7.12.12

Στολιδάκια για το δέντρο από πηλό ή ζυμάρι



Το δεντράκι που βλέπετε είναι σχεδόν ολόκληρο στολισμένο με χειροποίητα στολίδια. Κάποια από αυτά είναι φτιαγμένα από πηλό και άλλα από ζυμάρι. Αν έχετε μικρά παιδιά και δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ να φτιάξετε χειροποίητα στολίδια μαζί τους, δεν ξέρετε τι χάνετε! 

Πολύτιμοι σύμμαχοι και βοηθοί μας τα φορμάκια για μπισκότα, ειδικά αυτά με τα χριστουγεννιάτικα σχέδια.....Είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθούν και από παιδιά για να κόψουν στο επιθυμητό σχήμα τον πηλό ή το ζυμάρι.....μετά, αρκεί μια τρύπα με ένα καλαμάκι από σουβλάκι και το στολιδάκι είναι έτοιμο για βάψιμο.








Οδηγίες για να φτιάξετε στολιδάκια από ζυμάρι

Υλικά
αλεύρι
αλάτι
φορμάκια με χριστουγεννιάτικα σχέδια
κορδονάκια για το κρέμασμα
ακρυλικά ή τέμπερες για το βάψιμο
γκλίτερ, χρυσόσκονες για τη διακόσμηση


Βάζουμε σε λεκανίτσα μία φλυτζάνα αλάτι, μια φλυτζάνα νερό και δύο φλιτζάνες αλεύρι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά που δεν κολλάει. Τότε, παίρνουμε κομματάκια τη ζύμη, την ανοίγουμε με τον πλάστη και κόβουμε σχεδιάκια με τα φορμάκια. Βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, κάνουμε μια τρύπα με ένα ξυλάκι και ψήνουμε στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετές ώρες (τουλάχιστον δύο). 

Εναλλακτικά, αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα κουπ πατ (φορμάκια) κι εμείς αυτοσχεδιάζουμε: φτιάχνουμε σπιτάκια κόβοντας με τον τροχό ή με ένα μαχαίρι, αγγελάκια, πέταλα, ρόδια κ.α.
πριν από το ψήσιμο


μετά το βάψιμο


Πώς φτιάχνουμε στολίδια από πηλό

Αγοράζουμε μια συσκευασία λευκό αυτοξηραινόμενο πηλό. Κόβουμε ένα κομμάτι και το ζυμώνουμε καλά στα χέρια μας μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια το ανοίγουμε σε φύλλο και το κόβουμε με το φορμάκι ή με ένα μαχαίρι. Κάνουμε με το ξυλάκι μια τρυπούλα για να το κρεμάσουμε. Με βρεγμένα τα δάχτυλά μας λειαίνουμε τις ακρούλες και αφήνουμε τουλάχιστον ένα 24ωρο σε αντικολλητικό χαρτί να ξεραθεί. Όταν στεγνώσει καλά, περνάμε με ψιλό γυαλόχαρτο για να λειανθεί καλά η επιφάνεια και οι άκρες και βάφουμε κατά προτίμηση με ακρυλικά (ή και με τέμπερες). Χρησιμοποιούμε κατά βούληση γκλίτερ, χρυσόσκονες και όλα τα συναφή, γιατί.....έ, Χριστούγεννα είναι, λίγη λάμψη χρειαζόμαστε!!


στο βάθος βλέπετε και κάποια μανιταράκια που στεγνώνουν



Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε γούρια....αύριο θα προσθέσω στην ανάρτηση κάποια ρόδια, πέταλα και δεντράκια, που είναι τώρα στο στάδιο του βαψίματος, και κάποια αγγελάκια όπως αυτό που σας έδειξα παραπάνω με το ζυμάρι.

Τώρα, αν κάποιος μου έλεγε να συγκρίνω τα δύο υλικά, τον πηλό και το ζυμάρι, δεν ξέρω ποιο θα προτιμούσα. Το καλό με το ζυμάρι είναι ότι πρόκειται για ασφαλές υλικό που δε φοβάσαι ούτε στα μικρά να το δώσεις  για να παίξουν, ούτε να χρησιμοποιήσεις τον πλάστη σου ή τα φορμάκια, ούτε και να το ψήσεις στο φούρνο.... το αλάτι όμως που περιέχει ερεθίζει λίγο τα (ευαίσθητα) χέρια.....επίσης, το κόστος του δεν είναι αμελητέο, καθώς χρειάζεται αρκετό αλάτι και αρκετό αλεύρι.....

Ο πηλός από την άλλη δε θέλει ψήσιμο και επιδέχεται καλύτερο φινίρισμα, αφού μπορεί να τριφτεί με το γυαλόχαρτο και να λειανθεί όσο σας αρέσει..... στοιχίζει όμως και αυτός, το μισό κιλό 2 περίπου ευρώ.....το ένα 3 (εννοείται ότι προτιμούμε τη μεγάλη, οικονομική συσκευασία). 

Ως προς το αποτέλεσμα, είναι λίγο πολύ το ίδιο.....φανταστείτε ότι για να κάνω την ανάρτηση, δυσκολεύτηκα να ξεχωρίσω ποια στολίδια ήταν από πηλό και ποια από ζυμάρι!!

Σαββατοκύριακο έρχεται, δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς!! Και ελάτε μετά να συμμετάσχετε στον 3ο Χριστουγεννιάτικο Διαγωνισμό!!

Καλό Σαββατοκύριακο!!

15 σχόλια:

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

ΑΠΑΙΧΤΑ!!!!!!ΤΕΛΕΙΑ!!!!!ΜΠΡΑΒΟ!

Momma's daily life είπε...

αχ τελικα δεν ειμαι η μονη με τοσο ροζουλι δεντρακι! πολυ χαιρομαι!!
τα στολιδακια σου ειναι απλα φανταστικα οπως και ολα αυτα που φτιαχνεις! δικαια εισαι η πιο αγαπημενη μου crafter!

Μαίρη Τρακάδα είπε...

Τα αγαπώ πολύ αυτά τα στολιδάκια. Έχω δοκιμάσει και τις δύο εκδοχές αλλά ο πηλός δε με θέλει και πολύ γιατί ποτέ δεν καταφέρνω να μη μου ανοίξει όταν ξεραίνεται, όσο κι αν τον ζυμώνω πριν... Οπότε προτιμώ την αλατοζύμη και για έναν ακόμη λόγο: τα υλικά της τα έχω πάντα στο σπίτι και όταν με πιάνει η όρεξη να κάνω κάτι ΤΩΡΑ πάω στο ντουλάπι της κουζίνας. :)
Τέλειο το ροζ δεντράκι σας Ανεράιδα! Καλές γιορτές!

Funky Monkey είπε...

Ένα από τα πιο όμορφα χριστουγεννιάτικα δέντρα που έχω δει τα τελευταία χρόνια!!! Τέλειος στολισμός, χαριτωμένος και χαρούμενος, πολύ μου άρεσε! Μπράβο! Τα στολίδια όλα είναι υπέροχα, δεν ήξερα ποιο να πρωτοκοιτάξω. Φιλάκια, Καλές Γιορτές εύχομαι, με υγεία! Και του χρόνου...

Fanypap είπε...

Πανέμορφα!!!Μπράβο!!!Φιλάκια και καλές γιορτές!!!

Heaven Creations είπε...

Τελεια!!!! το δεντρο της Βarbie!!!!
M αρεσει πολυ!!!!!!!!

Katerina V *Pause blog* είπε...

Πανέμορφο!!Πολύ ξεχωριστό!! Και του χρόνου με υγεία!

eleni είπε...

Είναι πολύ όμορφα,Ανεράιδα!
Έχουμε τη χαρά να στολίσουμε το δεντράκι μας με τα δικά μας έργα.Έχω εδώ και κάποια χρόνια ζυμαρένια στολιδάκια κι ευτυχώς ακόμη καλά κρατούν.
Και του χρόνου!
Καλό Σ/Κ-φιλιά!

Φιλιώ είπε...

Είναι υπέροχα ευχαριστούμε για την ιδέα!Τα σπιτάκια θα τα κάνω σίγουρα!

Φιλία είπε...

Τι χαριτωμένα στολίδια... και πόσα πολλά!!!! Και τα δυο υλικά είναι πολύ καλά αν και δεν έχω ποτέ δοκιμάσει να φτιάξω ζυμάρι, φαντάζομαι όμως!
Ευχαριστούμε για τις οδηγίες
Φιλάκια

spoon_n_love είπε...

Aχ πανέμορφα και του χρόνου !!!

ArtAtHome είπε...

Υπέροχααααα πανέμορφο το δέντρο σας και του χρόνου με υγεία !!!

Γεωργία(keywoman.blogspot.gr) είπε...

Σε ευχαριστούμε για τις οδηγίες!Τέλεια είναι!!!Και τόσο οικονομικά!

Memaria είπε...

Ήρθα από τη Φιλιώ (http://theartfairy.blogspot.gr)
και μπορώ να πω πως μου αρέσει πολύ εδώ!!
Καλή σου μέρα!

Sheena Dimitriou είπε...

Είναι πανέμορφα. Είδα την ιδέα σου στο The Art Fairy, που εμπνεύστηκε από εσένα και έφτιαξε παρόμοια. Μπράβο και στις δυο σας. Του χρόνου θα επιχειρήσω και εγώ την ιδέα σου. Φιλιά

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails