31.8.11

Οργανώνοντας ένα κυνήγι θησαυρού....

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού είναι από τα πιο διασκεδαστικά δρώμενα σε ένα παιδικό πάρτυ. Μπορεί να κρατήσει τα παιδάκια απασχολημένα όση ώρα θέλουμε (εξαρτάται από την ποσότητα και τη δυσκολία των γρίφων), αρκεί βέβαια να μη μας ενοχλεί ότι θα διατρέχουν όλα μαζί φωνάζοντας το σπίτι για να βρουν το επόμενο στοιχείο.....Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ φασαριόζικο και δεν ενδείκνυται για ένα ήρεμο πάρτυ, όπου υπάρχουν πολλά μωρά....Είναι για μεγαλύτερα παιδάκια, οπωσδήποτε τα μισά πρέπει να ξέρουν να διαβάζουν.

Αν το οργανώσουμε σωστά θα τα κρατήσουμε απασχολημένα και ενθουσιασμένα χωρίς να ξοδευτούμε σε ανιματέρ και κλόουν. Τι θα πει τώρα σωστή οργάνωση; Οι γρίφοι πρέπει να προσαρμόζονται στις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών: μια υποχρεωτική προϋπόθεση όπως ανέφερα και προηγουμένως είναι να ξέρουν τα μισά να διαβάζουν. Κάτι άλλο που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι τα ενδιαφέροντά τους. Δεν μπορούμε λόγου χάρη σε ένα πάρτυ όπου υπερτερούν τα αγόρια να έχουμε πολλές "κοριτσίστικες" ερωτήσεις. Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι όλα τα παιδάκια, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο. Τα μεγαλύτερα θα διαβάζουν τους γρίφους και θα βρίσκουν τις περισσότερες λύσεις βέβαια, πρέπει όμως να δώσουμε και στα μικρότερα ρόλο, κρύβοντας για παράδειγμα τα στοιχεία σε μέρη όπου πάει εύκολα το μάτι τους, σε χαμηλά σημεία που βρίσκονται στο οπτικό τους πεδίο....ή βάζοντας για προϋπόθεση μια δραστηριότητα που απαιτεί μικρά χεράκια (να βγάλουν κάτι από ένα μπουκάλι π.χ.)

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

  1. αν το πάρτυ μας έχει θέμα, τότε το κυνήγι του θησαυρού θα πρέπει να είναι εμπνευσμένο από αυτό. Οι γρίφοι δηλαδή να έχουν σχέση με τους ήρωες του πάρτυ.
  2. να καθορίσουμε το έπαθλο. Την πρώτη φορά που οργάνωσα κυνήγι θησαυρού το έπαθλο ήταν η πινιάτα, την οποία είχα γεμίσει με μικροδωράκια, καραμέλες και μπαλόνια. Φέτος, το έπαθλο ήταν τα δωράκια που είχα φτιάξει στα παιδιά. Άλλες ιδέες είναι για ένα πάρτυ πειρατών λόγου χάρη το έπαθλο να είναι ένα κασελάκι με σοκολατένια νομίσματα, για ένα πάρτυ πριγκίπισσα το έπαθλο μπορεί να είναι κοσμήματα και τιάρες πριγκιπικές, για πάρτυ νεράιδα νεραϊδοραβδάκια, για πάρτυ ζούγκλα σοκολατένια ζωάκια. Μια ωραία ιδές είναι πάρτυ με θέμα παιδικές ταινίες, σε αυτήν την περίπτωση οι γρίφοι θα είναι ερωτήσεις από αυτές και  ο "θησαυρός" cd με τις ταινίες αυτές. Ακόμα και η ίδια η τούρτα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έπαθλο, σε χειμωνιάτικα βέβαια παρτάκια για να αντέχει εκτός ψυγείου.
  3. να αποφασίσουμε αν τα παιδιά θα συναγωνίζονται ή θα συνεργάζονται. Στην πρώτη περίπτωση θα είναι ένας ο νικητής: ή αυτός που συγκέντρωσε τους περισσότερους πόντους ανάλογα με το πόσους γρίφους έλυσε ή αυτός που θα βρει πρώτος τον τελευταίο γρίφο. Στη δεύτερη περίπτωση όλα τα παιδιά μαζί σαν ομάδα προσπαθούν να λύσουν τους γρίφους και να φτάσουν στο θησαυρό που έχει κρύψει η "αντίπαλος" μαμά.....Μια τρίτη περίπτωση είναι να χωριστούν σε ομάδες, σε αυτήν την περίπτωση όμως θα πρέπει να προσέξουμε ώστε οι ομάδες να είναι ετερογενείς: μικρά και μεγαλύτερα ώστε να δεύτερα να βοηθούν τα πρώτα και να μη νιώθει κανένα στο περιθώριο.
  4. να υπολογίσουμε πόση ώρα θα πάρει στα παιδιά να βρουν το θησαυρό και να φτιάξουμε ανάλογα τις ερωτήσεις μας. Με 10 ερωτήσεις μέτριας δυσκολίας τα απασχόλησα περίπου μισή ώρα. 
  5. Να φτιάξουμε τις ερωτήσεις: Για μας το θέμα ήταν οι Winx οπότε τον κάθε γρίφο υποτίθεται ότι τον έθετε μια από αυτές. Πρόσεξα να έχει σχέση με το τι προστατεύει η κάθε μια, η Flora τη φύση, η Stella τον ήλιο και τα αστέρια, η Teckna την τεχνολογία, η Musa τη μουσική κ.ο.κ. (τι να 'κανα, τα 'μαθα....). Προσπαθούμε να εκφράσουμε τους γρίφους όσο πιο μυστηριωδώς μπορούμε, αν μπορούμε με ομοιοκαταληξία για να είναι ωραίοι και σαγηνευτικοί στο άκουσμα.
  6. Αφού τελειώσουμε με τη διατύπωση τούς γράφουμε με ωραία ευανάγνωστα γράμματα (τονίζω το ευανάγνωστα γιατί πέρυσι την πάτησα, δεν μπορούσαν να διαβάσουν κάποιες λέξεις με αποτέλεσμα να επεμβαίνω και να εξηγώ).....ακόμα καλύτερα θα ήταν να τους φτιάχναμε στον υπολογιστή προσθέτοντας και εικόνες.
  7. Πολύ σημαντικό σημείο είναι να τους τοποθετήσουμε έπειτα λίγο πριν από το πάρτυ στα κατάλληλα σημεία. Σε αυτό το στάδιο δε δικαιολογούνται τα λάθη! Και πιστέψτε με, μπορούμε να μπερδευτούμε κι εμείς που το οργανώσαμε πάρα πολύ εύκολα!!

(Τώρα κάτι άσχετο: η λέξη πάρτυ γράφεται κανονικά με ι, πάρτι.....δε μ' αρέσει όμως καθόλου αυτή η γραφή.... πρώτον έχω συνηθίσει το υ, δευτερον με το ιώτα μου φαίνεται ότι χάνεται η ξενική καταγωγή της λέξης και είναι σαν να είναι άλλο ένα ουδέτερο σε ι....έπειτα έχω μια προτίμηση στο υ, το προτιμώ και στο αυγό και στο φλυτζάνι, που γράφονται σωστότερα με β και ι αντίστοιχα. Άσε που ειδικά σ' αυτά τα δύο το υ παραπέμπει στο σχήμα τους και είναι αισθητικά σωστότερο.....χαχαχα....)

Λοιπόν, μετά την παρένθεση συνεχίζω με το κυνήγι του κρυμμένου στην περίπτωσή μας θησαυρού για το πάρτυ με θέμα τις Winx. Αφού λοιπόν έφτιαξα τους γρίφους σε ένα χαρτί (φροντίζοντας να κατευθύνω τα παιδιά από το ένα δωμάτιο στο άλλο, ώστε να τρέχουν με αγωνία πάνω κάτω σε όλο το σπίτι και να γίνεται χαμός χιχιχι), βρήκα εικόνες με τις συγκεκριμένες νεράιδες στο ίντερνετ. Έπειτα άνοιξα τη Ζωγραφική των windows και έφτιαξα μια χρωματιστή έλλειψη. Μέσα σ' αυτήν επικόλλησα πρώτα την εικόνα με τη Winx που μιλούσε σε κάθε γρίφο. Ύστερα σχημάτισα ένα συννεφάκι από αυτά που δείχνουν ότι κάποιος μιλάει και μέσα έβαλα ένα text box, στο οποίο έγραψα το γρίφο. Αποθήκευσα όλες τις εικόνες δίνοντάς τους ως όνομα το όνομα της κάθε νεράιδας μαζί με τον αριθμό του στοιχείου και τις τύπωσα σε Α4, τις τύλιξα ρολό και τις έδεσα με χρωματιστή κορδέλα. Ύστερα με μεγάλη προσοχή τις έκρυψα όπου έπρεπε.

Ξέχασα να πω ότι μέσα στη διαδικασία του κρυμμένου θησαυρού είχα εντάξει και το σπάσιμο της πινιάτας.....ήταν μια από τις τελευταίες δοκιμασίες. Μέσα στην πινιάτα είχα κρύψει τον προτελευταίο γρίφο.

Παρακάτω βλέπετε πώς ξεκίνησε το παιχνίδι. Το πρώτο στοιχείο δόθηκε από μένα στα παιδιά για να ξεκινήσουν.
 (μέσα στη γλάστρα με το βασιλικό είχα κρύψει το κλειδί της πόρτας του μπάνιου των παιδιών. Εννοείται ότι πρώτα είχα κλειδώσει την πόρτα. Στο ντουλαπάκι του μπάνιου ήταν κρυμμένο το επόμενο στοιχείο)
 (το έπιπλο του ουράνιου τόξου ήταν η συρταριέρα που έβαψα πολύχρωμη πρόσφατα. Εκεί είχα κρύψει ένα κίτρινο καπέλο με έναν ήλιο ζωγραφισμένο πάνω του (τα σύμβολα της Stella) και η δοκιμασία ήταν να το φορέσει το μικρότερο παιδάκι και να πει μπροστά σε όλους "Εγώ ο ήλιος"... Ε, σας πληροφορώ αυτή ήταν η πιο δύσκολη δοκιμασία, η αγωνία του να πείσουν δλδ το (ντροπαλό) παιδάκι να πει αυτό που έπρεπε, ενώ η μαμά του που δεν είχε καταλάβει περί τίνος επρόκειτο, το παρότρυνε να πει ένα ....τραγουδάκι, χαχαχα. Τέλος πάντων, αφού με τα πολλά το μουρμούρισε, έδωσα στα παιδιά το επόμενο στοιχείο)
(Το αγαπημένο δωμάτιο της Techna είναι φυσικά το δωμάτιο με τον υπολογιστή, εκεί είχα κρύψει το επόμενο στοιχείο, χαμηλά ώστε να το βρει κάποιο μικρό)
 (Το ροζ κουτί με τα ζωάκια βρίσκεται στο δωμάτιο των κοριτσιών. Η καρδιά είναι το σχήμα του επόμενου γρίφου)
 (Αυτό το στοιχείο με τη Musa, τη νεράιδα της μουσικής,  οδήγησε τα παιδιά στο συρτάρι με τα σιντι)
(Η πρασινάδα είναι μια γλάστρα στο μπαλκόνι)
 (Αυτό το στοιχείο τα οδήγησε σε κάποια σπιτάκια από κούτες που είχα φτιάξει. Μέσα στο πρώτο είχα βάλει το επόμενο στοιχείο)
(Στο σημείο αυτό θα έβρισκαν το ρόπαλο με το οποίο έπρεπε να σπάσουν την πινιάτα. Αφού την έσπασαν και έφαγαν τις καραμέλες, βρήκαν το επόμενο στοιχείο και συνέχισαν το τρέξιμο)
 (Αυτό το προτελευταίο στοιχείο εμπλέκει στο παιχνίδι και το τελευταίο δωμάτιο του σπιτιού, το μεγάλο μπάνιο)

(Κι εδώ είχα γράψει με μεγάλα γράμματα χειρόγραφα, με κατοπτρική γραφή τη φράση "Δίπλα στο ψυγείο". Για να γράψουμε κρυπτογραφημένα μηνύματα που διαβάζονται μόνο με τη βοήθεια καθρέφτη φροντίζουμε να γράφουμε από τα δεξιά προς τα αριστερά και τα γράμματα ανάποδα. Πάντα επιβεβαιώνουμε με τη βοήθεια ενός καθρέφτη)

Δίπλα στο ψυγείο ήταν σε ένα κουτί τα δωράκια τους (δείτε τη σχετική ανάρτηση).

Όλα πήγαν όπως τα είχα προγραμματίσει με εξαίρεση τον πονηρούλη Κωνσταντίνο της Χαραυγής που έβρισκε από πριν τα στοιχεία και παρολίγο να μου διαλύσει το παιχνίδι χαχαχα....   Τα παιδιά το διασκέδασαν πολύ κι εγώ το ίδιο!!

Καλό φθινόπωρο!

18 σχόλια:

Γωγώ είπε...

Ωραιες καρτες Ανεραιδα,με χαρουμενα εμπνευσμενα στιχακια!!
Τι πιο ομορφο να βλεπεις χαρουμενες φατσουλες,που συνεργαστηκαν,επαιξαν ,χαρηκαν
κι εσυ εχεις συμβαλει σ αυτο με αγαπη γι αυτα.
Παντα τετοια!!

Mania είπε...

Τι ευτυχία να εχεις παιδιά!! Κάθε ηλικία έχει την χάρη της. Βέβαια τα παιδιά μου είναι μεγάλα, αλλά με τις υπέροχες αναρτήσεις σας θα γίνω σούπερρρρρρ ... γιαγιά. Καλό φθινόπωρο!!

puccarina είπε...

Πολύ θα ήθελα να παίξω και εγώ στο παιχνίδι του θυσαυρού σας!!!! Πραγματικά τέλειο!

Pitsina είπε...

Χμ παιχνίδι θησαυρού.Ωραία ιδέα για μια μαμά και το τσούρμο των μικρών παιδιών!!!!!!!!!Μπράβο που το έκανες Ανεράϊδα μου! ΟΛΟΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΟΥΝΤΑΙ .....το επιβεβαιώνω και εγώ ,που το κάνω με τα νηπιάκια μου ,για να γνωρίσουν την τάξη μας ,την πρώτη μέρα στο σχολείο!!!!!

Rena είπε...

Εξυπνη και δημιουργική ιδέα,μπράβο που το σκέφτηκες και δεν έμεινες στα τετριμμένα!!!!

χαραυγή είπε...

Πραγματικά τα μικρούλια το καταευχαριστήθηκαν!!Μπράβο σε σένα για την υπομονή και την προσπάθεια και συγνώμη αν ο μικρούλης μου παραλίγο να τα χαλάσει!!

Διασκέσις είπε...

Ανεράιδα εδώ ξετρελάθηκα εγώ με την ιδέα ,πόσο μάλλον τα μικρά!Μπράβο για την ιδέα και την όρεξη!!!Φαντάζομαι όλοι θα θέλουν να έρθουν στα πάρτυ σας!!!(συμφωνώ κι εγώ για τη γραφή!!!)Φιλιά από τη Βέροια(εντέλει!!!)

Ευαγγελία Βλασσοπούλου είπε...

Deν έχω λόγια. Τόσο τέλεια οργανωμένο, σίγουρα θα πέρασαν τέλεια τα παιδάκια. Πολλά συγχαρητήρια!

Andria είπε...

πόσο χαίρομαι να διαβάζω τις αναρτήσεις σου...πόσα πολλά πράγματα μπορεί να κάνει κανείς σε ένα πάρτυ για να μην βαρεθούν καθόλου τα παιδάκια!!!!

ειρήνη χειροποιήματα είπε...

Πολύ ωραία ιδέα το κυνήγι του θυσαυρού... Πρέπει να το διασκέδασαν πραγματικά όλα τα παιδάκια!! Σου εύχομαι με το καλό και στο επόμενο :))

artdoctor είπε...

respect!!!!!!

Katerina είπε...

Νιώθω σαν παιδάκι που τρέχει από δωμάτιο σε δωμάτιο!!! Απίθανη ιδέα :-)
Καλό μήνα!

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΡΑΣ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΟΥ!!!!!!!!
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ!!!!!!!!!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΕΡΑΙΔΟΣΚΟΝΗ

Unknown είπε...

Απίστευτη ιδέα, απίθανη επεξήγηση, ήταν λες και έπαιζα μαζί τους.. Πειράζει που εμένα μου μπήκε η ιδέα να διοργανώσω κάποια στιγμή κάτι παρόμοιο για τους φίλους μου? Είναι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά πιστεύω οτι θα το διασκεδάσουν όσο και τα μικρά παιδία!!!!

Kiki Aposeki είπε...

Τέλειο παιχνίδι!!! Που να δεις τα μικρά μου στο σχολείο όταν πάμε εκδρομές πως το παίζουν!!! Το παρουσιάζεις επίσης τέλεια και καλή ώρα όπως η Stavi ξεσηκώνεις και τους μεγάλους!!! Φιλάκια και καλό μήνα!!!

Dizzy button είπε...

Τέτοια παιχνίδια είναι πολύ εύκολο να κρατήσουν τα παιδιά ενθουσιασμένα και γεμάτα όρεξη να φτάσουν μέχρι το τέλος...του κυνηγιου!!!
Καλό μήνα και καλή σχολική χρονιά : Ρ

Ανώνυμος είπε...

Είσαι φοβερη!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ 2 ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ Ι ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ? ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΠΡΩΤΗ Η ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΠΛΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ?

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails