16.5.10

Πώς κάνουμε ρίγες στους τοίχους

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να δώσουμε ενδιαφέρον σε ένα τοίχο ή σε ένα δωμάτιο είναι να δημιουργήσουμε με χρώμα κάθετες ή οριζόντιες ρίγες στους τοίχους. Οι κάθετες ρίγες θυμίζουν ταπετσαρία και δημιουργούν ένα ρουστίκ αποτέλεσμα, ενώ χαρίζουν και ύψος στο δωμάτιο. Οι οριζόντιες ρίγες είναι πιο ασυνήθιστες, το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ ιδιαίτερο.

Η διαδικασία είναι απλή αλλά αρκετά χρονοβόρα και απαιτεί καλό προγραμματισμό, οργάνωση και μέτρημα.


Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
χαρτοταινία καλής ποιότητας
ρολό ή πινέλο
χρώματα της αρεσκείας μας
μετροταινία και
μολυβάκι ή κιμωλία

Η προετοιμασία
  1. Για διχρωμία (δύο ρίγες) αρκεί το ήδη υπάρχον χρώμα του τοίχου σαν βάση. Αν ο τοίχος θέλει ολόκληρος βάψιμο, τότε επιλέγουμε να τον βάψουμε στο πιο απαλό χρώμα και αυτό κρατούμε σαν βάση.
  2. Ύστερα αποφασίζουμε το μέγεθος της ρίγας. Για μέτριες ρίγες αρκούν 20 εκατοστά. Στη συνέχεια μετράμε τον τοίχο σε τρία σημεία, κοντά στο ταβάνι, στη μέση του και κοντά στο πάτωμα: ανά 20 εκατοστά βάζουμε ένα σημαδάκι. 
  3. Όταν τελειώσει η διαδικασία αυτή σημειώνουμε στο κέντρο της κάθε ρίγας που θα βάψουμε ένα ν (στη μία σημειώνω, στην άλλη όχι). Αυτό γίνεται για να μην μπερδευτούμε κατά το βάψιμο. 
  4. Ύστερα κολλάμε τη χαρτοταινία ενώνοντας κάθετα τα τρία σημαδάκια. Φροντίζουμε στις ρίγες που θα βάψουμε να τελειώνει πριν από το σημαδάκι (να μη βαλουμε την ταινία μέσα στους 20 πόντους της περιοχής που θα βαφτεί, γιατί τότε η ρίγα θα βγει μικρότερη). Πιέζουμε καλά τις άκρες της ταινίας για να βγουν ίσιες οι γραμμές μας και να μην περάσει το χρώμα αποκάτω.
  5. Δεν ξεχνάμε να κολλήσουμε χαρτοταινία στο ταβάνι, στο σοβατεπί και στις τομές δύο τοίχων στις περιοχές που θα βάψουμε.
 6. Ύστερα ξεκινούμε το βάψιμο. Ένα ρολό στο μέγεθος της ρίγας θα μας διευκολύνει πολύ.
7. Αν χρειάζεται περνάμε και δεύτερο χέρι. Όταν το χρώμα στεγνώσει είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τις ταινίες. Οι ρίγες μας είναι έτοιμες. Μη στενοχωρηθείτε αν δείτε ότι έχει περάσει χρώμα κάτω από την ταινία. Αυτό αναπόφευκτα συμβαίνει. Μην περιμένετε η γραμμή να είναι ολόισια δηλαδή! Αυτή εξάλλου είναι και η γοητεία του πράγματος...
οι φώτο από το www.channel4.com

Για τριχρωμία μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία, αλλά να βάψουμε τις ρίγες εναλλάξ κίτρινο, γαλάζιο ας πούμε. Αν η βάση μας είναι εκρού, βγάζοντας την ταινία θα εμφανιστούν τρεις ρίγες, η μικρότερη εκρού (στο μέγεθος της ταινίας), κίτρινη και γαλάζια. Παίζοντας με τις ταινίες μπορούμε να βάψουμε ακανόνιστες ρίγες, άλλες πιο λεπτές άλλες πιο χοντρές ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε όσα περισσότερα χρώματα θέλουμε.

εδώ το χρώμα στεγνώνει και οι ταινίες είναι ακόμα στη θέση τους (κανονικά θα 'πρεπε να έχω βάψει και το δοκάρι, αλλά βαρέθηκα)
το αποτέλεσμα, η γραμμή δεν είναι ολόισια αλλά από μακριά δε φαίνεται
 

Και λίγες φωτο για έμπνευση

35 σχόλια:

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Δεν θέλουμε φωτό για έμπνευση εσύ μας αρκείς και είσαι σκάλες ανώτερη.
Συμφωνώ απόλυτα σε ένα σχόλιο της Νάντιας σε προηγούμενη ανάρτησή σου.Οχι μόνο δεν έχεις να ζηλέψεις τίποτε απο τους ξένους, αλλά τα δικά σου είναι και πιο όμορφα και πιο εφαρμόσιμα.
Φιλιά καλό Σ/Κ

eudokia είπε...

ευχαριστούμε για τις οδηγίες! ωραίες οι ρίγες!

ελενη είπε...

πολυ καλό..!!!! και έτσι βγαίνουν ποιο ισιες οι ρίγες!!! Σε ευχαριστούμε για την υπέροχη ιδέα!!

eleni είπε...

Μόνη σου το έβαψες;Γεια στα χέρια σου!
Μου αρέσουν πολύ οι ρίγες σε έναν τοίχο,αλλά μόνη ποτέ δε θα μπορούσα.
Οταν βάψουμε το σπίτι,θα το πω στον ειδικό.
Φιλιά-καλή εβδομάδα!

Ανεράιδα είπε...

Χαρά, καλέ τι μου λες;; Θα πάρουν τα μυαλά μου αέρα και δε θα με μαζεύετε!!χαχα...Πάντως το 'κανα αυτό που μου προτείνετε, τις έστειλα τις φωτο, τώρα περιμένω...Θα σας ειδοποιήσω!

Ευδοκία, σε ευχαριστώ κοπέλα μου!

Ελένη, σε ευχαριστώ επίσης! ολόισιες δε βγαίνουν πάλι αλλά από το να παιδεύεσαι με το πινέλο... Πάντως, δεν είναι δική μου ιδέα, έτσι κάνουν τις ρίγες ακόμα και οι ειδικοί.

Ελένη, το παιδικό ήταν το πρώτο δωμάτιο που έβαψα στη ζωή μου...αλλά το καταευχαριστήθηκα! Όλο μόνη μου χωρίς καμιά βοήθεια, αλλά λίγο λίγο, με το πάσο μου....τα παιδιά κοιμόντουσαν στο παλιό κι έτσι δε βιαζόμουνα. Σε ένα μηνα το είχα τελειώσει... Τώρα, εσύ αν έχεις "ειδικό" εννοείται ότι δε χρειάζεται να λερωθείς, χαχα Εμένα, αν το είχε αναλάβει ο δικός μου "ειδικός" ακόμη θα έβγαζα μπογιές από το πάτωμα...

eleni είπε...

Aν σαν ειδικό εννοείς το σύζυγο,ξέχασέ το,δεν προλαβαίνει.Επαγγελματίας το βάφει,αλλά είμαι πίσω του,του δίνω βέτεξ και σκουπίζει όπου λερώνει χαχα-είμαι σκληρή,αλλά μετά πώς να τα καθαρίσω;Όχι,καλέ,με το χαμόγελο το ζητάω και τους καταφέρνω.

Vana είπε...

Καλησπέρα και από μένα! Οι ρίγες είναι πολύ ωραία ιδέα για να γεμίσει ένας τοίχος- ιδιαίτερα σε κρεβατοκάμαρα. Έκανες πολύ καλά που το διάλεξες για τα κοριτσάκια σου!Είναι τέλειο!

Ανεράιδα είπε...

Έτσι με το χαμόγελο ζήτησα κι εγώ από το δικό μου να βάψουμε μαζί την κρεβατοκάμαρά μας και το τι έπεσε στα κεφάλια μας την ώρα που έβαφε την οροφή δε λέγεται! Τα μαλλιά μας άσπρισαν πριν την ώρα τους! Αλλά μιλάμε σε 5 λεπτά μέσα είχε τελειώσει, κι άλλες 5 ώρες να τρίβω για να καθαρίσω...χαχα...
Τέλος πάντων, φέτος έλεγα κι εγώ να φέρω επαγγελματία για το σαλόνι που το αφήσαμε πέρυσι, αλλά μας βλέπω να το κάνουμε μόνοι μας με τις τιμές που ακούω....
Πάντως, σκληρή δεν είσαι που δίνεις και νωπό βετέξ...για φαντάσου να του έλεγες να καθαρίσει μόνος του μετά;; :):) Αν και αυτοί προσέχουν και δε ρίχνουν πολλά...

Ανεράιδα είπε...

Vana, μαζί γράφαμε....σε ευχαριστώ πολύ!!

Δημιουργία είπε...

Πολυ ομορφο αποτελεσμα,η διαδικασια ειναι λιγο χρονοβορα.

Rena είπε...

Ευχαριστούμε για τις οδηγίες!
Καλή εβδομάδα!!!

Λαμπρινή είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΝΕΡΑΙΔΑ.ΜΟΛΙΣ ΜΠΗΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΡΙΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΘΑ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΑΝΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ !!ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΥΠΟΘΕΣΗ,ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΤΡΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΧΑΡΤΟΤΑΙΝΙΕΣ(ΧΑΛΑΣΑ 4 ΡΟΛΑ)ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ,ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΟΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΜΠΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΤΟΤΑΙΝΙΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ (ΟΧΙ ΠΟΛΥ,ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΟΥΚΙΔΕΣ ΜΙΛΑΜΕ ΜΟΝΟ)ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΟ ΣΤΟ ΜΑΤΙ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΟΥ!

sonora είπε...

Γειά σου ΑΝΕΡΑΙΔΑ.Σε ευχαριστούμε για τις ευχές σου,ζητούμε συγγνώμη για την καθυστέρηση απάντησης,αλλά είμαστε αρκετά θα έλεγα άσχετες στις επιδεξιότητες του μπλοκ,ώστε σήμερα προσέξαμε το σχόλιο.Να είσαι καλά,και θα τα λέμε σίγουρα,γιατί εκτιμούμε τα προκομένα κορίτσια.Συνέχισε με θάρρος.

princess είπε...

Ανεράιδα συγχαρητήρια πολύ όμορφες οι ιδέες που μας δίνεις κάθε φορά.. Με τον τρόπο αυτο είχαμε κάνει και το δωμάτιο μιας φίλης μου και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, πάντως και οι δικές μας γραμμές δεν ηταν ολόισες αλλά δεν φαίνεται!!!

Asteri (Maria) είπε...

Πάρα μα πάρα πολύ όμορφο!!!!
Μπράβο σου!

Florendia είπε...

Πω πω! Είσαι αστείρευτη πηγή έμπνευσης Ανεράιδα μας!

neli είπε...

Λατρευω τις ριγες!!!!!!

Ανεράιδα είπε...

Δημιουργία, όντως είναι χρονοβόρο αν το κάνεις από την αρχή. Το καλό είναι ότι μπορείς να στηριχτείς σε ήδη βαμμένο τοίχο και σε ένα μόνο τοίχο, όχι σε ολόκληρο δωμάτιο και αναλόγως προχωράς....έτσι είναι υπόθεση 2 απογευμάτων!

Ρένα, να 'σαι καλά, επίσης!

ΛΑΜΠΡΟΥΚΑ, σοβαρά;; Ανυπομονώ να το δω! Καλώς όρισες στο ιστολόγιό μου!

Donasonora, σε ευχαριστώ! Μη νοιάζεσαι για την απάντηση, ούτως ή άλλως θα τα λέμε...

Ανεράιδα είπε...

Princess, όντως είναι πολύ εντυπωσιακές! Τι χρώματα είχατε βάλει εσείς;;

Αsteri, σε ευχαριστώ πολύ!!

Μaddie, ο καθένας στον τομέα του κοπέλα μου...σε ευχαριστώ!

Νeli, τις έχεις προσπαθήσει ποτέ; Τέτοια εποχή είναι ευκαιρία!

Μarion, είπε...

Aneraida πολύ ωραίες οι ρίγες..και οι οδηγίες που έβαλες πολύ χρήσιμες.

Εχεις ταλέντο και προπάντων μεράκι και όρεξη. Πολύ επαγγελματική δουλειά :)

SpIrToKoYto είπε...

aneraida μου..ήρθα να ανταποδώσω την επίσκεψη κι έπεσα πάνω στα ροζ και τα λουλούδια και τις ρίγες..πολύ μου αρέσουν όλα..κάνω κι εγώ ταρζανιές με τα χρώματα και κάθε ιδέα είναι ευπρόσδεκτη..
καλώς σε βρήκα..-:)

Ανεράιδα είπε...

Marion, σε ευχαριστώ καλή μου για τα καλά σου λόγια!!

SpIrToKoYto, "ταρζανιές";;? Μου κίνησες την περιέργεια....Καλώς ήλθες!

NANTIA είπε...

Τα λόγια είναι περιττάαααα! Ζωγράφισες! Και οι οδηγίες φοβερές - όπως πάντα!

Penelope είπε...

Και είμαι σε φάση ανακαίνησης του δωματίου του γιού μου, οπότε οι προτάσεις έχουν ενδιαφέρον και πρέπει να τις μελετήσω μία-μία τώρα που σε βρήκα κι' εγώ.

Λαμπρινή είπε...

ΕΝΕΒΑΣΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΡΙΓΕΣ!ΠΕΡΝΑ ΜΙΑ ΒΟΛΤΙΤΣΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΣ!!!ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΧΟΛΙΑ...

Demi είπε...

ειναι πολυ όμορφες οι ρίγες και ηθελα κι εγω το καλοκαιρι που εβαφα το δωματιο της μικρης να φτιαξω τον ενα τοιχο αλλα η μικρη δεν καθόταν με τον πατερα της για να κανω κατι τόσο χρονοβόρο ετσι αναγκαστικα αλλαξα σχεδιο και τον εβαψα σκετο κιτρινο...
Ευχαριστουμε για τις οδηγιες!

Ανεράιδα είπε...

Nantia, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Penelope, καλώς ήλθες!!

ΛΑΜΠΡΟΥΚΑ, είναι τέλειο!!!

Demi, κολλημένη με τη μαμά η μικρή έ; Μην ανησυχείς όμως, τόσες φορές θα χρειαστεί να τους το αλλάξουμε το δωμάτιο! Καλά να είμαστε και να είναι κι αυτά!

Ανώνυμος είπε...

εμενα μου ξεκολλαει το χρωμα...εβαψα καφε το δωματιο κια ηθελα να κανω γαλαζιες ριγες...εβαλα χαρτοταινια στο καφε που το εβαψα πριν 2 ημερες αλλα μου ξεκολλαει το χρωμα.τι να κανω???ευχαριστω

Ανεράιδα είπε...

Ξεκολλάει το χρώμα;; Ωχ, μανίκι αυτό..... Μήπως να αλλάξεις τη χαρτοταινία που χρησιμοποιείς; Μήπως είναι πολύ δυνατή αυτή που έχεις; Πάρε μία από κατάστημα με χρώματα.... Αν και δε θα έπρεπε να ξεφλουδίζει από τη στιγμή που έχει στεγνώσει το χρώμα ....Ίσως να μη στέγνωσε και εντελώς το καφέ ...το πέρασες 2 χέρια;; Ήταν καλό το χρώμα; Ελπίζω να βρεις μια άκρη, γιατί ο συνδυασμός που περιγράφεις ακούγεται πολύ πολύ ενδιαφέρων!!! Αν θέλεις, στείλε μου φωτο μετά....

Α, ως τελευταία λύση αν δε βρεις άκρη με τη χαρτοταινία είναι να τραβήξεις τις γραμμές με μια λευκή κιμωλία και με ειδικό ρολάκι στο μέγεθος της ρίγας που θέλεις, να χρωματίσεις τις ρίγες....να μη χρησιμοποιήσεις καθόλου χαρτοταινία δηλαδή.....δε θα είναι πολύ δύσκολο! Ειδικά αν οι ρίγες σου είναι κάθετες....σημειώνεις, τραβάς τις κάθετες γραμμές που οριοθετούν τις ρίγες και με ρολάκι 20 πόντων ας πούμε βάφεις μια αντίστοιχου μεγέθους ρίγα....

Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις!!!

Ανεράιδα είπε...

Ξεκολλάει το χρώμα;; Ωχ, μανίκι αυτό..... Μήπως να αλλάξεις τη χαρτοταινία που χρησιμοποιείς; Μήπως είναι πολύ δυνατή αυτή που έχεις; Πάρε μία από κατάστημα με χρώματα.... Αν και δε θα έπρεπε να ξεφλουδίζει από τη στιγμή που έχει στεγνώσει το χρώμα ....Το καφέ το πέρασες 2 χέρια;; Ήταν καλό το χρώμα; Ελπίζω να βρεις μια άκρη, γιατί ο συνδυασμός που περιγράφεις ακούγεται πολύ πολύ ενδιαφέρων!!! Αν θέλεις, στείλε μου φωτο μετά....

Α, ως τελευταία λύση αν δε βρεις άκρη με τη χαρτοταινία είναι να τραβήξεις τις γραμμές με μια λευκή κιμωλία και με ειδικό ρολάκι στο μέγεθος της ρίγας που θέλεις, να χρωματίσεις τις ρίγες....να μη χρησιμοποιήσεις καθόλου χαρτοταινία δηλαδή.....δε θα είναι πολύ δύσκολο! Ειδικά αν οι ρίγες σου είναι κάθετες....σημειώνεις, τραβάς τις κάθετες γραμμές που οριοθετούν τις ρίγες και με ρολάκι 20 πόντων ας πούμε βάφεις μια αντίστοιχου μεγέθους ρίγα....

Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, σκέφτηκα ότι ίσως σας φανεί χρήσιμη η εξής συμβουλή που μου έδωσε ο μπογιατζής όταν έκανα μια παρόμοια εφαρμογή στο ξενοδοχείο του συζύγου μου . Χρησιμοποίησα αλφάδι λέιζερ με τρίποδα και μας έδινε το στίγμα στο τοίχο (κόκκινη γραμμή) και έτσι κολλούσαμε την χαρτοταινία με μεγάλη ευκολία. Ο μπογιατζής μου πρότεινε ΛΥΣΗ για να ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΕΙ το χρώμα κάτω απ τη ταινία. Χρησιμοποιήσαμε σιλικόνη λευκή πάνω στη χαρτοταινία απ την πλευρά που βάφαμε κλείνοντας έτσι την δίοδο στη μπογιά. Αφαιρείς την ταινία αμέσως μετά. Η σιλικόνη δίνει άψογο φινίρισμα και δεν φαίνεται καθόλου, διότι έχει βαφτεί. ΟΙ ρίγες δίνουν υπέροχο στυλ πάντα αξίζουν το κόπο!!! Καλή σας επιτυχία!!!

Ανεράιδα είπε...

Ανώνυμη, σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις πολύτιμες συμβουλές!!! Το αλφάδι με λέιζερ θα διευκολύνει αναμφισβήτητα πολύ τη δουλειά....Τώρα για τη σιλικόνη, θα ήθελα μια διευκρίνηση: φαντάζομαι μιλάς για κρύα σιλικόνη που βάζουμε στο μπάνιο ή στην κουζίνα, έ; Και την περάσατε με το ειδικό πιστόλι ή με πινέλο;

xristiana xristodoulou είπε...

Μόλις τελείωσα με τις δικές μου ρίγες.... πόσο δίκιο έχεις για το χρόνο.... χρειάζεται τελικά τουλάχιστον ο διπλάσιος χρόνος από το απλό βάψιμο, αλλά το αποτέλεσμα (ευτυχώς) δικαιώνει τον κόπο!
Υπέροχη ανάρτηση - να είσαι καλά !

Μαρία είπε...

Μια και έτυχε να διαβάσω αυτό το άρθρο να συμπληρώσω και εγώ με την σειρά μου στις πληροφορίες του ανώνυμου περί σιλικόνης. Η σιλικόνη πρέπει να είναι διάφανη και εφαρμόζουμε ακριβώς στην άκρη της χαρτοταινίας μας μια λεπτή γραμμή κατά ύψος ή κατά πλάτος ανάλογα πως τις έχουμε κολλήσει. Μετά με το δάχτυλο μας περνάμε πάνω από την σιλικόνη ώστε να απλώσει (κάτι σαν λεπτό φιλμ δλδ) και να κλείσει κάθε κενό της χαρτοταινίας. Οπότε προσοχή στην ποσότητα σιλικόνης που θα χρησιμοποιήσετε. Γνώμη μου πάντως είναι να κάνετε πρώτα ένα τεστάρισμα σε μια μεριά που δεν φαίνεται και μπορείτε να το διορθώσετε αν δεν τα καταφέρετε και μετά προχωρήστε στον τοίχο.

Mobile app development company είπε...

Crafted by innovation enthusiasts and coding virtuosos, our Android App Development Company stands as a beacon of digital craftsmanship. With an unwavering commitment to transforming ideas into immersive experiences, we blend cutting-edge technology with artistic flair.

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails