9.6.12

Ζωρζ Σαρή


Σήμερα έφυγε από τη ζωή στα 87 της χρόνια η αγαπημένη μου συγγραφέας κυρίως παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, η Ζωρζ Σαρή. Το εφηβικό της μυθιστόρημα "Όταν ο ήλιος" είναι ένα από τα πρώτα βιβλία που με συγκίνησε. Με την ιστορικότητα, τις βαθιές ανθρώπινες ανησυχίες που μετέδιδε και το πολιτικοκοινωνικό του μήνυμα πραγματικά με σημάδεψε, προσδιόρισε  και τις δικές μου ανησυχίες και αναζητήσεις και μου έδωσε αξεπέραστα πρότυπα ζωής. Είναι το βιβλίο που περιμένω με ανυπομονησία να διαβάσω μαζί με τα δικά μου παιδιά όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία! 

Επιπλέον, το βιβλίο αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος να ενημερώσεις ένα παιδάκι γυμνασίου (ή τελευταίων τάξεων δημοτικού) για τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, την Κατοχή και την Αντίσταση, περιόδους δηλαδή στις οποίες και η ίδια η συγγραφέας δραστηριοποιήθηκε παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο (συμμετοχή στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ, τραυματισμός από οβίδα κατά τον Εμφύλιο, αυτοεξορία στο Παρίσι το 1947).


Για τα μικρότερα παιδάκια πολύ ωραία μηνύματα αλλά και πολλή αφορμή για συζήτηση, για τον κόσμο, τις μικροφιλοδοξίες μας, τη ματαιοδοξία, αλλά και τις πραγματικές αξίες στη ζωή προσφέρει "Η κυρία Κλοκλό", μια συλλογή με μικρές ιστορίες με πρωταγωνίστρια την ομώνυμη γατούλα.


Κλείνω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στη σπάνια αυτή γυναίκα και δημιουργό και μια επίκαιρη αναφορά με το δικό της αξεπέραστο  λόγο :

"Τα χρόνια της Κατοχής ήταν χρόνια χαράς και ελευθερίας. Από δυστυχισμένοι γίναμε ευτυχισμένοι. Και αυτό γιατί διαλέξαμε το δρόμο της ζωής κι ας υπήρχε θάνατος μέσα. Θρηνούσαμε και χαιρόμασταν όλοι μαζί. Δε φοβόμασταν όμως. Υπήρχε ένας στόχος, η απελευθέρωση".


Καλό ταξίδι και καλή επανασύνδεση με όσους αγάπησες!!

14 σχόλια:

simonmad είπε...

Δεν άκουσα καθόλου ειδήσεις σήμερα και έμαθα από την ανάρτησή σου ότι έφυγε από κοντά μας η Ζωρζ Σαρή. Υπήρξε και για εμένα πολύ αγαπημένη συγγραφέας κι όπως κι εσύ, ξεχωρίζω από τα βιβλία της το "Όταν ο ήλιος". Δεν νομίζω να υπάρχει παιδί ή έφηβος που να μην έχει λατρέψει τα βιβλία της. Μέσα από αυτά θα βρίσκεται πάντα κοντά μας.

Irene είπε...

Καλό της Ταξίδι, πάντα θα συντροφεύει τη ζωή μας, τα βιβλία της έχουν χαράξει την ψυχή μας και το πνεύμα μας....

Mcubed-creations είπε...

Καλό της Ταξίδι και μπράβο σε σένα Ανεραϊδα που την τιμάς με αυτή την ανάρτηση! Ολοι μας έχουμε διαβάσει τουλάχιστον ένα από τα βιβλία της και καλό θα είναι να ωθούμε και τα παιδιά μας σε αυτά...

Φιλία είπε...

Μπράβο σου, Ανεράιδα μου, που τιμάς μια τόσο "Μεγάλη" γυναίκα, μια οδηγήτρια της εφηβικής ψυχής σε δρόμους φωτεινούς, δρόμους αρετής και ανάτασης!
Μας συγκλόνισε και μας "σημάδεψε" όλους....
Ας έχει καλό ταξίδι.....

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Καλό ταξίδι ..στα όνειρα μας..
Στα στίγματα που άφησε στις παιδικές ψυχές μας και των παιδιών μας...

Reaction είπε...

Μπραβο σου για το αφιερωμα!ολοι μαζι της μεγαλωσαμε κι οπως φαινεται και οι επομενες γενιες..καλο ταξιδι!

Claire είπε...

Ας είναι αιώνια η μνήμη της και τα βιβλία της ας μη λείψουν ποτέ από παιδική βιβλιοθήκη. Προσωπικό αγαπημένο μου "Ο θησαυρός της Βαγίας". Ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει, μα πόσο βαριά κληρονομιά μάς άφησε...

Δέσποινα είπε...

Ακόμα διαβάζω τα βιβλία της...

Νίκη είπε...

Θα τη θυμόμαστε όλοι εμείς που μεγαλώσαμε μαζί με τα βιβλία της, βιβλία που περνούν πια στα χέρια των παιδιών μας.
Ήταν μια σπουδαία ξεχωριστή γυναίκα, καλό της ταξίδι!

Ανώνυμος είπε...

ανεραιδα απο σενα το εμαθα κι στεναχορεθηκα πολυ τα βιβλια της τα ελιωσα τη λατρεψα βασω λαρισα

Katerina V *Pause blog* είπε...

Καλησπέρα!Καλώς σε βρήκα..Τυχαία χάζευα Blogs και είδα την ανάρτησή σου για την πολυαγαπημένη μου συγγραφέα Ζωρζ Σαρρή..Είχα διαβάσει πολλά από τα βιβλία της,άπειρες φορές το καθένα και κάθε φορά ταξίδευα, μάθαινα πολλά!

Καλή συνέχεια και να..διχιλιάσεις τους αναγνώστες σου,μόλις παρατήρησα ότι είμαι η χιλιοστή!!

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Οι Μεγάλοι δεν πεθαίνουν ποτέ, όσο υπάρχουν άνθρωποι πίσω που ακολουθούν τα βήματα που χάραξαν. Ετσι κι η Ζωρζ όσο διαβάζονται τα διαμάντια που άφησε.
Απλά θάχει φύγει για ένα μακρινό ταξίδι.
Καλοτάξιδη!

Fanypap είπε...

Καλό ταξίδι γλυκειά μου Ζωρζ Σαρρή!!!Το έργο που άφησες μεγάλο!!!θα συντροφεύει πολλές ακόμα γεννιές στους αιώνες που ακολουθούν!!!Μια γυναίκα αγωνίστρια,που άλλαξε το όνομά της σε αρσενικό, για να εισχωρήσει στον ανδροκρατούμενο κύκλο των συγγραφέων...

χαραυγή είπε...

Η μνήμη της θα είναι αιώνια γιατί θα ζει μέσα από τα βιβλία της και θα φωλιάζει γλυκά στις καρδιές των μικρών παιδιών που θα ταξιδεύουν μέσα από τις σελίδες τους!! Καλό ταξίδι!!

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails