2.2.10

Τεχνική χαρτοπετσέτας

Μια πανεύκολη και γρήγορη τεχνική για να διακοσμήσεις σχεδόν τα πάντα είναι η τεχνική της χαρτοπετσέτας. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι κόλλα, χαρτοπετσέτα και το πράγμα που θα διακοσμήσεις. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ειδικά αν σκεφτεί κάνεις ότι προκύπτει από ευτελή σχεδόν υλικά.

(Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε βίντεο με την τεχνική της χαρτοπετσέτας)

Υλικά που χρειαζόμαστε

κόλλα: υπάρχει ειδική κόλλα για χαρτοπετσέτες ανάλογα με το υλικό επικόλλησης (χαρτί, κερί, πορσελάνη κλπ.). Κάνει όμως την ίδια δουλειά και η απλή ατλακόλ που υπάρχει σε όλα τα βιβλιοχαρτοπωλεία (είναι η άσπρη κόλλα που χρησιμοποιούμε στις χειροτεχνίες).

χαρτοπετσέτα: Φυσικά χρειαζόμαστε χαρτοπετσέτες με σχέδια. Τα παιδικά σχέδια είναι ευκολότερο να βρεθούν: σε σούπερ μάρκετ, στο τζάμπο, σε μαγαζιά με είδη χόμπι. Για τεράστια ποικιλία και υπέροχα μοτίβα κοιτάξτε και εδώ.

Ψαλίδι και μικρό κοφτερό ψαλιδάκι για τα μικρά σχέδια.
Η τεχνική
Απομονώνουμε από τη χαρτοπετσέτα το σχέδιο που μας αρέσει και το κόβουμε περιμετρικά. Όσο πιο μικρό είναι το σχέδιο, τόσο πιο εύκολο θα είναι να στρώσει ωραία χωρίς να κάνει ζάρες. Στη συνέχεια αφαιρούμε από τη χαρτοπετσέτα τα δύο συνήθως λευκά φύλλα και κρατάμε μόνο το τυπωμένο. Το εφαρμόζουμε στην επιφάνεια που θέλουμε και περνάμε απαλά το πινέλο που πριν έχουμε βουτήξει στην κόλλα. Φροντίζουμε η κόλλα να πάει σε όλα τα σημεία και ειδικά στις άκρες.

Σημείωση: για να αναδειχθεί το μοτίβο της χαρτοπετσέτας, θα πρέπει το σημείο στο οποίο θα την κολλήσουμε να έχει άσπρο χρώμα.

Αν θέλουμε να κολλήσουμε ολόκληρη τη χαρτοπετσέτα κι όχι ένα κομμάτι μόνο, τότε θα δυσκολευτούμε περισσότερο και δε θα αποφύγουμε τις ζάρες.

Προσθήκη: Για να αποφύγουμε τις ζάρες στην χαρτοπετσέτα, επιλέγουμε κόλλα σε σπρέυ ειδική για ντεκουπάζ και ακολουθούμε τις λεπτομερέστατες και κατατοπιστικότατες οδηγίες που δίνονται εδώ. Το κατάστημα αυτό (decomagia.grέχει και υπέροχες χαρτοπετσέτες για online πώληση.

Καδράκια που έχω διακοσμήσει με την τεχνική αυτή:


Κι ένα μπούστο από φελιζόλ
το πριν:
το μετά:

και το καπέλο της λάμπας:
και βέβαια τις κρεμαστρούλες του προηγούμενου ποστ και το πίσω μέρος από τα σπιτάκια εδώ

35 σχόλια:

princess είπε...

ανεραιδα μου τι υπέροχα πραγματάκια είναι αυτά με την χαρτοπετσέτα, όλα είναι καταπληκτικά.... μου αρέσει πολύ το σχέδιο του π΄ρωτου κάδρου τι όμορφη που είναι!!!!

Vana είπε...

υπέροχες οι χαρτοπετσέτες που έχεις διαλέξει!
το μπούστο και το καδρακι με την κόκκινη χαρτοπετσέτα και τον πήγασο είναι τέλεια! μπράβο!

Φιλιώ είπε...

Υπέροχο το μπλογκ σου...ροζ ροζ σαν το δικό μου!Μπράβο!

Δημιουργία είπε...

Εχεις ενα πανεμορφο μπλογκ, γεματο ομορφες δημιουργιες.Καλως σε βρηκα.

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Καλα μιλαμε εισε φοβερη!

Τη κουκλα με τι χαρτι την εντυσες;

Ανεράιδα είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ πολύ όλες!
Το σώμα είναι βαμμένο κρακελέ και τα λουλούδια είναι ειδικό χαρτί για ντεκουπάζ.

mikri arnoula είπε...

Καλησπέρα!!!Μόλις σήμερα ανακάλυψα το βlog σου και έχω ενθουσιαστεί!Μου έδωσες πάρα πολλές ιδέες!!!
....Νομίζω θα ξεχυθώ να ψάχνω χαρτοπετσέτες!!!

Να σε ρωτήσω κάτι??Βρίκα μια πολύ όμορφη ιδέα για καδράκια εδώ http://homemademamas.blogspot.com/2010/03/gel-medium-transfers.html
Θέλω σε παρακαλώ εαν μπορείς και αν ξέρεις να μου πείς πώς μπορώ να βρώ την κόλλα την οποία αναφέρει (Golden Gel Medium) ή αν μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποια άλλη όποως π.χ. ατλακόλ

περιμένω νέα σου!!!!
Σε ευχαριστώ προκαταβολικά....

Ανεράιδα είπε...

Γεια σου Άννα, καλωσήλθες!

Πολύ ωραία η τεχνική που ανακάλυψες. Να σου πω την αλήθεια δεν το ξέρω αυτό το υλικό, αν όμως χρησιμοποιείται στην τεχνική της χαρτοπετσέτας, φαντάζομαι θα κάνει και η ατλακόλ. Μόνο λίγο μπίζηλο μου φαίνεται να βγάλεις το χαρτί αποπάνω μετά... Το καλό είναι πως με αυτή την τεχνική μπορείς οτιδήποτε να το κάνεις καδράκι!
Αν το δοκιμάσεις ενημέρωσέ μας, έ;;

mikri arnoula είπε...

Έγινε!Θα το δικιμάσω και θα σας ενημερώσω!!

Unknown είπε...

Ανεράιδα, πολύ μου αρέσει το blog σου και οι δημιουργίες σου καταπληκτικές!
Και μια σημείωση που ίσος να την ξέρεις, αν η χαρτοπετσέτα είναι να χρησιμοποιηθεί ολόκληρη μπορούμε να την κολλήσουμε στην επιφάνεια με τη βοήθεια ρυζόχαρτο που θα αφήνουμε λίγο λίγο να ξεγλίστρα από πάνω του η χαρτοπετσέτα κι έτσι θα αποφύγουμε τις ζάρες.
Φιλιά!!!

Δέσποινα είπε...

Με βοήθησες πολύ!

Deni είπε...

Olá,que belos trabalhos!!!!

Ανώνυμος είπε...

aneraida mou eimai foititria sto tmima prosxolikis agwgis kai anakalypsa to blog sou k exei ginei i vivlos mou.....exw kata enthousiastei...se euxaristoume poli

Μάγδα-Τάση είπε...

Είμαστε δυο φίλες από την Θεσσαλονίκη μας έχει πιάσει χαρτοπετσετομανία και έχουμε φτιάξει πολύ όμορφα καδράκια και κεριά αλλά σαν τα δικά σου δεν έχω ξαναδεί.Μπράβο σου συγχαρητήρια!

Ανεράιδα είπε...

Μάγδα-Τάση, σας ευχαριστώ πολύ πολύ!! Αν θέλετε, στείλτε μου κάτι να δω. aneraida10@gmail.com είναι το μέιλ μου....

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.. βρήκα τυχαία το site και μου αρέσουν πολύ σχεδόν όλες οι δημιουργίες!!!
ήθελα να σου κάνω μία ερώτηση μιας και σκέφτομαι να αρχίσω την τέχνη του Ντεκουπάζ...
Αν βρω μία εικόνα απ το internet και την τυπώσω σε Α4 χαρτί..θα μου βγεί το ίδιο με τη χαρτοπετσέτα;; ή υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τεχνική για πιο χοντρά χαρτιά;;
Αν δεν σου είναι κόπος κι έχεις την καλοσύνη στείλε μου την απάντησή σου στο mail: koubchef@hotmail.com!!!
Σ'ευχαριστώ προκαταβοληκά.

Ανώνυμος είπε...

aneraida μου σε παρακολουθώ συχνά και εχω εντυπωσιαστεί από τις εκπληκτικές μεταμορφώσεις- δημιουργίες σου! Μήπως μπορείς να μου πεις από που προμηθεύτηκες το μπούστο απο φελιζόλ και πόσο περίπου στοιχίζει; Ευχαριστώ θερμά!

Eva's blog είπε...

καλησπέρα και από μένα ... πραγματικά υπέροχες ιδέες και με πολύ φαντασία !!!! Είμαι σχετικά καινούργια στην τεχνική της χαρτοπετσέτας και έχω ενθουσιαστεί από τις δημιουργίες!!!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα κ απο μενα. σημερα ειδα και γω το blog σου. συγχαρητηρια για τις πολυ ομορφες δημιουργιες. θα ηθελα να ρωτησω το εξης. χρειαζεται να περνάμε κ βερνικι αφου κολλησουμε? και αν ναι περναμε σε ολη την επιφανεια του αντικειμένου ή μόνο στο σημειο που κολλησαμε.
αν επιχηρησω να κανω ενα δισκο με χαρτοπετσετα υπαρχει περιπτωση να ξεκολλησει? μηπως μονο σε αυτη την περιπτωση περναμε βερνικι?
σας ευχαριστω και καλες δημιουργιες

Ανεράιδα είπε...

Εγώ συνήθως δεν περνάω βερνίκι, κι αυτό γιατί μ' αρέσει να αλλάζω συχνά....Μπορεί να κολλήσω κάτι και μετά από καιρό να το αλλάξω πάλι.....Αν τώρα θέλεις να κρατήσει και να μη χαλάσει, καλύτερα πέρνα βερνίκι.....Αν το βερνίκι είναι ματ μπορείς να το περάσεις όλο, ούτως ή άλλως πιο ανθεκτικό θα το κάνει! Έχε πάντως υπόψη σου, ότι η ατλακόλ λειτουργεί η ίδια όπως το βερνίκι, μπορείς δηλαδή να βάλεις μια χοντρή στρώση από πάνω και να το προστατεύσεις με αυτόν τον τρόπο....Ελπίζω να σε βοήθησα, με τους πειραματισμούς θα βρεις τι σε βολεύει περισσότερο...

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας ενθουσιαστηκα με τις κατασκευές σας. Απο που μπορώ να προμηθευτώ τις χαρτοπετσετές?

Ανεράιδα είπε...

Χαρτοπετσέτες με όμορφα μοτίβα υπάρχουν τώρα παντού: από τα σούπερ μάρκετ και τα μαγαζιά με είδη σπιτιού έως τα ειδικά καταστήματα για χόμπυ....

Ανώνυμος είπε...

όλες οι κατασκευές σας είναι υπέροχες! δίνετε καταπληκτικές ιδέες! θα ήθελα να ρωτήσω, το μπούστο από φελιζόλ απο πού το προμηθευτήκατε και πόσο κοστίζει περίπου;

Ανεράιδα είπε...

Νομίζω ότι το μπούστο το είχα πάρει από το πακο, χωρίς όμως να είμαι σίγουρη.....

Ανώνυμος είπε...

προσπαθώ πολλές ώρες να βρώ σε διάφορα blog πως είναι η μέθοδος της χαρτοπετσετας.Ολα ξενόγλωσσα και με τα δικά μου εγγλέζικα καταλαβαίνω τα μισά.τυχαία έπεσα σε εσένα.Μπράβο σου είσαι η μόνη που εγώ τουλάχιστον μπόρεσα να βρώ που α α λ υ τ ι κ ά βήμα βήμα τα εξηγούσες όλα.
Συγχαρητήρια και σε ευχαριστώ πολύ

Ανεράιδα είπε...

Ανώνυμε/η, σε ευχαριστώ πολύ πολύ....χαίρομαι που βοήθησα!

Ανώνυμος είπε...

Το blog σου ειναι υπεροχο....
Ξεκινησα να κάνω την τεχνική της χαρτοπετσετας αφού εβαψα μια πλαστικη γλάστρα ...
Η atlacol ομως (αφού ειναι ασπρη) καλύπτει το σχέδιο.
Μηπως οταν στεγνώσει φαινεται καλυτερο?
Συνεχισε την καλή σου προσπάθεια...

Ανεράιδα είπε...

Η ατλακόλ γίνεται διάφανη όταν στεγνώσει.... θα την αραιώνεις με λίγο νερό βέβαια, δε θα τη βάζεις πολύ πηχτή....σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΑΝΕΡΑΙΔΑ, ΕΣΥ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΠΕΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΑΣ ΣΕ ΚΕΡΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΟΛΛΑ; ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΕ ΚΕΡΙ, Κ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ, ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ...Κ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΕΡΝΙΚΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ, Κ ΓΙΑ ΛΑΜΨΗ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ, ΠΩΣ ΤΟ ΖΗΤΑΜΕ Κ ΑΠΟ ΠΟΥ; Κ ΤΗΝ ΚΟΛΛΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ; ΣΕ ΖΑΛΙΣΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ, ΜΕ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ, Κ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΟΥ!~

Ανεράιδα είπε...

Ανώνυμε/η, δυστυχώς δεν ξέρω αν μπορώ να σε βοηθήσω....όσες φορές έχω κάνει σε κερί έχω κολλήσει μικρά μικρά μοτιβάκια από χαρτοπετσέτα με ατλακόλ....και προσέχω εννοείται να μη λαμπαδιάσει καθώς καίγεται το κερί.....Ξέρω ότι υπάρχει ειδική κόλλα για ντεκουπάζ σε κερί και φαντάζομαι θα υπάρχει και βερνίκι, είχα δει νομίζω στο art and hobby χωρίς όμως να τα έχω χρησιμοποιήσει.....ρίξε μια ματιά στο http://arthobby.gr/home.aspx?family=85&subfamily=85.10

melita είπε...

Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα.
Έψαχνα να βρω κατασκευές για τα 50 παιδιά μου (νηπιαγωγός βλέπεις )και έπεσα πάνω στο blog σου.
Σε ευχαριστώ για τις υπέροχες ιδέες που μου έδωσες.Να έχεις ένα όμορφο βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα σας και συχαρητηρια για τις ομορφες δημιουργιες σας. Μπορειτε σας παρακαλω να μου πειτε απο που μπορω να προμηθευτω καμβαδες οικονομικους για να φτιαξω καδρακια για το δωματιο της μικρης μου? Επισης τί χρωματα μπορω να χρησιμιποιησω? Σας ευχαριστω!

Ανεράιδα είπε...

Ανώνυμε/η, οικονομικά καμβαδάκια έχει στο Πλαίσιο και σε μεγάλα χαρτοπωλεία ή μαγαζιά με είδη χόμπυ....και το τζάμπο έχει καμβαδάκια λίγο χειρότερης βέβαια ποιότητας αλλά φθηνά....Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τέμπερες ή ακρυλικά χρώματα που ξεπλένονται με νερό και δε λερώνουν....Καλή επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και από μένα. Είναι όλα τόσο όμορφα και οι ιδέες απλές αλλά εμπνευσμένες. Αν και φτιάχνω κι εγώ πραγματάκια είναι η πρώτη μου επαφή με κόλλες κτλ. Όποτε θα κάνω κι εγώ με τη σειρά μου τις ερωτήσεις μου... Η ατλακόλ θεωρείται αδιάβροχή;πρέπει πάντα να διαλύεται με νερό; Η μέθοδος αυτή με χρήση της ατλακόλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πορσελάνη ή καθρέφτη;
Εύχομαι να συνεχίσεις να είσαι δημιουργική.

Ανεράιδα είπε...

Η ατλακόλ είναι αρκετά πηχτή, τουλάχιστον στη μορφή που την αγοράζουμε από τα χρωματοπωλεία. Οπότε, για να απλώνεται με πινέλο, χρειάζεται να αραιωθεί με νερό πρώτα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να κολλήσει οπουδήποτε, όμως πρόσεχε γιατί, μολονότι όταν στεγνώνει γίνεται διάφανη, σε μερικές επιφάνειες μπορεί να αφήσει σημάδια.Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails