22.8.11

Πινιάτα κάστρο tutorial

Η πινιάτα είναι ένα μεξικάνικο έθιμο, που συνηθίζεται σε διάφορες γιορτές και συγκεντρώσεις, κατά το οποίο τα παιδιά προσπαθούν να σπάσουν με ξύλα ή ρόπαλα μια κατασκευή από χαρτί, συνήθως μπάλα, που περιέχει καραμέλες, ζαχαρωτά ή ακόμα και μικρά παιχνιδάκια. Πρόκειται για ξενόφερτο, αλλά πολύ διασκεδαστικό έθιμο και το έχω ανεπιφύλακτα υιοθετήσει στα τελευταία γενέθλια των παιδιών μου. Εξάλλου, και ο ίδιος ο εορτασμός των γενεθλίων αγγλοσαξονικό έθιμο είναι....

Πώς φτιάχνουμε όμως μια πινιάτα; Πολύ απλά, με χαρτόνια και χαρτιά ή, πιο ψαγμένα, με την τεχνική του παπιέ μασέ. Καραμελίτσες και σοκολατάκια μπορούν να μπουν στην πινιάτα και να ενθουσιάσουν τα παιδιά που θα τη σπάσουν. Τώρα η διαδικασία: συνήθως την κρεμάμε σε σταθερό σημείο στο ταβάνι και τα παιδιά αναλαμβάνουν εκ περιτροπής να τη σπάσουν με ένα πλαστικό ρόπαλο (κυκλοφορούν πολλά τέτοια τις Απόκριες, το κατάλληλο εργαλείο για να μη χτυπήσουν). Τα παιδιά μπορούν να έχουν καλυμμένα τα μάτια με ένα μαντήλι, για να τους το κάνουμε πιο δύσκολο χιχιχι

Για να φτιάξουμε την πινιάτα κάστρο χρειαζόμαστε




μία κούτα από παιδικά παπούτσια
4 ρολά από χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτο κ.α.
γκοφρέ χαρτί σε διάφορα χρώματα
χαρτόνια κάνσον και πιο χοντρά σε διάφορα χρώματα
κόλλα
ψαλίδι
μια εκτύπωση με την παράσταση που θέλουμε να κολλήσουμε πάνω
κορδέλα ή σπάγκο για να την κρεμάσουμε

Κολλάμε τα ρολά και την κούτα όπως παρακάτω με κόλλα σε σωληνάριο, ατλακόλ ή ζεστή σιλικόνη. Αν χρειάζεται δένουμε με κορδελίτσα μέχρι να στεγνώσει η κόλλα.


Βάφουμε την "πρόσοψη" λευκή για να ζωγραφίσουμε αργότερα την πύλη....

 Κολλάμε στο πίσω μέρος ένα χαρτόνι και το δημιουργούμε ένα άνοιγμα για να βάλουμε τις καραμέλες

 Στη συνέχεια με γκοφρέ χαρτί θα διακοσμήσουμε το κάστρο. Παίρνουμε μια μακριά λωρίδα, τη διπλώνουμε πολλές φορές και κόβουμε όπως δείχνουν οι εικόνες


 Κολλάμε μικρά κομματάκια στους πύργους και στην πάνω μεριά στερεώνουμε χωνάκια από χαρτόνι.




Σ' αυτό το σημείο κάνουμε δύο τρύπες στην πάνω μεριά του κουτιού. Από αυτές θα περάσουμε μια κορδελίτσα ή ένα σπαγκάκι για να την κρεμάσουμε στην οροφή (εγώ την κρέμασα σε ένα καρφάκι που στερέωσα σε ένα δοκάρι στη βεράντα μου).

Ύστερα βάζουμε μέσα τις καραμέλες και κλείνουμε την πίσω μεριά κολλώντας διακοσμητικό ή απλό χαρτόνι.
 Ζωγραφίζουμε την πύλη και κολλάμε στην πάνω μεριά την παράσταση. Εγώ ζωγράφισα με μαρκαδόρους γιατί βιαζόμουν, για καλύτερη δουλειά όμως ενδείκνυνται τα ακρυλικά. Μπορούμε να κολλήσουμε την παράσταση και πάνω στην κούτα παραλείποντας την πύλη.....

Η πινιάτα δεν πρέπει να είναι άψογη από αισθητικής πλευράς, γιατί όσο ομορφότερη είναι, τόσο περισσότερο θα λυπηθούμε με την κατάντια της όταν σπάσει.....χαχαχα


Αν σας αρέσει ο θόρυβος και ο χαμός και η διασκέδαση των μικρών στα παιδικά πάρτυ προτιμήστε την! Κι αν δεν μπορείτε, δε θέλετε ή δεν έχετε το χρόνο για να τη φτιάξετε απευθυνθείτε στην painter, που φτιάχνει εξαιρετικές πινιάτες!

Artathome, Νίκη ελπίζω να έλυσα τις απορίες σας.... Η συγκεκριμένη, ενισχυμένη με λίγο σελοτέιπ για να μην ξεκολλήσει αμέσως η πίσω της μεριά, έσπασε με 5-6 γερές ροπαλιές από τα λιγοστά μεν, χειροδύναμα δε αγοράκια.... Ο ένας πύργος βέβαια έσπασε σχεδόν με τη μία....Πάντως, δεν έφυγε από το καρφάκι, ούτε έπεσε κάτω....Μόνο το περιεχόμενο έπεσε....ευτυχώς (είχα βάλει καραμέλες και σοκολατάκια Kinder)

Καλή βδομάδα σε όλους!!

11 σχόλια:

Rena Christodoulou είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΝΕΡΑΙΔΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!
ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;;;;;;;;;;;
ΕΔΩ ΣΤΟ CAMPING ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ!!!!!
ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΙΟ "ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ" ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΣΧΗΜΟ!!!!!!!!!!!!!
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!!!!!!!!!!

Νίκη είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για τις οδηγίες!!!
Οι πινιάτες που είχα κάνει εγώ ήταν με κομματάκια εφημερίδας που τα κολλούσα με αλευρόκολλα πάνω σε φουσκωμένο μπαλόνι, όπως είχα δει σε βιντεάκια στο you tube. Η κατασκευή με το κουτί μου φαίνεται πιο ευκολη ,πιο σταθερή και σίγουρα ...λερώνει λιγότερο!!

Pitsina είπε...

Πολύ όμορφη Ανεραϊδούλα η πινιάτα σου με το παπουτσόκουτο .Πινιάτες σπάμε και στο νηπιαγωγείο μου ,στη λήξη του σχολικού έτους και τις Απόκριες και είναι πράγματι πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι αφού παίζουμε σε ομάδες που συναγωνίζονται.Τα γενέθλια είναι επίσης μιά ωραία αφορμή για πινιάτες.Στο Νέο Μεξικό που βρέθηκα πριν 2 χρόνια χρησιμοποιούν παλιά εφημεριδόχαρτα ή και πλατιά φρέσκα φύλλα..

ΝΑΣΙΑ Σ. είπε...

Ομορφη κατασκευη και οι οδηγιες πολυ κατατοπιστικες.στεναχωριεμαι γιατι εχω κανει διαφορα στα παρτυ της κορουλας μου κι αυτο δεν το σκεφτηκα....και φαινεται απιστευτα διασκεδαστικο.ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!!

NANTIA είπε...

Υπέροχη και απλή κατασκευή! Σκεφτόμουν για τα γενέθλια του βαφτιστήρα μου, αλλά επειδή η παρέα είναι σχεδόν μόνο αγοράκια - κι όχι από τα ήσυχα - τα φοβάμαι λίγο τα...ξύλα και τα ρόπαλα, χιχι!
Πολλά φιλιά Ανεράιδα μου!

anthivolon είπε...

Moυ έλυσες την απορία....δεν ήξερα σε τι χρησιμεύει αυτή η κατασκευή. Έχεις δίκιο....δε χρειάζεται μεγάλη λεπτομέρεια σε κάτι που πρόκειται να δεχθεί τους "βανδαλισμούς" των μικρών μας φίλων!!! Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα το χαρούν πολύ!!
Τα φιλιά μου

Rena είπε...

Πολύ κατανοητές οι οδηγίες σου και πολύ όμορφο το κάστρο,μπράβο!!!!!

Αναστασία είπε...

Πάρα πολύ όμορφη η κατασκευή σου καθώς και οι οδηγίες σου! Να είσαι καλά!

Katerina είπε...

Κατατοπιστικότατες, όπως πάντα, οι οδηγίες σου!
Τέλειο το καστράκι! Φαντάζομαι των ενθουσιασμό των παιδιών όταν έσπασε... ;-)

spoon_n_love είπε...

Ανεράιδα μου σ ευχαριστούμε πολύ πολύ για τις υπέροχες κατασκευές σου.Φιλιάααα

maya =^o^= είπε...

για ακόμη μια φορά ακόμη μια καταπληκτική και επεξηγηματική ανάρτηση με ένα υπέροχο έργο!!!!σε ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails