26.12.11

Χριστουγεννιάτικα μπισκοτόσπιτα



Φέτος άργησα, αλλά έφτιαξα τελικά δύο μπισκοτόσπιτα......το ένα, το πρώτο, είναι ιδιαίτερα εύκολο, αλλά εντυπωσιακό και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα....Χρειάζεται λιγότερα κομμάτια μπισκότου, μόνο 4, δηλαδή 2 σχήματα επί 2, οπότε είναι και πιο γρήγορο και να ψηθεί και να κολληθεί. Την ιδέα την πήρα από εδώ (εκτός από το σχέδιο, η συγκεκριμένη σελίδα έχει και φοβερές ιδέες διακόσμησης)


Συνταγή για το μπισκότο (για δύο μπισκοτόσπιτα)

  • 500 γρ. βιτάμ
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • ένα σφηνάκι γάλα
  • 2 αυγά
  • 1 κιλό αλεύρι
  • λίγο αλάτι
  • λίγη κανέλα, λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο γαρύφαλλο (για να μυρίσει το σπίτι)

Σημείωση: το μπισκότο βγαίνει νόστιμο, αλλά ιδιαίτερα σκληρό. Κολλάει εύκολα βέβαια χωρίς να σπάει, αλλά αν θέλετε να το φάτε κι όχι μόνο να το βλέπετε, καλύτερο θα ήταν να επιλέξετε άλλη συνταγή, ή να το ψήσετε κανένα δεκάλεπτο λιγότερο.

Συνταγή για την "κόλλα" 
ένα πακετάκι σκληρές καραμέλες

(Καθώς δεν ήμουν διατεθειμένη να κάθομαι με τις ώρες να κρατάω τα κομμάτια για να κολλήσουν, επέλεξα την εύκολη λύση της καραμέλας. Το ίδιο είχα κάνει πρόπερσυ, αλλά και πέρυσι, αλλά τότε ήταν η τελευταία μου λύση. Αυτή τη φορά ήμουν αποφασισμένη να μην κάθομαι να παιδεύομαι. Το γλάσο μπαίνει πάνω από τις ενώσεις στη συνέχεια για να κρύψει την καραμέλα και τυχόν ανοίγματα του μπισκότου.)


συνταγή για το γλάσο
2 ασπράδια
3 φλυτζάνες άχνη
λίγες σταγόνες λεμόνι
χρώματα ζαχαροπλαστικής

για τη διακόσμηση
καραμέλες-ζελεδάκια
καραμέλες σκληρές
γλυκό του κουταλιού κεράσι


Καταρχάς, φτιάχνουμε το πατρόν: για το μικρό σπίτι σχεδιάζουμε ένα τρίγωνο και ένα ορθογώνιο στις διαστάσεις που βλέπετε παρακάτω :


Φτιάχνουμε τη ζύμη μας: ανακατεύουμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά και το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλο. Τέλος, ρίχνουμε κοσκινισμένο και το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι. Ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι παραπάνω. Όταν το μείγμα μας φανεί καλό, το αφήνουμε κανένα μισάωρο στο ψυγείο να "ξεκουραστεί". Ύστερα, παίρνουμε κομμάτια στο μέγεθος ενός μήλου και τα ανοίγουμε με τα χέρια μας πάνω σε λαδόκολλα. Χρησιμοποιούμε και τον πλάστη, αλλά μην περιμένετε να ανοίγει σαν την κανονική ζύμη....τοποθετούμε πάνω σε κάθε κομμάτι το πατρόν και κόβουμε περιμετρικά με κοφτερό και μυτερό μαχαίρι.

Μην ξεχνάτε ότι χρειαζόμαστε δύο σετ, δύο τρίγωνα και δύο ορθογώνια δηλαδή.

 Σ' αυτή τη φάση, αν θέλουμε, ανοίγουμε παράθυρα και πόρτες στο σπίτι μας. Ψήνουμε για 25 στους 150 βαθμούς. Αν θέλουμε στα παράθυρά μας "τζάμια", αφού τα κομμάτια βγουν από το φούρνο, σπάμε μια σκληρή καραμέλα σε κομματάκια και τη βάζουμε στη θέση που θέλουμε. Αφήνουμε για μερικά λεπτά στο φούρνο και το τζάμι είναι έτοιμο! (Μπορούμε φυσικά να βάλουμε την καραμέλα και στο άψητο μπισκότο, για να ψηθεί μαζί του.....σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει όμως κίνδυνος να καραμελώσει ακόμα περισσότερο και να μαυρίσει η καραμέλα......αυτό έπαθα στο πρώτο μου παράθυρο, γι' αυτό αναθεώρησα και επέλεξα τη λύση που σας πρότεινα πριν).


 Αφού βγουν τα κομμάτια και κρυώσουν ετοιμάζω την κόλλα μου......σπάω μερικές καραμέλες και τις βάζω στο μπρίκι σε πολύ χαμηλή φωτιά. Όταν λιώσουν ρίχνω με το κουτάλι πάνω στις άκρες των μπισκότων και τα ενώνω προσεκτικά. Είναι ένας πολύ καλός, εύκολος και γρήγορος τρόπος για να τα κολλήσω.....επίσης, αποφεύγει κανείς έτσι το ωμό αυγό, αν θέλει να το φάει το μπισκοτόσπιτο.....

Τα κομμάτια κολλάνε σε δευτερόλεπτα με την καραμέλα. Ενώνοντας λοιπόν προσεκτικά καταλήγουμε στο βασικό σκελετό.....Τα υπόλοιπα είναι θέμα γούστου, φαντασίας και όρεξης......καραμελίτσες, σμάρτις, ζελεδάκια, μπισκότα-δεντράκια, μπισκότα-ταρανδάκια κ.α. επιστρατεύονται για να κάνουν ακόμη πιο παραμυθένιο το σκηνικό!




 Το ελατάκι και το ταρανδάκι είναι μπισκότα, κομμένα με κουπ-πατ. Στο έλατο έχω βάλει πράσινο γλάσο και κομματάκια καραμέλας.

Για το δεύτερο μπισκοτόσπιτο κοιτάξτε εδώ.

Σας αφήνω με το περσινό μου μπισκοτόσπιτο και πολλές ευχές για Χρόνια Πολλά, με υγεία, χαρά, τύχη και αγάπη!!!!



23 σχόλια:

Rena Christodoulou είπε...

ΟΥΑΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!
ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ!!!!!!!!!!!!
ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!!!!!!!!!!!!!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!!!!!!

Rena είπε...

Α γι αυτό σε χάσαμε, μπισκοτόσπιτα έφτιαχνες,πολύ εντυπωσιακά και τα δύο,μπράβο και του χρόνου!
Χρόνια Πολλά με υγεία και Ειρήνη!!!

para-kelsoscooks είπε...

Ποτέ δεν είναι αργά για ένα μπισκοτοσπιτάκι. Και του χρόνου, με υγεία.

Φιλία είπε...

Μπράβο... μπράβο... μπράβο...
Μα τι χέρια είν' αυτά, βρε κορίτσι μου, να 'σαι καλά. Χρόνια Πολλά

giasmin είπε...

ΣΥΧΓΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΟΥ .ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ.ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΑΒΟ ΣΟΥ.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΠΛΟΛΟΠΑΡΕΑ.

Ξανθή είπε...

Χρόνια Πολλά με υγεία αγάπη και χαρά!!!
Είσαι απίθανη σε όλες τις κατασκευές!!
Πολλά φιλιά

Unknown είπε...

Τι όμορφα τα σπιτάκια σου!!!! Ευχαριστούμε πολύ για τις οδηγίες!!!! Καλές γιορτές και καλή χρονιά!!!

ειρήνη χειροποιήματα είπε...

Χρόνια πολλά και πολύ-πολύ ευτυχισμένα!! Είναι πολύ όμορφα τα σπιτάκια σου!! Παρόλο που μ' αρέσουν και οι χειροτεχνίες και η κουζίνα, δεν ξέρω αν θα είχα την υπομονή να φτιαξώ κι εγώ κάτι τέτοιο... Θα το ξανασκεφτώ για του χρόνου!! Να περάσεις πολύ όμορφα αυτές τις μέρες!!

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικα. χρονια πολλα με υγεια και αγαπη . να σαι καλα να μας μαθαινεις και αλλα!!!καλη χρονια σε ολους!!
ελευθερια

vama craft είπε...

τελειο συμπεθερα και του χρονου με καλο

Κατερινα είπε...

Xρονια πολλα!!!!πολυ ομορφα τα μπισκοτοσπιτα σου!!και πολυ αναλυτικες οπως παντα οι οδηγιες σου!!Εχω να πω οτι περσι προσπαθησα και εκει που "εβαζα"την οροφη,την κολουσα με γλασσο και πουφ!επεσε μαζι με το σπιτακι !!Δεν πτοηθηκα βεβαια και ξαναξεκινησα απο την αρχη....φετος θα φτιαξω την συνταγη σου....φιλια και να εισαι παντα καλα!!

spoon_n_love είπε...

Υπέροχο περιμένω να μεγαλώσει λίγο το κοριτσάκι μου να το φτιάξουμε μαζί τέλειο το έφτιαξες μου αρέσει πολύ!!!!!

SpIrToKoYto είπε...

δηλαδή στο Θεό σου πες μου...είναι δυνατόν να σου πάει η καρδιά να αρχίσεις να τρως αυτό το υπέροχο σπιτάκι...???
εμένα με τίποτα...
Χρόνια Πολλά,καθυστερημένα λόγω εορτασμού του σπιτιού,αλλά πάντα από καρδιάς...-:))

Ειρηνη Σ είπε...

Ανεραιδα μου καλη τα σπιτακια σου ειναι πολυ ομορφα
να ειναι γλυκια και ομορφη η νεα χρονια και για το σπιτικο σου

painter είπε...

Χρόνια Πολλά Ανεράιδα μου, Και του χρόνου!!!
Πανέμορφα τα σπιτάκια σου!!!

Πολλά φιλιά

Onirokosmos είπε...

Ο νέος χρόνος εύχομαι
πολλές χαρές να δώσει,
κι αν ήταν λίγες του παλιού
να σου τις συμπληρώσει...
Χρόνια πολλά, αμέτρητα χαμόγελα και αστείρευτη δημιουργικότητα!!!!

Lefki είπε...

Όπως πάντα, ότι πιάνουν τα "μαγικά" σου χέρια γίνεται υπέροχο! Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά και εύχομαι σε σένα και στην οικογένειά σου τα καλύτερα για τη νέα χρονιά που έρχεται. Καλή συνέχεια στις υπέροχες δημιουργίες σου και όπως έχω ξαναπεί, συνέχισε να μας εμπνέεις όπως μόνο εσύ ξέρεις να κάνεις!!!

Ανώνυμος είπε...

βρε κοριτσια γεια σας μια ερωτηση εγραψα πρωτη φορα τι κανς λαθος και δεν βγαινει το ονομα μοθ ενω εσας βγαινει. βασικα πατησα ανωνυμος γιατι ζηταει διευθυνση URL Τι ειναι αυτο ??/ σορρυ νεραιδουλα ρωταω για να μπορω να σου γραφω με το ονομα μου και εγω οχι ως ανωνυμη :)
ελευθεριαν ασχετη μην γελασετε

ChristinaD είπε...

τι γλυκά σπιτάκια είναι αυτά!!!
χρόνια πολλά!!!καλή δημιουργική χρονιά!!

dikea είπε...

katapliktika

Pepi είπε...

Γεια στα χεράκια σου! Είναι μαγικά ονειρεμένα! Πάντα με όμορφες δημιουργίες! φιλάκια κα καλή χρονιά!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Ανεραϊδα πρίν αρκετές μέρες έψαχνα ιδέες για έξυπνες κατασκευές Χριστουγεννων να κανω με τα παιδάκια μου. τρία! Το κορίτσι 5, τα αγόρια 3 και 18 μηνών. Έτσι σε βρήκα! Σήμερα αποφάσισα να γράψω τη συνταγή για τα μπισκοτοσπιτα, ελπιζω να πετύχουν! Τα μικρά θα τρελλαθούν! Σε χαιρετώ! Θέμις η τρίτεκνη μανούλα!

Ανώνυμος είπε...

Τέλεια βέβαια δύσκολα αλλά ωραία! Μπραβο ανεράιδα...

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails