8.4.11

Λαμπάδες με στολιδάκια από πηλό: ένα δείγμα του τι θα φτιάξουμε αύριο

Το να φτιάξεις μια χειροποίητη λαμπάδα για τα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σου είναι κάτι πάρα πολύ απλό και εύκολο, όχι μόνο για όσες από μας ασχολούμαστε με τις κατασκευές, αλλά και για όλους. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα κερί στο χρώμα που προτιμούμε και ένα διακοσμητικό που μπορεί εύκολα να φτιαχτεί από μας τους ίδιους από μια πληθώρα υλικών: κορδέλες, ψεύτικα λουλούδια, τσόχα, πηλό, φύλλο μετάλλου, σύρμα, ύφασμα, φελιζόλ κ.α. Ακόμα κι ένα παλιό ξεχασμένο παιχνιδάκι, μια μπομπονιέρα, μπορεί να δεθεί με τρόπο εντυπωσιακό πάνω στη λαμπάδα.

 Ό,τι και να φτιάξουμε σίγουρα θα είναι προτιμότερο και ομορφότερο από τις παιχνιδολαμπάδες που κυκλοφορούν και διαφημίζονται μάλιστα ως πάμφθηνες από τα καταστήματα παιχνιδιών. Ξέρετε, αυτές που αποτελούνται από μια τεράστια κούτα με ένα μεγάλο πλαστικό παιχνίδι και ένα μικρό κερί και που διδάσκουν στα παιδιά μας πως τα πάντα πια είναι εμπορεύσιμα και ότι από την καταναλωτική αυτή άλωση των πάντων δεν μπορεί φυσικά να γλιτώσουν τα έθιμα της Ανάστασης!

Μια πάρα πολύ καλή ιδέα είναι να φτιάξετε τη λαμπάδα σε συνεργασία με το παιδί για το οποίο προορίζεται! Να διαλέξετε μαζί τα χρώματα και τα σχέδια, να εισακουστεί το γούστο του παιδιού και να νιώσει και το ίδιο τη χαρά της δημιουργίας!

Αν δεν μπορείτε, δεν έχετε τη φαντασία ή το χρόνο, τουλάχιστον προτιμήστε μια χειροποίητη "παραδοσιακή" λαμπάδα και, αν θέλετε, αγοράστε το παιχνίδι χωριστά.....Τουλάχιστον έτσι το παιδί παίρνει το μήνυμα ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα και ως εκ τούτου, λαμπάδα και παιχνίδι,  πρέπει να διαχωρίζονται! Εννοείται ότι οι παραπάνω είναι προσωπικές μου απόψεις, είναι ο τρόπος που βλέπω εγώ τα πράγματα....θα ήθελα να μάθω τι πιστεύετε κι εσείς!

Ας πάμε τώρα στο προκείμενο: οι λαμπαδίτσες με τα στολιδάκια από πηλό




Υλικά
μία λαμπάδα
λίγο αυτοξηραινόμενο πηλό
ένα κουπ πατ σε σχήμα πεταλούδας
λίγο συρματάκι
χρώματα και κορδέλες

Ανοίγουμε τον πηλό σε φύλλο και κόβουμε με το κουπ πατ.


Λειαίνουμε βρέχοντας λίγο το χέρι μας και τυλίγουμε το συρματάκι σε ένα ξυλάκι για σουβλάκι. Το μπήγουμε στην πάνω μεριά και κάνουμε το ίδιο πράγμα άλλη μια φορά για τη δεύτερη κεραία.

 Με το ξυλάκι κάνουμε μια τρύπα για να περνάμε την κορδέλα.

Αφήνουμε τον πηλό να στεγνώσει. Μετά από μερικές ώρες αναποδογυρίζουμε την πεταλούδα να στεγνώσει και από τις δυο μεριές.

Όταν στεγνώσει καλά τη βάφουμε και την τονίζουμε με λίγη χρωματιστή σκόνη.

Με την κορδελίτσα τη στερεώνουμε στη λαμπάδα μόνη ή δύο μαζί. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε πουλάκια, καρδούλες, λαγουδάκια, αστεράκια ή ό,τι άλλο σχήμα έχουμε σε κουπ πατ.


Αυτά κι άλλα πολλά θα μάθουμε στη συνάντηση, αύριο στο ξενοδοχείο Castello, στη Χανιώπορτα (Ηράκλειο Κρήτης). Σας περιμένουμε!!

35 σχόλια:

Νίκη είπε...

Εξαιρετική η ιδέα για στολισμό λαμπάδας ,απλή και τόσο καλαίσθητη! Ευχαριστούμε για τις οδηγίες1
Να περάσετε καλά αυριο!

anna είπε...

υπεροχη η λαμπαδα,με το πυλο εχω ν'ασχοληθω απο μικρη,αλλα μάυτα που βλέπω μαλλον θα το δοκιμάσω και συντομα!!φιλια γλυκια Ανεραιδα!!

Marie είπε...

Ευχαριστούμε για τις οδηγίες Ανεράιδα! Πολύ όμορφες οι λαμπάδες σου!!!Καλά να περάσετε στη συνάντηση (τυχερούλες!!!) Καλό σου βράδυ!

Αναστασία Νεραϊδόσκονη είπε...

Καλησπέρα!!!!
Πόσο τρομερά χάλια είναι αυτές οι λαμπάδες οι οποίες φυσικά έχουν και τρομερή διαφήμιση!!!!!
Είναι πολύ ωραία η ιδέα σου για λαμπάδες με πηλό και με πολύ ωραία χρώματα!!!!!!!!!

Λαμπρινή είπε...

Μπράβο σου Ανεράιδα για τις οδηγίες που μας δίνεις κάθε φορά,ξέρεις ότι είναι πολύ χρήσιμες και τις περιμένουμε πως και πως!Πολύ όμορφη η λαμπάδα σου!Νομίζω ότι θα δοκιμάσω κι εγώ να φτιάξω λαμπάδα,για πρώτη φορά,για το βαπτιστηράκι μου!!!Καλά να περάσετε αύριο και εννοείται πως θέλουμε να μάθουμε όλα τα νέα σας και με φωτογραφίες!!Καλό βράδυ.

eleni είπε...

Ανεράιδα,πολύ όμορφες και με τα πήλινα στολιδάκια γλύκα!
Οι οδηγίες σου΄πάντα λεπτομερείς.
Κάτι έφτιαξα με πηλό,το πρώτο μου,στεγνώνει-όχι πασχαλινό.
Φιλιά!

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

"λαμπάδα και παιχνίδι, πρέπει να διαχωρίζονται!"
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.
ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΓΟΡΑΣΑ ΣΤΑ ΒΑΦΤΗΣΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΤΙΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΑΝ ΤΑ ΜΜΕ,ΕΨΑΧΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΖΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ. ΑΛΛΑ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΟΧΙ ΤΡΑΝΣΦΟΡΜΕΡ.
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΣΟΥ ΑΝΕΡΑΙΔΑ!!!

ιρινι είπε...

Ειναι 00.45 και αντί να πάω για υπνο φτιάχνω τον πηλό για να εχει στεγνώσει μέχρι αυριο!!!Ευτυχώς που δεν εβαλες κι αλλά,να κάθομαι μέχρι το πρωί να προετοιμάζομαι!!!χαχαχα!!!
Ανυπομονώ να ξημερώση!

Σιροπιαστό Μπρόκολο είπε...

mou aresei san idea !!!fainetai eukolo kalimeraa

simonmad είπε...

Ωραία δουλειά, με σαφείς οδηγίες και εγγυημένο αποτέλεσμα! Σας εύχομαι να περάσετε όμορφα αύριο στη συνάντησή σας και φυσικά, περιμένουμε φωτογραφίες με τις κατασκευές σας!

Ειρήνη είπε...

Καλημέρα όλη μέρα!Αρχικά να πώ ευχαριστούμε για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε και ότι ΝΑΙ είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να διαχωρίζουν τα παιδιά το παιχνίδι απο την λαμπάδα..δυστηχώς στις μέρες αυτό είναι πολύ σπάνιο..

Marina είπε...

Μπράβο κοριτσάκι μου!!! Τυχερές οι μαθήτριές σου!!!

το χειρότεχνο είπε...

ωραια ιδεα!!!!δεν ειναι λιγο βαρυς ο πηλος?

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Μπράβο για την εισαγωγή που έκανες καταρχήν, συμφωνώ απόλυτα! Όσο για το βήμα-βήμα μάθημα, πάρα πολύ όμορφο και εύκολο να το ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε!

Andria είπε...

Αυτό ακριβώς πιστεύω και εγώ για την λαμπάδα της Ανάστασης και για αυτόν τον λόγο πάντα τις φτιάχνω μόνη μου (οκ πέρσι πήρα έτοιμες γιατί με ένα μωρό τεσσάρων μηνών μόνο αυτό μου έλειπε...)...το θέμα είναι πως να κάνεις και το παιδί να το καταλάβει;;; (ρητορικό το ερώτημα μου)
ΥΓ θέλω και εγώ να έρθω στην συνάντηση ΛΕΜΕ!!!!Εισηγούμαι να ιδρύσουμε σωματείο και να κάνουμε κατά καιρούς συγκεντρώσεις σε όλα τα μέρη της Ελλαδάς....και μετά ξύπνησα!!! Όπως κι να έχει Καλά να περάσετε!!!

Μαριάννα είπε...

Συμφωνω απολυτα μαζι σου!Και εγω πάντα κάνω δωρο χειροποίητες!
Πολυ ομορφες και αυτες οι λαμπάδες σου!!!!

Ειρήνη είπε...

Μπράβο!!!!!!!!!! δεν έχω λόγια!Πραγματικά ανατρίχιασα διαβάζοντας την ανάρτηση γιατί νοιώθω ότι χάσαμε την ουσία των γιορτών και μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια που ανυπομονούσα να φέρει η νονά την λαμπάδα!Τώρα ψάχνω ιδέες για λαμπάδα για το βαφτιστήρι μου που είναι μόνο 1 έτους!σπαζοκεφαλιά ε??!

painter είπε...

Συμφωνώ απολύτως!!! Αυτό λέω συνέχεια τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς σε πολλούς δεν αρέσει...
Κι εγώ στο βαφτηστήρι μου αυτό κάνω... Άλλο η λαμπάδα και άλλο το παιχνίδι!

Όσο για τις λαμπάδες σου τι να πω... απλά Υπέροχες!!!
Καλό Σαββατόβραδο να περάσετε!!!

ChrisCrafts είπε...

Πανέμορφες όλες οι λαμπάδες φέτος!Τέλειες ανεράιδα!

Μαιρη είπε...

Πανέμορφες είναι οι λαμπάδες σου!! Κ από κοντά ακόμα καλύτερες!!! Δυστυχώς αργήσαμε να έρθουμε κ δεν φτιάξαμε...θα προσπαθήσω στο σπίτι!!! Σε ευχαριστούμε πολύ κ για το δωράκι του Αντώνη!!!!

Lila Xagorari είπε...

Πραγματικά υπέροχες!!!

Βανέσσα Mαρκ. είπε...

Πολύ ωραία ιδέα!

spoon_n_love είπε...

Πανέμορφες οι λαμπάδες σου Ανεράιδα,πολύ ωραίες ιδέες

Αναστασία είπε...

Όμορφες, πανέμορφες!

Διασκέσις είπε...

πολύ όμορφες λαμπάδες!αλήθεια αυτήν την πεταλούδα με τα "όρθια" φτερά σαν να πετάει πώς τη στέγνωσες;Συμφωνώ κι εγώ ότι οι λαμπάδα πρέπει να διαχωρίζεται από το δώρο κι εκνευρίζομαι όταν βλέπω στην τηλεόραση διαφημίσεις για παιχνίδια "μπλα,μπλα,μπλα....και δώρο το κερί!" με μια λαμπάδα ντιπ ξερή!Σε φιλώωωωωω

Elenfly είπε...

Πραγματικα ειχαμε την ιδια ιδεα, φανταστικο!!Πολύ ωραίες οι λαμπάδες σου και του χρόνου να εισαι καλά!

Unknown είπε...

Zηλεύωωωωωωωωωωωωωωω!!!! Τι όμορφα πράγματα θα φτιάξετε πάλι? Αχχχχχχχ

Πλεκτο Εγκωμιο είπε...

Καλημέρα!! Φοβερή ιδέα και τρομερή ασχολία για τα παιδιά! Φανταζομαι τη χαρά τους! Και του χρόνου να είστε καλά! Τα φιλιά μου!!!

Ανώνυμος είπε...

Απλες και ομορφες ιδεες που ο καθενας μας μπορει να κανει.Ευχαριστουμε Ανεραιδα !!!φιλιαΧ2

Rena είπε...

Κι εμείς είχαμε συνάντηση και περάσαμε καταπληκτικά,ίσως κάποια φορά να συναντηθούμε όλες μαζί!!!
Ευχαριστούμε για τις οδηγίες,ωραίες οι λαμπάδες!!!

Kiki είπε...

Από τα δικά σου χέρια μόνο όμορφα πράγματα γίνονται!!!
Όσο γι' αυτά που είπες σχετικά με τις λαμπάδες του εμπορίου... συμφωνώ και επαυξάνω!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι πραγματικά υπέροχες. Μπορείς να με ενημερώσεις για το πως θα σου στείλω και εγω τις λαμπάδες που εφτιαξα για τις βαπτιστήρες μου?

Ανεράιδα είπε...

Ανώνυμη, γεια! Μπορείς να μου τις στείλεις στο aneraida10@gmail.com ... κι αν θέλεις, γράψε και δυο λόγια για το πώς τις έφτιαξες....Περιμένω με ανυπομονησία!

Ανώνυμος είπε...

mipos 9a mporouses na valeis kai sxedia apo pilo kalokairina ???

Ανώνυμος είπε...

ya xalia tis den ta vlepeis kai zitas na sou vali kai alles vlakies min asxoliste

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails