12.4.12

Βάψιμο αυγών με λαχανικά και βότανα

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και τι άλλο από το παραδοσιακό βάψιμο αυγών!



Όσες/οι με διαβάζετε τακτικά θα ξέρετε πως είμαι υπέρμαχος του παραδοσιακού/οικολογικού βαψίματος, με υλικά δηλαδή από τη φύση, έτσι ώστε να μπορούμε άφοβα να φάμε τα αυγουλάκια μας και να τα δώσουμε και στα παιδιά μας. Τα προηγούμενα χρόνια είχα χρησιμοποιήσει για να τα βάψω: ριζάρι, παντζάρια (χωρίς επιτυχία), χαμομήλι, κόκκινο λάχανο, κάρυ..... Φέτος δοκίμασα και τα κρεμμυδόφυλλα: είναι ο καλύτερος και ευκολότερος κατ' εμέ τρόπος για να φτιάξει κανείς όμορφα πορτοκαλοκόκκινα ή καφετιά αυγά!

Αντίθετα, φέτος το ριζάρι δεν έδωσε όμορφο βαθύ κόκκινο χρώμα στα αυγά.... μετά από πολλή ώρα  στο ζουμί βγήκαν καφέ! Δεν ξέρω αν έχει σχέση με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, πάντως φέτος υπήρχε πρόβλημα στην προμήθεια του συγκεκριμένου φυτού. Το γνωστό κατάστημα από το οποίο το προμηθεύομαι κάθε χρόνο με πληροφόρησε ότι δεν είχε καθόλου, καθώς το έστειλαν όλο πίσω λόγω κακής ποιότητας. Τελικά, βρήκα σε άλλο και αγόρασα, πάντα με επιφύλαξη λόγω της προηγούμενης πληροφορίας, αλλά με έκπληξη διαπίστωσα ότι στη χώρα προέλευσης έγραφε με μεγάλα γράμματα Τουρκία.... Τέλος πάντων, νίκησε η περιέργεια για το πώς θα βάψει τα αυγά και το αγόρασα.....Όμως σε γενικές γραμμές θα συμβούλευα να χρησιμοποιήσετε τα κρεμμυδόφυλλα, που είναι και πιο εύκολα και σίγουρα.

Έφτιαξα λοιπόν:
κοκκινοκαφέ αυγά με τα έξω φλούδια από 5 μεγάλα, κόκκινα κρεμμύδια (έβαψα αρκετά, αλλά έβαλα και στα τσουρέκια)


Η διαδικασία: καθάρισα από τα απέξω φύλλα 5 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια και έβαλα τα φύλλα στην κατσαρόλα μαζί με ένα ποτήρι ξίδι. Τα άφησα να βράσουν καλά (καμιά ώρα), ύστερα σούρωσα το ζουμί, κι αφού κρύωσε λίγο έριξα μέσα τα αυγά και τα έβρασα. Τα άφησα για πολλές ώρες μέσα στο ζουμί (όσο πιο πολλές ώρες τα αφήσεις τόσο πιο σκούρα γίνονται)

Τα κρεμμύδια που καθάρισα για να βγάλω τις φλούδες τα ψιλοέκοψα στο μούλτι και τα φύλαξα σε σακουλάκια στην κατάψυξη, για να τα χρησιμοποιήσω κάποια στιγμή, όταν βιάζομαι ίσως, στο φαγητό.

μπλε/μοβ με μισό κόκκινο λάχανο



τα πρώτα έμειναν 10 ώρες μέσα στο ζουμί

αυτά έμειναν μόνο 5 ώρες

Η διαδικασία: ψιλοέκοψα μισό κόκκινο λάχανο και το έβαλα στην κατσαρόλα μαζί με ένα ποτήρι ξίδι. Το άφησα να βράσει καλά (καμιά ώρα), ύστερα σούρωσα το ζουμί, κι αφού κρύωσε λίγο έριξα μέσα τα αυγά και τα έβρασα. Τα άφησα για πολλές ώρες μέσα στο ζουμί (όσο πιο πολλές ώρες τα αφήσεις τόσο πιο σκούρα γίνονται)


καφέ με το ριζάρι

Η διαδικασία: έριξα το ριζάρι στην κατσαρόλα μαζί με ένα ποτήρι ξίδι. Το άφησα να βράσει καλά (καμιά ώρα), ύστερα σούρωσα το ζουμί, κι αφού κρύωσε λίγο έριξα μέσα τα αυγά και τα έβρασα. Τα άφησα επίσης  για πολλές ώρες μέσα στο ζουμί. Φέτος το ριζάρι δεν ήταν πολύ καλής ποιότητας κι έτσι τα αυγά βγήκαν καφέ.


κίτρινα με χαμομήλι και λίγο κάρυ



Η διαδικασία: έβρασα το χαμομήλι (ανθάκια) με λίγο ξίδι. Το σούρωσα, κι αφού κρύωσε λίγο έριξα μέσα τα αυγά και τα έβρασα. Τα άφησα για πολλές ώρες μέσα στο ζουμί, επειδή όμως δε μου φαινόταν καλό το χρώμα τους έριξα και λίγο κάρυ (ένα κουταλάκι). Δεν είμαι πολύ ευχαριστημένη με αυτά, πέρυσι μου είχαν βάψει καλύτερα. Δείτε εδώ την περσινή μου προσπάθεια.


Γενικά, αν επιλέξετε το φυτικό τρόπο βαφής, να ξέρετε ότι πρέπει να αφήσετε τα αυγά σας για πολλές ώρες μέσα στο χρωματιστό ζουμί. Στην περίπτωση των κρεμμυδόφυλλων χρειάζεται μία με δύο ώρες για ένα ωραίο σκούρο χρώμα, ενώ όσο περισσότερο τα αφήνετε μέσα τόσο περισσότερο σκουραίνει το χρώμα τους.

Καλή επιτυχία ό,τι κι αν επιλέξετε για να βάψετε τα αυγά σας!!!




27 σχόλια:

Μαίρη Τρακάδα είπε...

Πολύ ωραία σου έγιναν όλα τα χρώματα!!! Και του χρόνου να είσαι καλά να τα ξαναφτιάξεις! Αυτά με το λάχανο είναι σαν μαρμάρινα, τέλεια!!
Κι εγώ φέτος με κρεμμυδόφλουδα τα βάφω -ακόμα είναι στο νερό. Είχα δοκιμάσει σε λίγα πέρσι και είχαν γίνει πολύ όμορφα. Έχεις δίκιο πως είναι η πιό εύκολη φυσική βαφη.
Καλή Ανάσταση Ανεράιδα!!!

Unknown είπε...

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ να σου ευχηθω με υγεια

kikh samanta είπε...

τελεια καλο πασχα με υγεια σε ολο το κοσμο!

Jolly είπε...

ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΜΟΝΗ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ,ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Μαιρη είπε...

Αχ Ανεράιδα μου κ εγώ πήρα κ φέτος ριζάρι( από εσένα το είχα μάθει!) 2 χρόνια βάφω τα αυγά μου κ είναι πολύ όμορφα! Φέτος μου έγιναν χάλια...δεν το γνώριζα ότι ήταν κακής ποιότητας...Κ δε με νοιάζει αλλά πήρα κ για τη μαμά κ την πεθερά μου κ έγιναν καφέ...κρίμα....Ίσως αν προλάβω να πάω να αγοράσω μερικά αυγά ακόμα κ να τα βάψω με Ανατολή...(γρήγορη λύση!)

jenny είπε...

Η αλήθεια είναι πως φέτος έγιναν χάλια τα αυγά μου! Υπέρμαχος εγώ του φυσικού τρόπου βαφής έπαθα σήμερα μ΄ αυτό που είδα! Πέρυσι έβαψα πολύ όμορφα αυγά με ριζάρι κρεμμύδια και κόκκινο λάχανο! Μου είπαν όμως πως φταίει το αυγό και όχι η βαφή. Το ζουμί ήταν υπέροχο σαν χρώμα σε όλα (κρεμμύδια, ριζάρι, λάχανο, χαμομήλι) έβαψα την πετσέτα μου , το χαρτί κουζίνας , αλλά τα αυγά δεν βαφόταν με τίποτα. Πήρα Κουρίκος και τα πέρασα από πάνω. ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΑΦΗ δεν έπιαναν τα αυγά! Αχ! Δυσεύρετα τα γνήσια αυγά! Καλή Ανάσταση και του χρόνου καλύτερα!

ChristinaD είπε...

Και του χρόνου!! Καλή Ανάσταση! υπέροχα τα αυγουλάκια σου!!

Litsa είπε...

Ουάου Ανεράϊδα μου τι όμορφα! Ξέρεις τι μου θυμίζουν; Πολύτιμες πέτρες, έχουν κι αυτά τα νερά μέσα και είναι υπέροχα!! Μπράβο, πρέπει να το δοκιμάσω κι εγώ!
Καλό Πάσχα

Rena είπε...

Ξεχωριστά,οικολογικά και πανέμορφα!!!!!
Καλή Ανάσταση!
Καλό Πάσχα!

Μarion, είπε...

Πολύ ωραία έγιναν Ανεραιδα..και του χρόνου να είσαι καλά. Μια χαρά είναι καλύτερα από τις βαφές που κυκλοφορούν.

Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα.
Να χαίρεσαι την οικογένειά σου.

Φιλιά

KaPaworld είπε...

Τα αυγά σου έγιανα πραγματικά στολίδια.Τα χρώματα είναι σαν από πετράδια.Υπέροχα.Πολλές ευχές για ένα καλό Πάσχα.Υγεία και ευτυχία!!

Eva's blog είπε...

Πολυ επιτυχημένα δεν τηο ειδα νωριτερα αλλα του χρονου θα το εχω στα υποψιν!Καλη Ανασταση με υγεια!!

Φιλία είπε...

Τέλεια, Ανεράιδα μου, πολύ πολύ πετυχημένα, ακόμα και αυτά με το κάρυ.... Ναι, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βάφεις αυγά... Και του χρόνου
Καλή Ανάσταση σε σένα και την οικογένειά σου

Rena Christodoulou είπε...

ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ, ΕΤΡΕΞΑ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΚΡΕΜΥΔΙΑ!!!
ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!!!!!
ΡΙΖΑΡΙ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΑΝΑΒΑΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΕΜΠΤΗ!!!!!!!
ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ!!!
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!!!!!!!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!!!!!

fotolabida maria είπε...

ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΕΓΙΝΑΝ!!!ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!!ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!!ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΟΜΟΡΦΑ!!!!
ΦΙΛΙΑ!!!!

Maria είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΙ!ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΗ!ΚΑΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!
ΦΙΛΙΑΑΑΑ!

ειρήνη χειροποιήματα είπε...

Πανέμορφα τα αυγουλάκια σου!! Του χρόνου θα κάνω κι εγώ διάφορα πειράματα, αλλά λέω να επιλέξω λευκά αυγά (τα οποία γενικά δεν τα παίρνω ποτέ) μήπως και στο άσπρο πιάνει καλύτερα το χρώμα... Να περάσεις πολύ-πολύ όμορφα με την οικογένειά σου αυτές τις μέρες :)

χαραυγή είπε...

Εύχομαι το Άγιο Φως να γεμίσει την καρδιά σου ζεστασιά,αγάπη και πίστη για ένα καλύτερο μέλλον. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Mani di fata είπε...

ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΔΕΙΧΝΩ ΤΑ ΑΥΓΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ.ΦΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ

painter είπε...

Καλή Ανάσταση Ανεραϊδούλα μου!!!
Καλά να περάσετε!!!
Πολλά φιλιά

Δημιουργία είπε...

Kαλη Ανασταση και Καλο Πασχα .Η χαρη του Χριστου να σου χαρισει ο,τι αναζητας.

Unknown είπε...

Καταπληκτικές οδηγίες. Και του χρόνου Πέρασα να ευχηθώ Καλή Ανασταση με υγεία, αγάπη ευτυχία και επαγγελματική ευημερία! Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!

giasmin είπε...

ΕΙΘΕ Η ΘΥΣΙΑ, Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΓΑΛΗΝΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤHN ΚΑΡΔΙA ΣOY ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣOY.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Γεια στα χεράκια σου, θα 'λεγε η γιαγιά μου!
Καλή Ανάσταση, σου εύχομαι, Ανεράιδα μου, με αγάπη, δύναμη και υγεία!

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ χρυσοχέρα μου νεράιδα,να είστε όλοι καλά και χαρούμενοι!

alex είπε...

χρονια πολλαααα!!!!χριστος ανεστη!!Όσες κροτίδες πέφτουνε, του Πάσχα την ημέρα, τόσες χαρές σου εύχομαι, να έχεις κάθε μέρα!πολλα φιλιααα

Demi είπε...

Χριστός Ανέστη !χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη!!!!τέλεια τα αβγά σου!!

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails