29.1.10

Κούκλα από χαρτοπολτό


Η κουκλίτσα που βλέπετε στη φωτογραφία γίνεται αρκετά εύκολα και κυρίως με ευτελή υλικά.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
εφημερίδες
αλεύρι ή άσπρη κόλλα (ατλακόλ)
σύρμα
γυαλόχαρτο
στόκο
υφάσματα, κορδέλες για τα ρούχα
χρώματα για να τη βάψετε
χαρτόνι και λουλουδάκι για το καπελάκι
Η διαδικασία
  1. Παίρνουμε στο χέρι μας ένα ή δυο φύλλα εφημερίδας (ανάλογα με το πόσο μεγάλο θέλουμε να κάνουμε το κεφάλι) και τα τυλίγουμε σε μπάλα. Πιέζουμε τόσο ώστε να στρώσει καλά. Μπήγουμε κι ένα μακρύ κομμάτι σύρμα στην μπαλίτσα. Όταν μας ικανοποιεί το σχήμα στερεώνουμε με σελοτέιπ και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Ετοιμάζουμε το διάλυμα της κόλλας μας, ανακατεύοντας το αλεύρι με νερό, ώστε να γίνει ένας σφιχτός χυλός (αν χρησιμοποιήσουμε ατλακόλ, την αραιώνουμε με νερό). Σκίζουμε τις εφημερίδες σε λωρίδες 5 επί 15 περίπου εκατοστών. Τις βουτάμε στο χυλό και τις στρώνουμε προσεκτικά πάνω στην μπάλα μέχρι να την καλύψουμε ολόκληρη, βάζουμε 2-3 στρώματα. Καλό θα ήταν το τελευταίο στρώμα να είναι χαρτί κουζίνας, που και άσπρο είναι και λιγότερες ανωμαλίες στην επιφάνεια θα δημιουργήσει. Αφήνουμε να στεγνώσει καλά για 2 – 3 μέρες τουλάχιστον.
  3. Όταν στεγνώσει καλά το χαρτί φτιάχνουμε ένα μείγμα με στόκο και νερό τόσο παχύ όσο μια κρέμα γιώτης. Αφού τρίψουμε ελαφρά με γυαλόχαρτο, περνάμε με το στόκο και με πινέλο την μπάλα κυρίως στην επιφάνεια που θα διαμορφώσουμε το πρόσωπο. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά όταν στεγνώσει το πρώτο χέρι. Τρίβουμε με γυαλόχαρτο ελαφρά.
  4. Ζωγραφίζουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τα μαλλιά και μετά από λίγο διάστημα περνάμε και με βερνίκι.
  5. Διαμορφώνουμε ζευλώνοντας το σύρμα τα χέρια, τον κορμό και τα πόδια της κούκλας και τυλίγουμε με λωρίδες εφημερίδας ή με χαρτοταινία.
  6. Την ντύνουμε και τη διακοσμούμε όπως μας αρέσει.
Εγώ της έβαλα τούλι από μια μπομπονιέρα για φούστα και μια εσάρπα από μια παλιά φούστα της κόρης μου (έτσι ανακυκλώνουμε και τα παλιά φθαρμένα ρούχα που δεν μπορούμε να δώσουμε αλλά και τις μπομπονιέρες που μαζεύονται στο σπίτι κάθε καλής crafter. Το καπέλο είναι ένας κύκλος από χαρτόνι με μια μπάλα από μαλακό χαρτί και χάντρες κολλημένες τριγύρω. Μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία και στο σώμα (φτιάχνοντας δηλαδή ένα παχύ, κανονικό κορμί, ανάλογο με το πρόσωπο), εγώ όμως την ήθελα πιο εύθραυστη, λεπτεπίλεπτη και ντελικάτη!

1 σχόλιο:

Rena Christodoulou είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ, ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails