3.8.09

Καδράκια από φύλλο αλουμινίου


Παρατηρώ από τότε που ξεκίνησα αυτό εδώ το μπλογκ ότι πολύ μεγάλο μέρος από τους ανθρώπους που το βρίσκουν μέσω μιας μηχανής αναζήτησης ψάχνει για φύλλο αλουμινίου. Είναι της μόδας τώρα τελευταία και ασφαλώς πολύ ωραία τα διακοσμητικά που μπορεί κάποιος να φτιάξει με αυτό. Αποφάσισα λοιπόν σήμερα που έχω λίγο χρόνο να επεκτείνω λίγο το παλιό μου tutorial σχετικά με την τεχνική αυτή.
Από πού μπορούμε να προμηθευτούμε το αλουμίνιο.
Εξαρτάται από το σκοπό μας. Αν θέλουμε απλώς να δοκιμάσουμε το υλικό χρειαζόμαστε ένα μικρό κομμάτι και με κόστος όχι και τόσο απαγορευτικό. Μπορούμε να βρούμε σε μαγαζιά με είδη χόμπυ (art & hobby για παράδειγμα), στο Πλαίσιο, σε μεγάλα χαρτοπωλεία και μάλιστα σε διάφορα χρώματα.
Αν έχουμε αποφασίσει ότι μας κάνει ως υλικό και σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ στις κατασκευές μας (πχ να φτιάξουμε μπομπονιέρες), τότε πρέπει να το προμηθευτούμε από κατάστημα με μέταλλα πολύ πιο οικονομικό (όσο θα πάρουμε το Α4 μέγεθος κοστίζει ένα μεγάλο κομμάτι σχεδόν 1 τμ), αλλά και δύσκολο να κοπεί, καθώς συνήθως βγαίνει σε μεγάλη διάσταση.
Σε τι πάχος
Το καλύτερο πάχος είναι αυτό που κόβεται με ψαλίδι (αν και κάπως δύσκολα) και δε λυγίζει σαν αλουμινόχαρτο. Είναι κάπως σαν το λευκό χαρτόνι που αγοράζαμε παλιά για τις κατασκευές στο σχολείο (όχι όμως το κάνσον, που είναι πιο λεπτό).
Με τι θα το κόψουμε
Καταρχάς, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε το σχέδιο μας να είναι όσο πιο απλό γίνεται, γιατί μεγάλη λεπτομέρεια είναι πολύ δύσκολο να γίνει με το αλουμίνιο. Υπάρχουν ειδικά υλικά σε μαγαζιά με είδη χόμπυ επεξεργασίας μετάλλου, αλλά αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε παραπάνω αρκούν και δύο καλά ψαλίδια, κατά προτίμηση μεταλλικά, ένα μεγάλο για τις μεγάλες επιφάνειες και ένα μικρό με γυριστές άκρες για τις λεπτομέρειες.
 
 

Πώς θα επεξεργαστούμε το σχέδιό μας
Με ένα λεπτό γυαλόχαρτο τρίβουμε γύρω γύρω το σχέδιο μέχρι να μη μας κόβει. Αν θέλουμε, κάνουμε ομοιόμορφα πλάγιες γραμμές και μέσα στο σχέδιο.
Αν δεν έχουμε τα ειδικά εργαλεία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο διαθέτουμε με λεπτή ακρούλα, ένα χαρτοκόπτη για παράδειγμα ή ένα στιλό, αν και με το στιλό θα ζοριστούμε πολύ να κάνουμε γραμμές ή κουκκιδίτσες. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να βάλουμε το αλουμίνιο πάνω σε ένα μαλακό πανί ή φελλό και να το επεξεργαστούμε εκεί.

Χρωματισμός
Το αλουμίνιο βάφεται με σμάλτα γυαλιού. Τα ακρυλικά κάνουν δουλειά αλλά δε βγάζουν όμορφο αποτέλεσμα. Μια άλλη λύση είναι με window colors, αλλά σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να στεγνώσουν εντελώς, τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν προχωρήσουμε. Πολύ ωραία γίνονται και με χρωματιστές σκόνες και ατλακόλ.
Πώς το κολλάμε στον καμβά
Η καλύτερα κόλλα είναι η ζεστή σιλικόνη. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ατλακόλ ή κόλλα για μέταλλα, απλώς θέλει μεγαλύτερη υπομονή για να στερεωθεί καλά στη θέση του. Ο καμβάς θα πρέπει να είναι από πριν ζωγραφισμένος ή χρωματισμένος. Προσέχουμε να κολλήσουμε καλά όλες τις άκρες του σχεδίου (αυτό που δεν έκανα εγώ δλδ :) για να μην “πετάει’ και φαίνεται άσχημο.
Εδώ έχω χρησιμοποιήσει σμάλτα γυαλιού και χρωματιστές σκόνες στο κάστρο, ενώ στη νεραϊδούλα window colours.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό! Ευχαριστώ πολύ!

Ανώνυμος είπε...

τώρα είδα το άρθρο και όσα λες για τις βαφές, όλα πολύ κατατοπιστικά. Val

Ελευθερία είπε...

είναι φοβερα τα καδράκια σου!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σου!!! Είναι όλα πολύ ωραία και με βοήθησες πολύ...

Evi είπε...

Επιτέλους κάποιος άνθρωπος που βοηθάει!!! Ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ.
Να ρωτήσω και κάτι συμπληρωματικό?
Πως βάζουμε glitter σε ορισμένα σημεία πάνω στο σχέδιό μας?

Evi είπε...

Παρεπιπτόντως όλες σου οι κατασκευές είναι καταπληκτικές! Πολλά μπράβο!!!!!!!!

Ανεράιδα είπε...

Evi, σε ευχαριστώ και συγνώμη που άργησα να απαντήσω... Με το γκλίτερ εννοείς χρωματιστή σκόνη, έ; Εγώ βάζω ατλακόλ στο σημείο και μετά ρίχνω τη σκόνη, είμαι σίγουρη ότι θα υπάρχει και πιο κατάλληλος τρόπος όμως (έτσι δεν απλώνεται καλά). Άλλο που έχω κάνει είναι να βάψω με σμάλτο και μετά αμέσως να ρίξω τη σκόνη. Υποθέτω όμως ότι και με την απλή κόλλα σε σωληνάριο θα κάνει, εκείνη θα στρώνει και πιο όμορφα....Ελπίζω να σε βοήθησα, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!

Εvi είπε...

Εγώ σε ευχαριστώ για την απάντησή σου.Είδα όλες τις κατασκεύες σου και μου άρεσαν όλες πάρα πολύ. Είσαι πραγματικά χρυσοχέρα!!!Συνέχισε έτσι.

Ανώνυμος είπε...

psaxnontas brika ston peiraia fullo aloyminioy
1x2 ,paxous 2 xil- 53e.
http://www.arenal.gr/data/home.php
kalo einai to paxos ayto?douleuete h tsalakwnei?
h timh einai kalh?
sorry gia ta greeklish alla gia kapoio logo den borw na frapsw ellhnika.

maria matrakidou είπε...

ειναι ολα φανταστικα!!!εχω μεινει αφωνη με αυτεσ τισ δημιουριες!!!μπραβο!!!ετσι να συνεχισετε...!!!παντα τα καλυτερα.

Ανώνυμος είπε...

ανεραιδα!!!! ειναι ολα τελεια εχω ξετρελαθει με το υγρο γυαλι και με τα κοσμηματα που μπορεις να φτιαξεις με αυτο ... θα ηθελα να μου πεις σμαλτο γυαλιου ειναι το υγρο χρωμα που το προσθετεις στο υγρο γυαλι?

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς να αναφέρεις οτι το καδράκι με την πριγκίπισσα και το κάστρο είναι από το κατάστημα Λύδια στο Ηράκλειο Κρήτης και όχι δικές σου δημιουργίες. θα ήταν τίμιο και δεν θα με αναγκάσεις να πάρω άλλα μέτρα....φαντάζομαι ξέρεις τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων

Ανεράιδα είπε...

Έχεις δίκιο, αλλά δεν είναι ανάγκη να είσαι τόσο επιθετική.....όταν το έφτιαξα το καδράκι αυτό, στο προηγούμενο μου ιστολόγιο είχα αναφέρει ότι τις φιγούρες δεν τις είχα φτιάξει η ίδια και σας είχα κάνει μάλιστα και τη σχετική διαφήμιση.....πράγμα που κάνω αδιαλείπτως εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς εκτιμώ τη δουλειά σας, και σε ιδιωτικές συζητήσεις, αλλά και στο διαδίκτυο...Τώρα, εδώ επειδή τα έβαλα όλα μαζί, αμέλησα να το διευκρινίσω.....Η παράλειψη αυτή θα διορθωθεί αμέσως, θα αφαιρέσω το έργο δηλαδή από τη σελίδα.....Τώρα, για τα πνευματικά δικαιώματα που λες, αν παρακολουθούσες συστηματικά τη σελίδα μου, θα έβλεπες ότι είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη σ' αυτό το θέμα και ποτέ δεν προσπαθώ, συνειδητά τουλάχιστον, να οικειοποιηθώ δουλειά άλλων....

Ανώνυμος είπε...

ειμαι μια ωρα στο μπλγκ σου τσεκάρω τα πάντα, παλιά, νέα,και εχω καραγουστάρει. Ανυπομονώ να έρθει η κορούλα μου απο το σχολείο να κάτσουμε να φτιάξουμε πασχαλινά στεφανάκια! εισαι πολυ δημιουργική. keep up the nice work! :)

naty22 είπε...

καλησπερα.λέγομαι νατασσα και ηθελα να ρωτησω αν το σμαλτο γυαλιου είναι ιδιο με το σμάλτο νερού.
επισης ποιος ειναι ο καλυτερος τύπος χρώματος για πηλο?
ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

ανεραιδα εισαι καταπληκτικη τα σχολια που εγιναν σιγουρα μας στενοχωρουν γιατι εσυ μας δινεις ερεθισμα να κανουμε πραγματα.και ναι να σε αντιγραφουμε .θελω να σε αντιγραψω για να γινω καλυτερη γιατι οτι κανεις με αρεσει πολυ

Moiraida είπε...

Και 'γω σε αντιγραφω!!!Εισαι καταπληκτικη και δεν βαριεμαι ποτε να τριγυρναω στο blog σου και να παιρνω ιδεες...Σ'ευχαριστουμε!!!

Ανώνυμος είπε...

εκανα ενα φανταστικο δορο στιν μαμα μου!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΟΛΥ ΠΑΙΔΙΑ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ειναι ολα πολυ ωραια πραγματα αλλα εγω εχω μια δυσκολια τι παχος αλουμινιο να παρω? εχω παρει απο βιβλιοπωλειο κ δεν κανει ειναι λεπτο πολυ...πεσ μου πως να το ζητησω ...ευχαριστω!!!!!!!!!!

Ανεράιδα είπε...

Ζήτα το χοντρότερο, περίπου ένα χιλιοστό είναι.... πρέπει να είναι αρκετά παχύ ώστε να μη ζευλώνει, αλλά και αρκετά λεπτό ώστε να κόβεται με ψαλίδι....καλές δημιουργίες!!

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ! ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΝΑ ΜΗΝ "ΚΟΒΟΥΝ"? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΛΙΜΑ? ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΑΓΓΕΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΚΟΨΩ ΜΕ ΤΟ ΨΑΛΙΔΙ ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΙΑΝΑΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ!

Ανεράιδα είπε...

Υπάρχει ένα ειδικό σφυράκι (που εγώ δεν το έχω, γι' αυτό και δεν το δείχνω εδώ) με στρογγυλεμένη μύτη, με το οποίο χτυπάς γύρω γύρω τη φιγούρα και λειαίνονται οι άκρες....ταυτόχρονα στρώνει και το σχήμα του. Φαντάζομαι όμως ότι μπορείς να δοκιμάσεις και με λίγο γυαλόχαρτο....Πολύ ωραία πάντως η ιδέα σου!

Unknown είπε...

Πολύ ωραια δουλεια. Τα φύλλα αλουμινίου που λες να προτιμούμε να κόβονται με το ψαλίδι ειναι πάχους 3mm ?

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails