31.3.10

Οικολογικό βάψιμο αυγών με ριζάρι και κόκκινο λάχανο

Το ξέρω, είχα πει ότι θα τηρήσω την παράδοση και θα περιμένω μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη....όμως δεν κρατιόμουνα, ήθελα να δοκιμάσω τις φυτικές βαφές οπωσδήποτε. Ύστερα σκέφτηκα ότι πολύ πιθανόν να έπρεπε τα αυγά, για να βάψουν, να μείνουν για πολλές ώρες μέσα στη βαφή...οπότε, αν άρχιζα τώρα, θα ήταν ετοιμα τη Μεγάλη Πέμπτη...Τέλος πάντων, η ουσία είναι ότι τα έβαψα τα αυγουλάκια μου και φέτος και μάλιστα η φετινή προσπάθεια εστέφθη με επιτυχία (εμένα τουλάχιστον μου αρέσουν).


 
Από πέρυσι είχα πει ότι αν ξαναεπιχειρούσα οικολογικό βάψιμο, θα το έκανα με το ριζάρι...μια ρίζα που πωλείται σε φακελάκια σε καταστήματα που πουλάνε μπαχαρικά. Το φακελάκι των 20 γραμμ. το πήρα 2 ευρώ. Η διαδικασία πολύ απλή και εύκολη. Από τα κατάστημα που το αγόρασα μου έδωσαν γραπτές οδηγίες που συμβούλευαν να αφήσεις το ριζάρι μαζί με νερό όλη νύχτα  στην κατσαρόλα και το επόμενο πρωί να το βράσεις για 20 λεπτά. Στη συνέχεια να σουρώσεις το νερό, κι όταν γίνει χλιαρό να βάλεις μέσα τα ήδη βρασμένα αυγά για 15-20 λεπτά. Επειδή όμως και μόνο που το διάβασα κουράστηκα, ακολούθησα μια απλούστερη μέθοδο: έβαλα αυγά, ριζάρι και ξίδι μέσα σε κατσαρόλα και έβρασα σε χαμηλή φωτιά για 20 περ. λεπτά. Κατόπιν έκλεισα το μάτι και τα άφησα να κρυώσουν. Όταν τα έβγαλα είχαν αυτό το υπέροχο σκουροκόκκινο χρώμα. Μετά, τα κλασικά: γυάλισμα με λαδάκι.

Σημείωση (12/4/2012): το φετινό ριζάρι μάλλον λόγω χαμηλότερης ποιότητας δε δίνει κόκκινα αυγά, αλλά καφέ! Δείτε για λεπτομέρειες τη φετινή ανάρτηση http://aneraida.blogspot.com/2012/04/blog-post_12.html



Προσπάθησα ανεπιτυχώς βέβαια να κάνω και κάποια σχεδιάκια: τύλιξα ανθάκια μαϊντανού με καλσόν στο αυγό και τα έβρασα πάλι για κανένα τέταρτο στη βαφή (η δεύτερη βάρδια ήταν αυτή, όταν πια το βάψιμο ήταν εξασφαλισμένο). Το σχεδιάκι δε βγήκε πολύ καλό βέβαια, ίσως έπρεπε να σφίξω περισσότερο το καλσόν.

Κοιτάξτε τι ωραία αντίθεση κάνουν με τα άψητα ακόμη τσουρεκάκια μου!
Εκτός από το ριζάρι, δοκίμασα και το βάψιμο με κόκκινο λάχανο: είχα δει κάποια πολύ ωραία αυγά βαμμένα με αυτόν τον τρόπο. Στα δικά μου δε βγήκε πολύ ωραίο χρώμα, όπως τα μπλε-μοβ ή γαλάζια που είχα δει, όμως δεν είναι και άσχημα. Έκαναν και σχεδιάκια!

Η διαδικασία που ακολούθησα ήταν η εξής: έκοψα σε κομμάτια μισό κόκκινο λάχανο και το έριξα σε κατσαρόλα, μαζί με νερό και ξίδι. Έριξα μέσα και τα αυγά και έβρασα για 20 λεπτά. Επειδή αυτό δεν ήταν αρκετό για να βάψουν, έβγαλα τα αυγά, άναψα το μάτι στο φουλ για να εξατμιστεί το πολύ νερό και ένα τέταρτο αργότερα σούρωσα το ζουμί σε λεκανίτσα. Έριξα μέσα ξανά τα αυγά και τα άφησα για μία περίπου ώρα. Πιθανόν, αν τα άφηνα περισσότερο να γίνονταν πιο σκούρα. Πάντως το ζουμί είχε απίθανο χρώμα!
Και ο συνδυασμός των δύο αποχρώσεων είναι αρκετά ωραίος!

17 σχόλια:

Μαιρη είπε...

Πολύ όμορφα έγιναν!! Κ του χρόνου να είσαι καλά να ξαναβάψεις!!
Να σε ρωτήσω κάτι? Το ριζάρι το πήρες από το κέντρο, από τον Περβολαράκη ή από ένα κατάστημα που είναι πιο κάτω??? Σε ρωτάω γιατί κ εγώ σκέφτομαι φέτος κάτι πιο υγιεινό!! Μάλλον θα πάω να πάρω κ εγώ να τα βάψω έτσι!

Ανεράιδα είπε...

Μαίρη, σε ευχαριστώ! Από τον Περβολαράκη το πήρα, αλλά, φαντάζομαι, θα έχει και το άλλο που λες. Σου δίνουν και οδηγίες γραπτές... Με ένα φακελάκι έβαψα 20 περίπου αυγά, αλλά έχω την εντύπωση ότι μπορούσαν να βάψω και άλλα, έστω και με αχνότερο το χρώμα (ροζ). Καλή επιτυχία!!

Ξανθή είπε...

Τουλάχιστον εσύ έβγαλες κόκκινο χρώμα!!Δεν μπορούσα να πάω για ριζάρι και νόμιζα ότι με το παντζάρι κάτι θα γίνει αλλά όπως είδες δεν έγινε.
Στο λάχανο έπρεπε να τα αφήσεις αρκετές ώρες εγώ αυτό έκανα.
Το καλσόν τελικά πρέπει μάλλον να είναι πολύ ψιλό τεντωμένο και σφιχτά δεμένο αλλά και πάλι αφήνει τα ίχνη του.
Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναβάψεις άλλωστε είπαμε καλύτερα φυτικά παρά χημικά!!!
Καλό Πάσχα!!!

apinkdreamer είπε...

απιθανα χρωματα!!!

Irini είπε...

Και εμένα φέτος με έπιασε η μανία να βάψω τα αυγά με οικολογικό τρόπο.Θα το προσπαθήσω και ότι γίνει.Τα δικά σου είναι πάντως τέλεια και του χρόνου!!!!

Λίνα είπε...

Εγώ 2 χρονιές προσπάθησα αλλά δεν μου βγήκε τίποτα, οπότε εγκατέλειψα τις προσπάθειες. Εσένα όμως βγήκαν πολύ όμορφα. Τέλεια θα έλεγα.
Μπράβο σου και του χρόνου με υγεία.
Καλό βράδυ.

dhmhtra είπε...

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Δες μία περσινή μου ανάρτηση για να δείς πως ακριβώς βάφονται οι περδίκες!
Καλή Ανάσταση!

Demi είπε...

Τι ομορφα που ειναι τα αυγουλακια σου!!! Μπραβο μπράβο!!!εκπληκτικα!!!!
Εμεις εχουμε έθιμο να τα βαφουμε την Μεγάλη Πέμπτη αλλα φετος που βρισκομαι στο Καρπενησι δεν θα βάψω θα τα βρω έτοιμα βαμενα απο την πεθερα μου και θα παρω μερικα και στο σπιτι μου!!!
Καλή Ανασταση!!

Katerina είπε...

Δεν θα σε μαλώσω που το έβαψες νωρίτερα γιατί έγιναν όμορφα...
Και του χρόνου να είσαι καλά!!!
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

NANTIA είπε...

Τα αυγουλάκια σου έτσι συνδυασμένα είναι σαν έργο τέχνης! Πολύ μου άρεσαν! Δυστυχώς εγώ αυτά τα οικολογικά δεν έχω την υπομονή να τα κάνω! Γενικά τα αυγά δε μου πετυχαίνουν... Αυτή τη στιγμή είμαι σε φάση βαψίματος...για να δούμε...

Και του χρόνου!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Εγω πηγα να τα βαψω με κρεμυδια κι εκανα πατατα...
χα χα


Αλλα εσυ ειπαμε, εισαι χρυσοχέρα

drosostalitsa είπε...

Πανέμορφα τα αυγουλάκια! Έτσι όπως συνδύασες τα χρώματα μέσα στη γυάλα φαίνονται υπέροχα!

Καλό Πάσχα με πολλή αγάπη!

kiki είπε...

Τα έκανες τελικα ε; Μια χαρά έβαψαν με το ριζάρι. Θα κοιτάξω να πάρω την επόμενη χρονιά. Με το κόκκινο λάχανο τα άφησα μέσα στο ζουμί ολόκληρο το βράδυ. Πάνω από 12 ώρες. Και του χρόνου! Καλό Πάσχα!

Μαρία Sweet Art είπε...

Πολύ όμορφα, κι εγώ τα έβαψα με παντζάρι και κόκκινο λάχανο.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!

Φανη είπε...

Του χρονου σπασε τις ριζες με ενα σφυρακι ή μια πετρα και απλως βαλτες στην κατσαρολα μαζι με τα αυγα,αφου τις εχεις πλυνει πρωτα.Εμενα μου γινονται ενα πιο βαθυ κοκκινο χρωμα ετσι.

despobx είπε...

Xρόνια έψαχνα τρόπους να βάψω τα κόκκινα αυγά οικολογικά,δοκίμασα με βιολογικές βαφές πανάκριβες,με πατζάρι αποτυχία,με μαργαρίτες δεν μου άρεσαν,με φύλλα κρεμυδιών πέτυχε (ωραίο κεραμυδί χρώμα).Έμαθα πέρυσι για το ριζάρι, πήρα απο το κέντρο στην Αθήνα.Ελπίζω αύριο που θα τα βάψω να πετύχουν σαν τα δικά σου. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.Τώρα βλέπω και τα σχόλια της Φανής αλλά δεν κατάλαβα να πλύνω το ριζάρι;Αν μπορείς Φανή να κάνεις καμιά διευκρείνηση.Καλή Ανάσταση, Χρόνια πολλά σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

ψάχνοντας να βρω για βαφή αυγών με ριζάρι και κρέμεζι έπεσα πάνω σας και κόλλησα. είμαι κι εγώ μια απ' αυτές που την έχουν δει αλλιώς. επιφυλάσσομαι μελοντικά να σας δείξω κάποιες απ' τις δημιουργίες μου (αν και τις περισσότερες τις χαρίζω, μόνο τις μπουμπουνιέρες από τα βαφτίσια της κόρης μου κράτησα, άσε που δεν τα πάω και πολύ καλά με την τεχνολογία ...). θέλω πολύ να φτιάξω τα φωτιστικά με σπάγκο,συνέχισε έτσι καλή μου, μας εμπνέεις ...

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails