5.2.10

Σπιτικές καραμέλες


φωτο από το www.epicurious.com




φωτο από το centsationalgirl.com

Ποτέ μου δεν είχα σκεφτεί πως θα μπορούσα να φτιάξω καραμέλες μόνη μου... Και, τι έκπληξη, πέφτω σήμερα σ' αυτή την καταπληκτική συνταγή για γκουρμέ παρακαλώ αλμυρούτσικες καραμέλες με επικάλυψη σοκολάτας. Σκοπεύω να τις φτιάξω μέσα στο Σαββατοκύριακο, γιατί χρειάζομαι πρώτα θερμόμετρο.

Τα υλικά
2 κούπες κρέμα γάλακτος
300 γραμμάρια κομματάκια σοκολάτας
1 3/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κούπα σιρόπι καλαμποκιού
1/4 κούπας νερό
1/4 κουταλιού αλάτι
3 κουταλιές βούτυρο σε κομματάκια
2 κουταλάκια θαλασσινό αλάτι
λίγο ελαιόλαδο

Θα χρειαστούμε επίσης:
θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής
χαρτί αντικολλητικό

Η διαδικασία
  1. Βάζουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα και όταν ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και αφήνουμε να λιώσουν.
  2. Βάζουμε τη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού, το αλάτι και το νερό να βράσουν μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Αφήνουμε να βράσει ξεσκέπαστο, χωρίς να ανακατεύουμε, λίγο κουνάμε την κατσαρόλα περιστασιακά, μέχρι η ζάχαρη να αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα. Τότε ρίχνουμε το τηγάνι σιγά σιγά στο μείγμα της σοκολάτας.
  3. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά ώσπου η θερμοκρασία να φτάσεις στους 124 βαθμούς Κελσίου, περίπου 15 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς.
  5. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ταψί που έχουμε καλύψει και τον πάτο και τα τοιχώματα με αντικολλητικό χαρτί.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και μετά ρίχνουμε το θαλασσινό αλάτι από πάνω.
  7. Τις αφήνουμε για 2 ώρες και στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε σε μια επίπεδη επιφάνεια και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια.
Εννοείται ότι στην πρώτη μου προσπάθεια το αλάτι θα αρτύσει δειγματοληπτικά κάποιες μόνο από τις καραμέλες... μην πετάξω και τόσο κόπο!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δε μπορώ να πω ότι κατάλαβα και πολύ καλά τι κάνουμε, τελικά...
Το τηγάνι, παράδειγμα πού κολλάει;
Και πόσων λογιών αλάτια υπάρχουν;
Το λάδι πάλι, γιατί αναφέρεται στα υλικά, αφού δεν το χρησιμοποιούμε;
Καθόλου σαφείς οι οδηγίες, νομίζω.

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails