για σενα.

Ρεβεκκα είπε...

να την χαιρεσαι την κορουλα σου.ολα υπεροχα κ η ιδεα με τα κεκακια κ τα δωρακια υπεροχα.πες μπυ σε παρακαλω πως εφιαξες την ζαχαροπαστα για τα κακακια?ηταν ευκολη?κ πως την χρωματισες?θελω να προσπαθησω να τα φιαξω κ εγω.φιλια κ σε εσενα κ στην μικρουλα σου...

Ανεράιδα είπε...

Μαμά Κουκουβάγια, σε ευχαριστώ! Όσο για τη ζαχαρόπαστα, σπεύδω να συμπληρώσω την ανάρτηση γιατί με ρωτάει και η Ρεβέκκα και πιστεύω ενδιαφερει πολλούς....αν θες κάτι, ρώτα με.

Μαρία, σε ευχαριστώ πολύ πολύ!

Αστέρι, να 'σαι καλά, σε ευχαριστώ!

Eleni, για την ακρίβεια κάθομαι μόνο στον υπολογιστή....αλλά όχι με σταυρωμένα χέρια χαχα....σε ευχαριστώ πολύ!

Λαμπρινή, ναι, είναι ωραία και οικονομική ιδέα, τα είχα κάνει και πέρυσι, αλλά ελπίζω ότι όσο πάω βελτιώνομαι...

Ανεράιδα είπε...

Άννα, καλό αυτό με το διάλειμμα, χαχα!! Σε ευχαριστώ κοπέλα μου!

Μαρία, να 'σαι καλά, σε ευχαριστώ!!

Πριγκιπισσούλα, τι κάνεις; Χάθηκες λίγο έ;; Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω....

Ρίκη, η αλήθεια είναι ότι έχουν αρκετό χρώμα ζαχαροπλαστικής πάνω οπότε καλύτερα μόνο να τα κοιτάς, χαχα

Dhmhtra, ωραία ευχή, σε ευχαριστώ!!

Ανεράιδα είπε...

Χαρά, να τους χαίρεσαι κι εσύ λοιπόν!! Όσο για το όνομα, δεν είμαι φαν των χαϊδευτικών, αλλά δεν μπορούσα και να φωνάζω ένα μικρό κοριτσάκι (βασίλισσα) Βικτωρία!! Βίκυ τη λέω και αν αργότερα θέλει να το αλλάξει, ξέρω βέβαια ότι θα 'ναι δύσκολο, αλλά θα τη βοηθήσω να το κάνει....Η αλήθεια είναι βέβαια ότι στην ουσία της το έχω κολλήσει τώρα το χαϊδευτικό και το έχει ήδη συνηθίσει....

Peny, thanks!! Χαίρομαι που σ' αρέσουν!

Betty, περίσσεψε, αλλά κωλύομαι να στο φέρω....μας χωρίζουν κάτι κυματάκια, χαχα

lourdi, καλώς την καλώς την!! Εννοείται ότι σε θέλω, για την ακρίβεια θα σου κάνω και αμέσως μια επίσκεψη. Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!

Ρεβέκκα, προσθέτω αμέσως τη συνταγή στην ανάρτηση. Σε ευχαριστώ πολύ!

misirlouka είπε...

Γλυκια μου χρυσοχερα Ανεραιδα... ευχομαι η Βικτωρια σου να εχει παντα οσα επιθυμει και οσα ονειρευεται!!!!Να αγαπησει και να αγαπηθει ,να ειναι παντα υγιης και δημιουργικη ...
ΦΙΛΙΑΑΑ

Η ΑΠΕΝΑΤΙ ΟΧΘΗ είπε...

Να την χαίρεσαι την Βικτωρία , πολύχρονη και πάντα ευτυχισμένη !! Πολύ όμορφα τα δωράκια και τα γλυκάκια!!

Rena είπε...

Xρόνια πολλά να τη χαίρεσαι,να είναι πάντα ευτυχισμένη!!!

Μarion, είπε...

Πολύχρονο το κοριτσάκι σου να το χαίρεσαι και να το καμαρώνεις. Να είναι γερό και δυνατό στη ζωή του.

Πολύ ωραία τα κεκάκια καιτο στόλισμα σου επίσης.
Και του χρόνου :)
Φιλιά

Ειρηνη Σ είπε...

να χαιρεσαι την Βικτωρια και την μικρη ζουζουνα σου .να ειναι γερες και τυχερες
οσο για τα κεκακια εκεινο με τον κλοουν παρακαλω μπορω να το εχω !!!!!

Demi είπε...

Χρόνια της πολλά!!!να την χαίρεσαι και τα γλυκακια υπέροχα!!!!

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Τις πιο γλυκές ευχές κι από εμένα για τη Βικτώρια! Να τη χαίρεσαι και να έχει καλή πρόοδο. Όσο για τα κεκάκια φαίνονται πολύ λαχταριστά! Η μαμά έδωσε ρέστα

apinkdreamer είπε...

να την χαιρεσαι! απιθανα τα κεκακια σου!!!

despo είπε...

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΑΝΕΡΑΙΔΑ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΟΛΕΣ ΣΟΥ ΤΙΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΜΑΡΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ!!!! ......Α ΩΣΤΕ ΕΣΥ ΕΦΤΙΑΧΝΕΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΚΕΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ....ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΤΟΣΟ ΧΡΥΣΟΧΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ.....ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΜΥΡΙΖΩ ΑΠΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ..... ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

LL είπε...

Χρόνια Πολλά για την κορούλα σου!!!! Να την χαίρεσαι!!!! Υπέροχα τα κεκάκια σου!!!!!!!!!!!

spoon_n_love είπε...

Να το χαίρεσαι το παιδάκι σου, να το δεις όπως εσύ επιθυμείς και να έχεις πάντα τόσο ωραίες και δημιουργικές ιδέες!!!!!Α τα κεκάκια φαίνονται εκπληκτικά

Μαρια Κ. είπε...

ΕΙΝΑΙ ΤΑΛΕΙΑ,ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!ΜΠΡΑΒΟ!!ΜΠΡΑΒΟ!!

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails